Tiede

Järvi vailla vettä

Araljärven pohjoisosa on elpymässä

Tilaajille

Mihail Gorbatshovin kaudella lännen tiedotusvälineisiin pääsi ällistyttäviä kuvia Araljärvestä, yhdestä maailman suurimmista järvistä. Ruostuvat kalastusalukset köllöttelivät Aralin kuivuneella pohjalla.

Oikeastaan uutta oli vain se, että kuvat tulivat julkisuuteen. Araljärven pinnan korkeus on pitkään heitellyt rajusti. Yli miljoona vuotta sitten Aral ja Kaspianmeri olivat yhteydessä toisiinsa. Aralin eliölajeista 17 prosenttia onkin peräisin Kaspianmerestä. Aral on vesien eriytymisen jälkeen ollut kuivuneena kokonaankin. Noin 10000 vuotta sitten Syrdarja- ja Amudarjajoet täyttivät Araljärven.

Suolajärven kuivuessa sen vesi muuttuu yhä suolaisemmaksi. Niinpä Aralin eliöstö karsiutui sietämään suolaisuuden vaihtelua. Eräät lajit ovat pystyneet säilymään kuivien suolaisten kausien ylitse lepotilassa.

Moni sitkeimmistäkin lajeista on käyttänyt selviytymisstrategiansa loppuun, kun suolapitoisuus on tällä vuosikymmenellä yhä noussut. Järvestä on hävinnyt parikymmentä kalalajia, vanavedessään vesilintuja, jotka syövät kaloja. Myös selkärangattomien ja kasvien lajikirjo on supistunut.

Aiemmin Aral on pystynyt toipumaan, mutta nyt pääosa Aralista on tilassa, joka ei anna paljonkaan toivoa. Järvellä on silti uskollinen ystävä, joka ei heitä toivoaan: Nikolai Aladin , Venäjän tiedeakatemian alaisen murtovesilaboratorion johtaja ja Pietarin yliopiston professori. Hän vieraili keväällä Suomessa.

Kuivuessaan Aral on jakautunut pohjoiseen ja eteläiseen osaan. Niiden välille rakennettiin pato 1989, jotta vettä olisi riittänyt edes järven pohjoisosaan. Pohjoisosan tila kohenikin. Pato sortui osin 1992 ja paikalliset asukkaat yrittävät korjata sitä. Pohjoisosan saattaminen alkuperäiseen tilaansa on Aladinin mielestä täysin mahdollista jopa 5-10 vuoden kuluessa.

Moninkertaisesti laajemman eteläisen Aralin lähitulevaisuus näyttää huonolta. Vettä ei vielä yksinkertaisesti ole kylliksi. Aladin panee toivonsa siihen, että vettä säästyy, kun tekniikka kehittyy jokien yläjuoksulla. Kansallisvaltioiden käsissä Aral on kuitenkin paremmassa turvassa kuin Neuvostoliiton kaudella. Hänen visioissaan eteläinenkin Aral herää eloon prinsessa Ruususen painajaisunestaan 100-200 vuoden kuluessa.

Lisääntyneet suolamyrskyt huonontavat Aralin tilaa. Myrskyt kuljettavat suolaa kuivuneesta merenpohjasta veteen, joka tulee entistä suolaisemmmaksi. Suola aavikoittaa Aralin ympäristöä aiheuttaen köyhyyttä ja sairauksia. Alueella on myös ympäristömyrkkyjä sekä padotuilta viljelmiltä että aseteollisuuden jäljiltä.

Suola on Aralin

kohtalonkysymys Araliin ei riitä vettä, koska siihen laskevien jokien varteen on rakennettu isot kastelujärjestelmät. Ensimmäiset kanavat rakennettiin 300-luvulla. Vesi menee puuvilla- ja riisiviljelmille.

Varsinkin entinen Neuvostoliitto yllytti tehostamaan puuvillanviljelyä ja rakentamaan kastelukanavia. Veden ohjaus viljelmille kiihtyi toisen maailmansodan jälkeen. Jotkut ympäristöaktivistit ovat jopa uhanneet räjäyttää kastelujärjestelmiä.

Aralin veden suolaantuminen tavallaan suolasi sampien mädin jo järvessä kaviaariksi, josta ei kehity kalanpoikasia. Parikymmentä muutakin alkuperäistä kalalajia on kuollut. Vain rautakala on jäljellä. Araliin on istutettu jopa Itämeren silakkaa, joka on lisääntynyt. Usea muu istutettu laji on kuollut.

Eteläisessä Aralissa veden suolapitoisuus on nyt yli 40 grammaa litrassa ja pohjoisessa yli 30 grammaa. Vuosisadan puolivälissä Aralin suolapitoisuus oli kymmenisen grammaa litrassa.

Aralin pelastamiseksi on tehty 20 vuotta tutkimustyötä ja kansainvälinen yhteistyö on käynnistynyt. Saksalaiset ovat rahoittaneet tutkimusta Unescon kautta.

Araljärven kohtalo on kiinni ensisijaisesti viidestä valtiosta, joista Kazakstan ja Uzbekistan ovat sen rantavaltioita. Araliin laskevat joet virtaavat Kirgistanin, Tadzhikistanin ja Turkmenistanin kautta. Valtiot allekirjoittivat vuonna 1992 sopimuksen Aralin suojelemiseksi ja ovat motivoituneita yhteistyöhön. Aladinin mukaan virtaus Araliin on jo hiukkasen kasvanut. On tutkailtu mahdollisuuksia vaihtaa riisi ja puuvilla vähemmän vettä nieleviin lajikkeisiin tai kasveihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  5. 5

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  6. 6

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Mies huijasi koko internetiä ja nosti takapihan varastonsa Lontoon 18 149 ravintolasta ykköseksi – vaikka tarjoili pelkkiä pakaste-eineksiä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää