Tiede

Vesi voi tehdä pahaa jälkeä Firenzen suurtulvasta on jo 30 vuotta, mutta restaurointi jatkuu yhä

Tilaajille

SOILI POIKONEN olmekymmentä vuotta sitten marraskuun neljännen päivän aamuna firenzeläiset saivat herätä järkyttävään todellisuuteen: kaupungin halki virtaava Arnojoki oli yön aikana tulvinut yli äyräiden peittäen alleen kaupungin historiallisen keskustan. Jo edellisenä iltana vesimassat olivat nousseet uhkaavan korkealle ja aamuyöllä ne ylittivät kaupunkia suojaavat rantavallit.

Päivän edetessä vettä oli kaikkialla. Se täytti kellarit, ensimmäisissä kerroksissa sijaitsevat kaupat ja työhuoneet, asunnot, keskiaikaiset kujat ja piazzat, kirkkosalit, kirjastot, museot. Arno valtasi kaksi kolmasosaa kaupungin historiallisesta keskustasta.

Arnon tulva ei suinkaan tullut yllätyksenä. Joki oli tulvinut myös menneinä vuosisatoina, keskimäärin kerran vuosisadassa katastrofaalisesti. Ensimmäinen kirjallinen merkintä Arnon tulvista on vuodelta 1333, ja viimeksi oli paha tulva koetellut Firenzeä 1844.

Renessanssipalatsien ja kirkkojen seiniin oli kiinnitetty jo ennen marraskuuta 1966 muistolaattoja, joissa näkyy mille korkeudelle vesimassat olivat aikaisemmin nousseet.

Tällä kertaa Firenzen historian suurin ja tuhoisin tulva peitti alleen myös kaikki aikaisemmista onnettomuuksista kertovat laatat.

Tulvaa edeltäneet alkusyksyn viikot olivat olleet normaalia sateisempia, ja ennen tulvaa varsinaisia rankkasateita tuli alueelle usean päivän ajan. Puolentoista vuorokauden aikana alueelle satanut vesimäärä vastasi viidesosaa koko vuoden keskimääräisestä sademäärästä.

Töhryinen vesi likasi kaiken Tuhoja pahensi se, että kaupunkilaiset olivat jo varautuneet talven tuloon täyttämällä pannuhuoneiden lämmitysöljysäiliöt, joista musta öljy karkasi tulvaveden mukana kaikkialle: korttelista toiseen tunkeutuva mutainen vesi oli öljyn mustaksi laikuttamaa.

Ognisantin kirkossa vaurioituivat Ghirlandaion ja Botticellin freskot, Santa Crocessa muta peitti alleen Michelangelon ja Galileon hautapaadet ja tuhosi Cimabuen Ristiinnaulitun, Kastekappelin ovista vesi riuhtaisi mukaansa Ghibertin pronssireliefejä ja vähällä oli, etteivät vesimassat murtaneet kokonaan kaupungin kuuluisaa, kultaseppien kansoittamaa Ponte Vecchiota.

Yksistään kaupungin kirkoissa vaurioituneita puulle maalattuja töitä oli yhteensä 300, öljyvärimaalauksia 400, freskoja 70 ja veistoksia yli 150. Yksittäisten taideteosten lisäksi kaikkiaan noin 60 historiallista palatsia ja kirkkoa vaati korjauksia tulvan jälkeen.

Pahinta ei ollut pelkkä kaikkialle tunkeutunut kosteus vaan veteen sekoittunut nafta ja hienosyinen muta, joka oli liannut kaiken koskettamansa. Märkinä, mutaisina ja öljyn tahrimina lopullista tuhoutumista odotti lukematon määrä toscanalaisia taideaarteita: maalauksia, veistoksia, posliiniesineitä, kudonnaisia, käsikirjoituksia, freskoja, kirjoja, stukkoja, huonekaluja, koriste-esineitä.

Mutaenkelit riensivät apuun Kun tiedot Firenzen tulvasta ja sen aiheuttamista tuhoista saavuttivat muun maailman, heräsi monella taholla tarve ja halu auttaa renessanssikaupunkia, jonka taideaarteet koetaan koko ihmiskunnan omaisuudeksi.

Kaupunkiin alkoi saapua vapaaehtoistyöntekijöitä, jotka palkatta tekivät rankkaa fyysistä työtä pelastaakseen kulttuuria. Nämä mutaenkelit (angeli del fango) lapioivat tonneittain mutaa museoissa, kirjastoissa, kirkoissa ja yliopiston rakennuksissa.

Yhdysvalloissa perustettiin yhdistys (Committee to Rescue Italian Art) pelastamaan tuhoutuneita freskoja. Sen puheenjohtajaksi saatiin vaikutusvaltainen Jacqueline Kennedy. Unesco rahoitti alusta lähtien taideaarteiden restaurointitöitä.

Koskaan aikaisemmin ihmiskunnan historiassa ei ole ollut tilannetta, jossa kerralla ja nopeasti olisi pitänyt restauroida niin monia erilaisia taideteoksia. Monet työt olivat lionneet mutaisessa ja öljyisessä vedessä tunteja, jopa päiviä. Lisäongelmia tuotti kosteissa olosuhteissa nopeasti kasvava home ja mikrobit.

Restauroinnin ja konservoinnin asiantuntijoita ja ammattilaisia saapui Firenzeen kaikkialta maailmasta, myös Suomesta. Ensimmäistä kertaa alan ammattilaiset kokoontuivat näin suurena joukkona työskentelemään yhdessä.

Kirjoja tuhoutui suunnattomasti Uffizin taidemuseon pohjakerroksessa sijaitsi tuolloin Kansallisarkiston huoneita, joista 40 kärsi pahoja vaurioita tulvaveden noustessa niissä parin metrin korkeuteen.

Toinen suurta tuhoa kokenut laitos oli Kansalliskirjasto, joka aivan Arnon rannalla sijaiten oli yksi haavoittuvimmista rakennuksista. Kirjaston kokoelmista yli miljoona esinettä vaurioitui ja tulvavesiin hukkui ja katosi tuhansia luettelokortteja.

Unescon laskelmien mukaan tulva-alueella vaurioitui kaikkiaan noin 50 miljoonaa eri arkistoille ja kirjastoille kuulunutta esinettä. Näiden esineiden joukossa oli kirjoja, keskiaikaisia käsikirjoituksia, asiakirjoja, sanoma- ja aikakauslehtiä, karttoja, pamfletteja ja painotöitä.

Märät, mudan ja öljyn peittämät kirjat kaivettiin ensin esiin mutaliejusta lapioiden avulla. Paksuun mutavaippaan kääriytyneet kirjat näyttivät lähinnä polttoon valmiilta tiiliskiviltä, ja myös niiden paino oli lähes tiiliskivimäinen.

Kirjojen pelastamiseen oli perustettu työskentelyasemia eri puolille Toscanaa: posliinitehtaat keskeyttivät tuotantonsa ja valtion tupakkatehtaat tupakanlehtien kuivattamisen, sillä suuret uunit tarvittiin kirjojen kuivattamiseen.

Restaurointi jatkuu yhä Kolmekymmentä vuotta tulvan jälkeen on restauroitavaa materiaalia yhä enemmän kuin restauroitua. Työ on hidasta ja käsiteltävän materiaalin määrä on valtava. Enää ei ole saatavilla työntekijöitä eikä rahoitustakaan yhtä paljon kuin oitis katastrofin tapahduttua.

Firenzen tuhoisa tulva opettikin painottamaan ennaltaehkäisevän konservoinnin merkitystä: taideaarteiden ja kulttuurihistoriallisesti merkittävän materiaalin säilytyksessä ja varastoinnissa on otettava huomioon myös luonnonkatastrofien mahdollisuus.

Kirjoittaja opiskelee paperikonservointia ja on ollut alan työharjoittelussa Firenzessä.

ENRICO FERORELLI / GRAZIA NERI

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää