Tiede

Ilmasto voi muuttua myös yllättäen

Vuoden 540 ilmastokriisin aiheutti joko komeetta tai tulivuorenpurkaus

Tilaajille

LONTOO. Noin vuonna 540 tapahtui jotakin, joka melkein keskeytti puitten kasvun useaksi vuodeksi. Se näkyy puiden vuosirenkaista, joita on tutkittu mm. Irlannista, Puolasta, Siperiasta, Pohjois-Amerikasta ja Etelä-Amerikasta, myös Suomessa.

Tämän ilmiön syynä oli todennäköisesti komeetan törmäys tai ehkä pikemminkin lähiohitus, professori Michael Baillie Belfastin Queensin yliopistosta kertoi Lontoon tiedefestivaaleilla.

Jos maa kulkee hyvin tiheän komeetan pyrstön läpi, se saattaa liata ilmakehän pitkäksi aikaa, Baillie sanoo.

Komeetta siis voi sittenkin olla vaarallinen, vaikkei ehkä juuri siitä syystä kuin keskiajalla uskottiin. Silloinhan komeettoihin liitettiin ajatuksissa kaikki mahdolliset kulkutaudit, paheet ja kuninkaanmurhat.

Baillie maalaili esityksessään kuvan useita vuosia kestäneestä hämäryydestä, jonka vuoksi sadot epäonnistuivat ja ilmat kävivät niin kylmiksi, että ihmisiä kuoli kesälläkin kylmään myös Etelä-Euroopassa. Kaiken kaikkiaan tähän liittyvissä vaivoissa ja levottomuuksissa menehtyi ehkä liki kolmannes Euroopan väestöstä, Baillie sanoo.

Professori Baillien mukaan tätä teoriaa tukevat muutamat 1200-luvulta peräisin olevat kirjallisuusviitteet, joissa puhutaan Galliassa 540 tai 541 nähdystä komeetasta, joka oli niin kirkas, että koko taivas näytti olevan tulessa.

Myös kuningas Arthurin tarussa kerrotaan ajasta, jolloin sadot olivat tuhoutuneet ja maailmassa vallitsi hedelmättömyys. Arthurin kuolinvuodeksi on arvioitu joko 537, 539 tai 542.

Professori Baillien mukaan on mahdollista, että myös vuoden 542 kuuluisa "Justinianuksen rutto" olisi liittynyt tähän kriisiin. Hädän ja puutteen olosuhteissa myös kulkutautien leviäminen helpottuu.

Jos professori Baillie on oikeassa, komeetan tai meteorin suoran osuman lisäksi myös sellaisen lähiohitus saattaa osoittautua ihmiskunnalle hyvin hankalaksi.

Jokainen joka on esimerkiksi joskus heittänyt tikkaa silmät kiinni, voi itsekin aivan oikein arvata, että tilastollisesti lähiohitukset ovat paljon tavallisempia kuin osumat. Jokaista suuren komeetan tai meteorin suoraa osumaa kohden maata on kohdannut lukuisia läheltä piti tilanteita.

Tästä syystä maata uhkaava komeetta- tai meteoririski on ehkä paljon suurempi kuin yleensä arvioidaan, professori Baillie sanoo.

Toisen teorian

mukaan puiden vuosirenkaiden paljastama äkillinen ilmastokriisi olisikin johtunut suuresta tulivuorenpurkauksesta, joka kylvi ilmaan niin paljon tuhkaa, että auringonpaiste himmeni usean vuoden ajaksi.

Tätä teoriaa on esitellyt julkisuudessa voimakkaimmin journalisti ja historioitsija David Keys . Hänen mukaansa tuollainen suuri tulivuorenpurkaus olisi tapahtunut helmikuussa 535.

Tulivuoriteoriaa tukee epäsuorasti se, että joidenkin muidenkin tulivuorenpurkausten on havaittu vaikuttaneen kasvien kasvuun. Puiden vuosirenkaita tutkivat dendrokronologit ovat löytäneet useita tällaisia tulivuorenpurkauksiin liittyneitä maailmanlaajuisia vähentyneen kasvun kausia, viimeisimmät vuosilta 1601, 1783 ja 1816.

Tuorein näistä "kriisikausista" oli vuonna 1816, jota kirjallisuudessa on kuvattu koko pohjoisella atlanttisella alueella "vuodeksi ilman kesää". Sen aiheutti Tambora-tulivuoren purkaus Jaavan lähettyvillä 1815.

Tamboran purkauksen yhteydessä tapahtui suurin ihmiskunnan kirjoitetun historian aikaan muistiin merkitty räjähdys. Se oli 10-kertaisesti suurempi kuin sitä paljon kuuluisampi Krakatau-tulivuoren huipun räjähdys, myös Jaavan lähettyvillä, vuonna 1883.

Sen jyrinä kuultiin Jaavan saarella asti 1200 kilometrin päässä räjähdyspaikalta. Ympäristö 600 kilometrin säteellä peittyi tuhkaan.

Nasan tutkija Richard Stothes on arvioinut, että yhteensä 40-90 kuutiokilometriä vuorta lensi räjähdyksessä ilmaan. Yläilmakehään joutuneen tomun ja pienten hiukkasten määrä oli niin suuri, että ne aiheuttivat poikkeuksellisen kirkkaan punaisia auringonlaskuja Lontoossa kesä-heinäkuun vaihteessa ja uudestaan syyskuussa.

Seuraavana vuonna muun muassa Yhdysvaltain pohjoisosissa vallitsi "kuiva sumu" koko vuoden ajan, ja aurinko oli niin himmentynyt, että auringonpilkkuja saattoi hyvin katsella paljain silmin. Euroopassa satoi koko vuoden epätavallisen paljon, ja koko pohjoisella pallonpuoliskolla oli jatkuvia kesähalloja, jotka tuhosivat osan sadosta mm. Kanadassa ja pohjoisosissa Yhdysvaltoja.

Monet tutkijat ovat yhdistäneet nämä erikoiset sääolot Tamboran purkaukseen.

Sen sijaan Krakataun purkauksella 1883 ei ollut havaittavaa vaikutusta säätilaan.

Kyse ei ole pelkästään siitä, että Krakataun purkaus oli pienempi, vaan myös siitä, miten ilmavirrat kuljettavat purkauksen ilmaan heittämiä hiukkasia.

Riippumatta siitä, kumpi teorioista vuoden 540 "ydinsyksyn" osalta on oikea, jos kumpikaan, näyttää siltä, että hitaiden ilmastotrendien lisäksi historian mittaan on esiintynyt myös äkillisiä ilmastokriisejä.

Onneksi sentään niitä ei satu kovin usein.

Jos sellaiseen tilanteeseen joskus törmätään, tulivuorenpurkaus lienee paljon komeettaa todennäköisempi vaihtoehto.

Keskiajalla ihmiset pelkäsivät komeettoja, ja ehkei pelko ollut aivan aiheeton. Esimerkiksi vuoden 1066 komeetta oli niin merkittävä tapaus, että se on kuvattu kuuluisaan Bayeuxin seinävaatteeseen, joka esittää Englannin normannivalloituksen aikaisia tapahtumia.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää