Tiede

Suomalaistutkijat selvittävät lintujen tärkeän ravintosignaalin Ultravioletti opastaa teeren marjapaikalle

Tilaajille

KATJA NIEMELÄ Marjoja syövät linnut käyttävät ultraviolettivaloa hyväkseen ravinnon etsimisessä. Esimerkiksi teeret ja metsot huomaavat tavalliset siniset, vahapintaiset mustikat, jotka heijastavat ultraviolettivaloa paremmin kuin mustat ns. suutarinmustikat, joilla ei ole ultraviolettia heijastavaa pintaa.

Ultraviolettisignaalista hyötyvät myös marjat. Lintu nappaa huomiota herättävän marjan ja levittää sen siemeniä tehokkaasti.

Lintujen uv-näköä ja marjojen lisääntymistä on tutkinut dosentti Jussi Viitalan johtama ryhmä Jyväskylän yliopistostosta.

"Jo pitkään on tiedetty joidenkin hedelmien ja marjojen heijastavan ultraviolettia, mutta tutkimuksemme osoitti ensimmäisenä maailmassa, että ultravioletti on hyvin tärkeä ravintosignaali marjoja syöville linnuille." Konneveden tutkimusasemalla teerille tarjottiin yleisiä sinisiä mustikoita ja harvinaisempia mustia mustikoita. Varvut olivat alustalla sattumanvaraisessa järjestyksessä. Kumpiakin mustikoita oli yhtä paljon.

Ensin ruokailupaikkaa valaisi tavallisten hehkulamppujen lisäksi ultraviolettilamppu. Jokainen teeri söi enemmän sinisiä kuin mustia marjoja. Kun ultraviolettilampun tilalle ruuvattiin tavallinen hehkulamppu, josta ei tule uv-säteilyä, teeret söivät molempia marjoja yhtä paljon.

Auringonvalossa lounastaneet metsot vahvistivat tuloksen: ultravioletti on linnuille voimakas signaali.

Linnulla väritelevisio, ihmisellä mustavalkoinen Kaikki ne noin kolmekymmentä lintulajia, jotka on tähän mennessä tutkittu, näkevät ultraviolettia. Niiden lisäksi myös matelijoilla ja sammakkoeläimillä on tetrakromaattinen värinäkö eli ne näkevät neljää pääväriä.

"Ihminen näkee vain kolme pääväriä. Eroa voisi verrata television katseluun: linnut tuijottavat väritelevisiota, ihmiset mustavalkoista", Viitala kuvaa.

Jotta uv-valon näkeminen on mahdollista, sarveiskalvon ja linssin täytyy läpäistä ultraviolettia ja jokaisessa aistinsolussa on oltava värillinen tai väritön öljypisara. Öljypisara terävöittää värinäköä ja estää erittäin lyhytaaltoisen valon pääsyn aistinpigmentille niin, ettei näköaisti vaurioidu.

Ihmisellä on tämä suodatin jo sarveiskalvossa.

"Yleensä sellaiset lajit, jotka ovat jossain evoluutionsa vaiheessa olleet pitkään maan alla tai eläneet yöelämää, ovat kadottaneet uv-näkönsä", Viitala sanoo.

Sinisten ja violettien hedelmien ja marjojen lisäksi ultraviolettia heijastavat tai imevät muun muassa monet siemenet, kukat ja hyönteiset. Jussi Viitalan mukaan monelle kukalle tyypillinen mesiopaste muodostuu siten, että terälehdet heijastavat ja keskusta imee ultraviolettivaloa eli terälehdet ja keskusta muodostavat uv-valossa vahvan kontrastin.

Ultravioletin merkitystä ei tunneta tarkasti Ultravioletin tärkeys monelle eläimelle alettiin ymmärtää vasta 1980- ja 1990-lukujen vaihteessa. Monesti aiemmin lähtökohtana käytettiin ihmisen näköaistia. Tarkkaan ultravioletin merkitystä ei vieläkään tunneta. Ravinnon etsimisen lisäksi sillä on vaikutusta ainakin eläinten välisessä viestinnässä, esimerkiksi puolison valinnassa.

Se tiedetään, että jotkut eläimet ovat paljon herkempiä ultravioletille kuin ihmiselle näkyvälle valolle. "Muutamien varpuslintulajien on mitattu olevan viisi kertaa herkempiä ultraviolettivalolle kuin tavalliselle. Ne pystyvät erottamaan hyvin pieniä sävyeroja uv-valossa", Viitala kertoo.

JUSSI VIITALA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää