Tiede

Halot kirkastavat taivaan RISTO...

Tilaajille

Halot kirkastavat taivaan RISTO VARTEVA alven pimeyttä ei tarvitse loputtomiin tuskailla, jos välillä muistaa vilkaista taivaalle: sieltä voi löytyä kaikenlaista kivaa, kuten kirkkaita haloja.

Tavallisimmat ja helpoimmin tunnistettavat halot ovat rengas Kuun tai Auringon ympärillä, auringonpilari ja sivuaurinko. Ne ovat myös niin yleisiä, että melko varmasti niitä tulee näkyviin jo ennen joulua, jos taivas vain selkenee.

Pieneksi haloksi kutsutaan rengasta, joka kiertää Aurinkoa tai Kuuta 22 asteen etäisyydellä. Tavallinen kulkija huomaa sen yleensä vain Kuun ympärillä, mutta pieniä haloja näkyy myös päivällä, sillä ne syntyvät korkealla leijuvien harsopilvien (cirrostratus) jääkiteistä.

Pilven jääkiteet leijailevat ilmassa sikin sokin, ja siksi valo osuu niihin mistä suunnasta sattuu. Lyijykynän pätkää muistuttava kuusikulmainen jääkide kuitenkin taittaa valoa eniten sellaiseen suuntaan, joka poikkeaa 22 astetta valon tulosuunnasta. Siksi Kuun tai Auringon ympärillä näkyy selvä 22 asteen rengas - mutta vain silloin, kun taivaalla on riittävästi säännöllisen siistejä jääkiteitä.

Tätä 22 asteen rengasta ei pidä sekoittaa Kuun ympärillä usein näkyvään kehään, jonka läpimitta on vain muutamia asteita eli joitakin Kuun läpimittoja. Kehä ei ole niin selvärajainen kuin rengas, sillä valokehä johtuu pilven tai sumun vesipisaroista, joiden koko vaihtelee.

Kuusikulmainen jääkide voi tuottaa myös suureksi haloksi kutsutun renkaan , joka on paljon harvinaisempi kuin pieni halo. Suuri halo on 46 asteen etäisyydellä Auringosta ja se on yleensä niin himmeä, että sitä tuskin huomaa sattumalta.

Haloja riittää "Haloja on löydetty 45 erilaista", haloja toistakymmentä vuotta tarkkaillut helsinkiläinen Marko Pekkola kertoo. "Periaatteessa niitä on kuitenkin paljon enemmän, sillä jääkiteet voivat syntyä monella eri tavalla. Esimerkiksi kuusikulmaisen kynämäisen kiteen pääty ei välttämättä ole tasainen, vaan pääty on voinut muotoutua monenlaisiksi pyramideiksi. Ne kaikki saavat aikaan erilaisia haloja." Suomessa on Pekkolan mukaan erinomaiset olot halojen syntymiselle. "Atlantilta tulevat matalapaineet jättävät korkealle ilmakehään usein ohuita jääkidepilviä. Keski-Euroopassa yläpilvet ajelehtivat nopeasti tiehensä tai sitten välipilvet estävät niitä näkymästä. Meillä voi joskus keväisin olla viikko puolitoista yhtäjaksoisesti hyvää halosäätä." Pekkola alkoi harrastaa haloja jo kouluvuosina Kuopiossa, eikä vielä ole pelkoakaan kyllästymisestä: "Tämä on siitä mukava ala, että kun sitä on jonkin aikaa harrastanut, niin johan alkaa haloja näkyä. Sitten kun tietää, mitä etsii, niin niitä pystyy myös löytämäänkin." Suomessa on aktiivisia halojen tarkkailijoita ehkä viitisenkymmentä. Suomalaiset ovat kymmenen vuoden aikana kuvanneet monia sellaisia haloja, joiden näkyminen taivaalla on ollut maailmalla vain kuulopuheiden varassa. "Tämä on todellakin tieteenala, jossa harrastajakin voi päästä huipputuloksiin", Pekkola vakuuttaa. Hän itse on siitä hyvä todiste: hän ei suinkaan ole luonnontieteilijä vaan opiskelee yleistä kirjallisuustiedettä Helsingin yliopistossa.

Välineidenkään ei tarvitse olla kovin kummoisia, sillä kamera riittää todisteen saamiseksi halosta. "Laajakulmaobjektiivi on välttämätön, jotta ilmiö saadaan mahtumaan kuvaan riittävän laajasti. Usein 28 millin polttoväli riittää, mutta 15 millin objektiivilla tulee vielä upeampia kuvia." Monissa nykyajan kameroissa on polttoväliltään liukuvasti vaihdettava zoom-objektiivi. Sen käyttö on sikäli hankalaa, että kuva voi olla kyllä kaunis, mutta siitä saatavat tiedot epätarkkoja, koska kuvasta voidaan halon selvittämiseksi välttämättömät suuntakulmat mitata vain, jos objektiivin polttoväli on tiedossa.

Pekkola on saavuttanut maailmalla jo niin vankan maineen, että lähtee kahden vuoden päästä Etelämantereelle yhdysvaltalaisen halotutkimusryhmän mukana. Retken rahoittaa Yhdysvaltain tiedesäätiö NSF. Tarkoitus on viipyä etelänavan kahdella tutkimusasemalla kolme kuukautta.

"Etelämantereella ei välttämättä ole haloja sen runsaammin kuin Helsingissäkään, mutta Etelämantereessa on se hyvä puoli, että siellä syntyvät jääkiteet ovat hyvin säännöllisiä. Siksi ne tuottavat myös sellaisia haloja, joita ei ole vielä havaittu mutta joiden syntymekanismi on voitu laskea." Auringon kopio Haloja ei aina tarvitse etsiä korkealta taivaalta, sillä myös taivaanrannan tuntumassa loistava sivuaurinko on hätkähdyttävä näky.

Tässäkin tapauksessa syynä on kuusikulmainen jääkide, joka kuitenkin on tällä kertaa kuin litteä laatta. Kun tällaiset kiteet leijailevat talvisäässä lappeellaan, ne taittavat sivutahkojensa kautta vain vaakasuoraan kulkevaa valoa. Siksi sivuaurinko on samalla korkeudella taivaanrannasta kuin oikea Aurinkokin.

Sivuaurinko on siis vain osa 22 asteen halosta, ja siksi sivuaurinko on 22 asteen päässä Auringosta. Kun on huomannut sivuauringon, sen kumppania kannattaa etsiä yhtä kaukaa Auringon toiselta puolelta. Sieltä se löytyy - mutta vain, jos silläkin suunnalla sattuu olemaan sopivia jääkiteitä.

Myös auringonpilari syntyy litteistä jääkiteistä, mutta siinä valon ei tarvitse mennä kiteen sisään lainkaan: valo vain heijastuu kiteen laattamaisesta pinnasta. Jääkiteet eivät leiju siististi vaakasuorassa asennossa vaan kiepahtelevat sinne tänne. Ne ovat vain keskimäärin vaakasuorassa. Kieppumisesta on helppo vakuuttua esimerkiksi pudottelemalla pientä pahvinpalaa.

Tästä asentojen jatkuvasta vaihtelusta johtuu, että kiteiden antama heijastus venyy pystysuoraksi pilariksi, joka voi joskus ulottua aika korkealle.

Eikä auringonpilariin aina tarvita aurinkoakaan. Esimerkiksi metsikön, kumpareen ja tönön takana oleva kirkas lamppu voi nostaa aavemaisen valopilarin näkyviin, kun sen valo heijastuu välissä leijuvien jääkidelaattojen alapinnasta. Pimeässä sen etäisyyttä on vaikea arvioida oikein. Ufoksi sitä ei kannata ainakaan häthätää tulkita, sillä luonnollinen selitys on todennäköisempi. Jos katsoja seisoo muuta maastoa korkeammalla, pilarin pitäisi näkyä myös Auringon alapuolella, koska nyt silmään tulee myös kiteiden yläpinnasta heijastunutta valo.

PEKKA PARVIAINEN / URSA MARKKU PYYKKÖNEN / URSA LAURI MALA / URSA

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää