Tiede

Viro odottaa yhä omaa Nokiaansa

Patentin haku on kallista virolaisille

Tilaajille

TALLINNA-Mikä voisi olla Viron Nokia, kyseli presidentti Lennart Meri paljon lainatussa puheessaan Tallinnaan kokoontuneille liikemiehille keväällä.

Presidentin tehtävä ei ole löytää uutta Nokiaa, hän sanoi ja syytti kuulijoitaan laiskoiksi: jokaisen heistä pitäisi keksiä "ainakin kuusi Nokiaa" joka vuosi.

Päivän iskusana onkin nyt "Viron Nokia". Viimeksi maan leipätehtailijat julistivat vastakaikua saamatta, että Viron Nokia voisi olla hyvä tumma ruisleipä.

Laiskan klapi

syttyy helposti Kun Tallinnan tekniikan museossa avattiin Virossa patentoitujen keksintöjen näyttely, päätin selvittää, löytyisikö tuo paratiisin avain sieltä.

Esillä oli vajaat parikymmentä keksintöä. Tiedekeskuksen johtajan Kertu Saksin mukaan enemmistö Virossa keksityistä laitteista on jatkuvassa käytössä eikä niitä voi irrottaa näyttelyyn.

Virossa patentoidaan vuosittain satakunta keksintöä. Lisäksi virolainen voi hakea pikkupatentille eli ns. hyödylliselle mallille sisämarkkinoiden suojaa. Pikkupatentti on uutuus, mutta sen ominaisuudet eivät riitä varsinaisen patentin saamiseksi. Sellaisista uusimpia ovat muoviset aidantolpat, samoin yläkautta ympäri pyörivä keinu.

Ovatpa virolaiset 1990-luvulla onnistuneet sarjatuottamaan ja myymään länteen runsain mitoin päästä teroitettuja puisia "draculantappokeppejäkin". Samoin värilliset puutulppanit ovat menneet kaupaksi, samoin laiskan miehen nuotiopuut - klapit, joihin on imeytetty sytytysneste.

Patenttiviraston virkailija, entinen keksijöiden kouluttaja Jüri Käösaar kertoo, että eniten patentteja haetaan farmasian, kemian, mekaniikan ja elektroniikan aloilla.

Eräs virolainen on juuri patentoinut uudenlaiset polkupyöränpinnat Italiassa ja Japanissa. Toinen pelle peloton, tunnettu liikemies, on keksinyt vettä säästävän laserastianpesukoneen.

Keksijä oli

ennen ammatti Käösaar vihjaisi hiljattain lehtihaastattelussa, että yhdellä uudella virolaisella keksinnöllä voi olla merkitystä "koko ihmiskunnalle". Se on tehty Eesti Biokeskuksessa ja kuuluu geenitekniikkaan.

Neuvostoaikana keksijä oli ammatti. Keksijä vain keksi ja valtio maksoi palkkaa. Nyt keksijä on yksin. Hänen on löydettävä rikas sponsori tai hänellä itsellään on oltava ainakin 100000 kruunua ennenkuin hän voi ajatellakaan patentin hakemista.

Keksijäin liiton puheenjohtaja Toom Pungas valittaa, että Virossa on vaikea herättää kiinnostusta uusia, vallankumouksellisia ideoita kohtaan. Yksi Pungasin idea oli viedä ulkomaille palavakivituhkasta ja sianlannasta tehtyä kompostointiainetta.

Näyttelyssä huomioni kiinnittyy heti tupakansytyttimen kokoiseen "vakoojakameraan" Minoxiin, joka on esillä yhdessä vitriinissä.

Olin luullut, että se on latvialaisten keksimä, mutta minikameran kehittäjä oli kuin olikin Virosta, baltiansakasalainen Walter Zappi.

Kun tuottajaa ei löytynyt Virosta, kameraa alkoi 1930-luvulla tehdä riikalainen VEF-tehdas, ja sieltä saksalaiset nappasivat sen itselleen. "Vehvin" putkiradioita näkee vieläkin Suomen kodeissa.

Yksi näyttävimmistä keksinnöistä on katosta riippuva joustava liinarakennelma, jonka lenkkeihin näyttelyvieraat saavat pujottaa kätensä ja jalkansa ja hypellä ilmaan sekä voimistella. Se on "ihmisen lihasten liike- ja rytmianalysaattori" eli Training harness. Sitä käyttävät jo suomalaiset taitoluistelijatkin. Suositellaan myös toipilaille.

Keskilattiaa hallitsee yli miehen mittainen punainen tolppa. Se on yksinkertaisesti näkyvä ja helppokäyttöinen paloposti, joka ei Pohjolan talvessakaan huku lumeen ja joka ei mene rikki, jos sen päälle ajaa autolla. Kai jonkun piti sekin keksiä.

Hetekan näköinen sairaalavuode, jota potilas nappeja painamalla saa taivuteltua eri asentoihin, mahtuu maallikonkin käsitysmaailmaan. Samoin pieni valokaapelilamppu, jonka avulla voi kurkistaa ihmisen suuhun tai muuhun hankalaan paikkaan.

Yli ymmärrykseni käy sen sijaan selityksistä huolimatta varsin monimutkaisen näköinen, ilmeisesti myllyissä käytettävä desintegraattori-separaattori, josta "monet maatalouskoneita tottavat firmat täällä ja ulkomailla ovat kiinnostuneet". Myös kaikille nesteille sopiva pyörivä epäkeskopumppu näytti hankalalta.

Vedessä kelluva "aktiivinen radiopoiju", navigaatiosysteemi, osaa kuulemma kääntyillä ja vastata laivojen tutkaimpulssiin.

En edes yritä selittää, mikä on paralleeliresonassiparametrillinen verkkotaajuuden resonanssimuuntaja - patentoitu monessa eri maassa.

Ihan kivaa. Mutta ei kai vielä Viron Nokian veroista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää