Tiede

Avaruusturismi on aivan ovella – sadat rikkaat ovat varanneet lennon sadan kilometrin korkeuteen

Jos koelennot sujuvat hyvin, chartermatkat alkavat ennen vuotta 2020.

Avaruuden rajana pidetään sataa kilometriä. Sen ylitti ensimmäisenä neuvostoliittolainen kosmonautti Juri Gagarin Vostok 1 -aluksellaan lokakuussa 1961. Samalla hän kiersi koko maapallon.

Sen jälkeen lähes 550 ihmistä on käynyt yli sadan kilometrin päässä Maan pinnasta. Turisteja heistä on kuitenkin vasta tusina.

Pian maallikkoja käy avaruudessa paljon enemmän kuin ammattilaisia eli astro-, kosmo- tai taikonautteja. 2020-luvun loppuun mennessä avaruuden rajan ovat ylittäneet todennäköisesti jo tuhannet turistit.

Avaruus ei kohta ole enää entisensä. Turistien pyrähdys sadassa kilometrissä on tietenkin naurettavan pieni kurkistus suureen tyhjyyteen, mutta silti.

Ainakin turismi on suurta bisnestä. Raharikkaat maksavat lennosta jopa 250 000 dollaria, noin 225 000 euroa.

Näin lennot ehkä alkavat:

Kuusi avaruusturistia ohjataan raketin ja lentokoneen yhdistelmään avaruussatama Spaceportissa, New Mexicossa Yhdysvalloissa. Tuo avaruussatama on jo lähes kokonaan rakennettu.

Joskus vuonna 2018 Spaceportin aulassa kuuluu kuulutus:

”Avaruusportti A1, viimeinen kutsu Virgin Galacticin lennolle avaruuden rajalle. Lento lähtee 30 minuutin kuluttua. Saattajia pyydetään siirtymään baariin kiitotien lähellä. Lento palaa avaruudesta tälle kentälle 2,5 tunnin kuluttua.”

Käynti avaruudessa kestää turistille tosiaan vain hetken. Painottomuudessa pistäydytään. Siellä kellutaan enintään viitisen lyhyttä minuuttia.

Toisen avaruuslentoyhtiön, Blue Originin, kantoraketti New Shepard kohosi uljaasti Texasin autiomaan taivaalle lokakuun alussa.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Miehistökapseli irtosi kantoraketista 45 sekuntia lähdön jälkeen.

Kapseli ohjautui hieman keikkuen irti raketista. Sen jarruvarjot laukesivat nopeasti. Muutama minuutti myöhemmin kapseli pölläytti autiomaata, kun se palasi lähelle lähtöalustaa.

Vauhtia oli vain noin viisi kilometriä tunnissa. Itse raketti palasi kokeessa pystyasennossa tarkasti lähtöpaikalleen Van Horniin, Texasin länsiosiin.

Matkustajat olisivat säilyneet koelennolla hengissä kapselissa, joka ehti kohota 4 900 metriin. Hätäraketti pelastaa tällä tapaa maksavat asiakkaat, jos jokin menee lähdössä pieleen.

Seuraava kantoraketti kantanee mukanaan turisteja. Lento voi toteutua jo 2017.

Koelento tehtiin, ehkä tarkoituksella, 4. lokakuuta – tasan 55 vuotta sen jälkeen, kun Gagarin kiersi maapallon.

Rakettiyhtiöt Virgin Galactic ja Blue Origin ovat kokeilleet rakettejaan jo kymmeniä kertoja. Takaiskuja on tullut, mutta nyt kaikki alkaa olla valmista.

Molemmat yhtiöt lennättävät avaruuteen aluksi kuusi turistia kerrallaan. Pilotteja on lennoilla kaksi.

Blue Origin tuo asiakkaat alas kapselilla ja laskuvarjoilla.

Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Virgin Galatic sen sijaan laskeutuu kiitoradalle. Sen koneeseen jonottaa 700 avaruusturistia. Vain 30 on perunut matkansa sen jälkeen, kun Virginin SpaceShipTwo räjähti koelennolla Mojaven autiomaassa Kaliforniassa syksyllä 2014. Pilotti kuoli.

Se viivästytti turismin alkua, mutta uusi kone on nyt tehty turvallisemmaksi.

Kiina rynnii avaruusturismissa Blue Originin ja Virgin Galacticin rinnalle. Maan avaruuslennoista vastaa yhtiö Casc. Se ilmoitti päivää ennen Blue Originin lentoa hurjasta suunnitelmastaan: sukkulasta, johon sopisi kerralla 20 avaruusturistia. Raketti ja lentolaite muistuttavat hieman sukkuloita, jotka Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa ajoi alas vuonna 2011.

Sukkula voisi lisämoottorien avulla viedä myös satelliitteja kiertoradalle. Tai tutkijoita, jotka haluavat tehdä kokeita painottomuudessa.

Sukkulaa voi käyttää ainakin 50 kertaa, sanovat kiinalaiset. Yhden lennon hinta kohoaa kiinalaisellakin lennolla yli 200 000 euron.

Avaruudessa pistäytymisestä tulee hintojen takia ensiksi rikkaiden harraste. Näin kävi myös 1950-luvulla ilmailussa, kun isot lentokoneet alkoivat yleistyä.

Jos nyt mennään saman kaavan mukaan, aletaan avaruusturismia kuitenkin pitää ennen pitkää aivan normaalina. Lennoista tulee turvallisia ja niiden hinnat halpenevat.

Jos avaruusturismin puuhamiesten suunnitelmat toteutuvat, 2020-luvulla avaruuteen on noussut myös hotelli.

Pelkkä avaruuden rajalla pistäytyminen voi näet tuntua tylsältä, vaikka pääseekin eliittikerhoon.

Pitempi majailu voisi kiinnostaa, koska alla avautuu monen mielestä maailman upein maisema: iso sininen helmi eli maapallo alati vaihtuvine maisemineen, jatkuvine ukkosineen ja salamoineen sekä revontulineen.

Sen katsomiseen ei kyllästy, sanovat ISS-avaruusasemalla käyneet.

Siksi yrittäjä Robert Bigelow on puuhannut avaruushotellia jo vuosia. Idea on viedä hotellihuoneet avaruuteen viikattuina. Hotelli laajene mittaansa, kun siihen puhalletaan ilmaa.

Teksti jatkuu hotellikuvan jälkeen.

Bigelowin avaruushotellin huoneyksiköitä on jo kokeiltu avaruudessa. Yksi on liitetty ISS-avaruusaseman kylkeen. Rahdin maksoi lentoyhtiö Boeing. Hotellihuone pääsi aseman yhteyteen, koska siinä voi tehdä tieteellisiä kokeita.

Bigelowin hotellihuoneen seinät joustavat, mutta ne on tehty aineista, jotka suojaavat ihmistä avaruuden vihamielisiltä iskuilta, sen kylmyydeltä ja sen tappavalta säteilyltä.

Avaruushotelli olisi varmaankin kymmenen tähden hotelli. On arvioitu, että siitä saisi huoneen kuukaudeksi noin 15 miljoonalla dollarilla.

Pois suljettua ei ole sekään, että hotelli toimisi avaruusasemalla. Nasa voisi sen avulla rahoittaa varsinaisen aseman ylläpitoa. Se kun maksaa varovaisen arvion mukaan 350 000 dollaria eli 313 000 euroa tunnissa – siis tunnissa.

Avaruusasema ISS:lle ei pääse Blue Originin tai Virgin Galacticin nykyisillä aluksilla. Niiden raketit eivät tuota tarpeeksi työntövoimaa 400 kilometrin korkeuteen, missä ISS kiertää Maata. Alukset on muutenkin suunniteltu vain käväisemään avaruudessa.

Asemalle pääsee kuitenkin SpaceX-avaruusyhtiön miehittämätön rahtialus Dragon. Se on vienyt tarvikkeita avaruusasemalle jo vuodesta 2102. SpaceX oli ensimmäinen yksityinen yhtiö, joka pystyi tähän.

Miehistökapseli Dragon 2 on jo valmistettu, mutta se ei ole käynyt avaruudessa. Koelentoa on suunniteltu kesäksi 2017. Myös lentoyhtiö Boeing suunnittelee samantapaista alusta. Se lentänee kesällä 2018.

Dragon näyttää tältä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Space X on kuitenkin tehnyt sopimuksen Nasan kanssa, eikä sen piiriin kuulu avaruusturismi.

Nasa haluaa tehdä tiedettä eikä edistää turismia. Mutta jos lyö kassaan tarpeeksi rahaa, kenen tahansa mieli voi muuttua. Venäläiset avaruusmatkojen järjestäjät tietävät sen.

Ensimmäiset rahakkaat avaruusturistit lensivät Sojuz-kapselissa 1990-luvun alussa. He suostuivat pulittamaan 20 miljoonaa dollaria paikasta kolmen hengen kapselissa.

He eivät olleet järjestetyllä ryhmämatkalla vaan kahden kosmonautin seurassa.

Myös Yhdysvaltain avaruussukkuloiden kyytiin pääsi pari kertaa kongressimiehiä, kun Nasa tarvitsi lentoihin rahoitusta. He eivät kuitenkaan maksaneet matkojaan itse.

Kun avaruusturismi pian alkaa, se on kuin pieni hyppy avaruuden reunalla. Uutta avaruusturismia voi verrata siihen, että laittaisi pään valtameren pinnan alle hetkeksi ja luulisi, että kaikki meret näkyvät siinä.

Silti turismi avaruudessa saattaa olla tärkeä virstanpylväs avaruuslentojen historiassa, kirjoittaa tietokirjailija ja alaa tunteva Jari Mäkinen Avaruuslentäjän käsikirjassa.

Avaruusturismi vie ainakin tekniikkaa eteenpäin. Se myös muuttaa suhtautumistamme avaruuteen. Avaruuteen meno halpenee ja demokratisoituu.

Edessä on siksi avaruuslentojen iso harppaus, yksi isoimpia lentojen lähes 60-vuotisessa historiassa, Mäkinen kirjoittaa.

Katso aikajana avaruuden valloittamisesta. Teksti jatkuu aikajanan jälkeen.

Kuu on selvästi kauempana kuin sadan kilometrin päässä. Sinne on yli 380 000 kilometriä.

Ensimmäisen kuulennon eli Neil Armstrongin ja Edwin Aldrinin jälkeen vain kymmenen muuta ihmistä on astunut Kuun pinnalle 46 vuoden aikana.

Aldrin lausui ensi sanoikseen Kuun pinnalla: ”Suunnatonta autiutta”. Sitä Kuussa ei ehkä pian ole.

Pian Kuussa liikkuu kuumönkijä Moon Express, vielä miehittämätön. Se sai kesällä Yhdysvaltain ilmailualan viranomaiselta luvan lentää Kuuhun.

Yhdysvallat on jo varautunut kuuturismiin. Kuun ensimmäistä hotellia tuskin kuitenkaan tehdään turisteille.

Se näyttää Nasan hahmotelmissa tältä. Teksti jatkuu kuvan jälkeen.

Avaruussijoittaja ja avaruusyhtiö SpaceX:n perustaja, miljardööri Elon Musk tähtää vielä kauemmas. Hän esitteli näkemyksiään avaruuden siirtokunnista avaruusalan kokouksessa lokakuussa Meksikossa.

Musk julisti, että pian Marsiin voitaisiin viedä isolla kantoraketilla sata ihmistä. Matka kestäisi vain 80 päivää.

Kantoraketti ja sen miehistöalus Red Dragon tankattaisiin Maan kiertoradalla metaanilla ja hapella. Lennon voisi toteuttaa 200 000 dollarilla eli 180 000 eurolla per asiakas, Musk väittää. Se olisi mahdollista, jos samaa kantorakettia voitaisiin käyttää monta kertaa.

Ensilento Marsiin voisi Muskin mukaan toteutua jo vuonna 2022. Lento lähtisi Floridasta Kennedyn avaruuskeskuksen lähtöalustalta, jonka yhtiö on vuokrannut Nasalta 20 vuodeksi.

Samalta alustalta lähti yhdeksän Apollo-lentoa Kuuhun vuosina 1968–1972.

Muskin Mars-lennot tuntuvat mielikuvitukselta. SpaceX on kuitenkin jo testannut vahvaa rakettimoottoria Raptoria ja rakentanut polttoainesäiliön mallikappaleen.

Muskin kantoraketissa olisi yli 40 Raptoria ja itse Marsiin menevässä aluksessa yhdeksän Raptoria. Ne pystyisivät kuljettamaan 450 tonnia ihmisiä ja rahtia punaiselle planeetalle saakka.

Aluksia lähtisi Marsiin joka toinen vuosi silloin, kun Mars on radallaan lähimpänä Maata.

Musk hahmottelee tulevaisuutta, jossa tuhat avaruusalusta on Maan kiertoradalla ja valmiina Marsiin. Jos joku haluaa takaisin Maahan, hän saisi paluun menolipun hinnalla.

Perillä SpaceX:n raketti, työnimeltä Falcon 9, laskeutuisi Marsin pinnalle pystysuoraan, vähän kuin punainen raketti sarjakuvassa Tintti kuun kamaralla.

Musk tarjoaa välineet matkantekoon. Muut saavat päättää, mitä Marsiin mukanaan rahtaavat ja miten siellä elävät.

”Haluan että pääsy Marsiin tuntuu mahdolliselta jo nyt. Sinne pitäisi pystyä lentämään elinajallamme”, Musk julisti avaruuden asiantuntijoille.

Perillä pitäisi saada jostain ruokaa ja vettä sekä suojaa hiekkamyrskyiltä ja avaruuden säteilyltä. Pysyvästi. Vasta sitten voitaisiin puhua avaruuden asuttamisesta.

Musk arvioi, että miljoonan ihmisen siirtokunnan perustamiseen menee sata vuotta.

Yllättävää kyllä, ihminen on tavallaan asustanut pysyvästi avaruudessa jo vuodesta 2001. Siitä lähtien avaruusasema ISS:llä on koko ajan elellyt ainakin kolme, yleensä kuusi avaruuslentäjää.

Valoja ei ole siis kertaakaan sammutettu avaruudessa tällä vuosituhannella. Mutta astronautit eivät olekaan turisteja. He ovat avaruudessa töissä.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Avaruuslennot
 • Timo Paukku
 • Datajournalismi
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  2. 2

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  3. 3

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  4. 4

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  7. 7

   Kokoomuksen ja keskustan ryhmät hyväksyivät valinnanvapausesityksen –keskusta painotti erityisesti, että lausuntokierroksen palaute on otettava huomioon

  8. 8

   IL: Ilja Janitskin vapautettiin Andorrassa, päätös luovutuksesta Suomeen tehdään myöhemmin

  9. 9

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  10. 10

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  3. 3

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  4. 4

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  5. 5

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  6. 6

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  7. 7

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  9. 9

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  10. 10

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää