Tiede    |   TIETOKIRJA

Liian moni hana vuotaa Itämereen

Tilaajille

Eeva Furman, Harri Dahlström ja Risto Hamari: Itämeri - luonto ja ihminen. Otava 1998. 160 s. 166 mk.

Lämmin kesä 1997 sinileväkukintoineen nosti Itämeren tilan pienen tauon jälkeen kaiken kansan huulille. Itämerta koskevan kansantajuisen tiedon tarve onkin nyt aivan ilmeinen. Tätä tarvetta paikkaamaan on ilmestynyt Eeva Furmanin, Harri Dahlströmin ja Risto Hamarin kirja Itämeri - luonto ja ihminen.

Kirja painottuu kertomaan Itämeren luonnosta. Itämeren kehitys selostetaan seikkaperäisesti. Samoin esitellään Itämeren eri eliöyhteisöjä kasveineen ja eläimineen. Alueen kulttuurihistoriasta kerrotaan lyhyesti. Kalastus esitellään omana kokonaisuutenaan. Kirjan päätteeksi kerrotaan Itämeren suojelualueista.

Itämeri on

haavoittuva Itämeri poikkeaa valtameristä monessa suhteessa. Kirjan tekijät toteavatkin, että Itämeri on oikeastaan suuri suistoalue, jossa veden suolapitoisuus on paljon pienempi kuin varsinaisissa merissä. Itämeri on myös hyvin matala. Mataluus, vähäsuolaisuus ja veden huono vaihtuminen tekevät Itämerestä haavoittuvan.

Ihminen on vaikuttanut Itämeren luontoon monella tavalla. Onko Itämeren pahin uhka myrkyttyminen vai rehevöityminen? Uuden kirjan tekijät pitävät rehevöitymistä akuuteimpana ongelmana.

Perinteisten ympäristömyrkkyjen, kuten raskasmetallien, DDT:n ja PCB:n, pitoisuudet ovat laskeneet selvästi. Se näkyy muun muassa hylje- ja merikotkakantojen runsastumisena. Ravinnepäästöjä sen sijaan on syytä edelleen vähentää - kirjassa todetaankin sattuvasti, että liian moni hana vuotaa.

Kirja sopii

moneen käyttöön Kuuluisat sinileväkukinnat uusi Itämeri-kirja kuittaa vain muutamalla rivillä. Näin niukkaa käsittelyä voi pitää puutteena, mutta toisaalta kirjan tekijöiden ratkaisu osoittaa, että sinileväkukinnat eivät ole Itämeren kokonaisuudessa niin merkittävä ilmiö kuin kaikesta kohusta voisi päätellä.

Itämereen valuu vettä laajalta alueelta. Siksi on ymmärrettävää, että tässä kirjassa ei tyydytä vain itse meren tarkasteluun, vaan mukaan on otettu myös valuma-alue.

Aiheen rajaaminen näyttää kuitenkin tuottaneen vaikeuksia. Suomen hirvi- ja Puolan visenttikantojen esittely Itämerestä kertovassa kirjassa tuntuu vähän kaukaa haetulta.

Uuden kirjan teksti on pääosin sujuvaa ja hyvää yleiskieltä. Siellä täällä putkahtaa kuitenkin vastaan sivistyssanoja, joita ei selitetä. Jo saatesanoissa puhutaan mutualismista ja parasiittisuudesta, jotka tuskin ovat jokaiselle kadunmiehelle tuttuja sanoja.

Itämeri - luonto ja ihminen soveltuu moneen käyttöön, käsikirjaksi, oppikirjaksi ja lukemistoksi. Muun muassa toimittajille ja poliitikoille se tarjoaa perustietoa Itämerestä melko helppotajuisessa muodossa.

TEEMU TAST

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää