Tiede

Toiseksi lämpimin vuosi päätti säävuosisadan

Vuosi 1934 jäi kuitenkin tilastojen ykköseksi

Tilaajille

Ilmasto- ja vesitutkijoiden kalenterissa vuosikymmen vaihtuu, kun nollaan päättyvä vuosi on ohi. Näin päätti Maailman ilmatieteen järjestö WMO vuonna 1935. Jos vuosiluku päättyy kahteen nollaan, vuosisata vaihtuu.

Suomi selvisi 1900-luvusta ilman laajoja sään aiheuttamia katastrofeja. Edeltävällä vuosisadalla niitä oli kaksi. Erittäin kylmä kasvukausi aiheutti lähes täydellisen kadon vuonna 1867, ja kymmenesosa Suomen väestöstä menehtyi. "Valapaton tulva" vuonna 1899 johti suuriin taloudellisiin menetyksiin Etelä- ja Keski-Suomessa. Tulvan nimi viittaa tsaarin toimiin sortokauden aikana.

Sää oli kuitenkin olennaisesti mukana eräissä katastrofeissa. Näitä olivat erityisesti Estonian uppoaminen syyskuussa 1994 sekä Kuru-laivan haaksirikko Näsijärvellä syyskuussa 1929. Edellisessä onnettomuudessa kuoli lähes 900 ihmistä, Näsijärvellä hukkuneita oli 138.

Suomen säätilaa

ja hydrologisia oloja seurattiin jo 1900-luvun alussa melko kattavalla havaintoverkolla. Lämpötilan, sademäärän ja järvien vedenkorkeuden mittaussarjat ulottuvat jopa pitkälle 1800-luvun puolelle. Monien perussuureiden mittaustarkkuus oli jo sata vuotta sitten hyvä.

Voidaan väittää, ettei yksikään merkittävä ja laaja-alainen sääilmiö ole jäänyt Suomessa 1900-luvulla kokonaan havaitsematta. Yhtä varmaa on, että monet paikalliset ääri-ilmiöt ovat olleet äärevämpiä kuin mittausasemilla havaitut.

Tämä johtuu jo siitä, että mittauspaikat on pyritty valitsemaan edustaviksi. Lämpötilaa ei ole mitattu paahteisilla rinteillä eikä lumen syvyyttä tunturikurujen pohjilla. Myös paikallinen rankka ukkoskuuro on lukuisia kertoja jäänyt sademittareiden välimaastoon.

Mittausten teko

on edellyttänyt, että ihminen on asunut lähellä havaintopaikkaa. Kylmimmät tai tuulisimmat alueet eivät ole ihmisen suosiossa. Tämä este on viime vuosikymmeninä poistunut automaattisten mittausasemien myötä, mikä onkin jossain määrin tuonut uusia ennätyksiä tilastoihin.

Vasta 1900-luvun jälkipuoliskolta on tietoja esimerkiksi auringonpaistetunneista, haihdunnasta tai tulevan säteilyn määrästä.

Mittausmenetelmien muuttuminen vaikuttaa myös joihinkin pitkäaikaisiin havaintoihin. Muun muassa kaikki Suomen sademittarit vaihdettiin 1980-luvun alussa, mistä aiheutuu pieni ero erityisesti lumisateiden mittaustuloksiin.

Luonnollista satunnaisvaihtelua on se, että uusia päivä- tai paikkakuntakohtaisia ennätyksiä saavutetaan jatkuvasti. Valtakunnallinenkaan ennätys ei anna tilastollista perustetta ilmastonmuutosta koskeviin johtopäätöksiin. Tammikuussa 1999 saavutettu uusi Suomen kylmyysennätys ei merkitse, etteikö huoli ilmaston lämpenemisestä olisi todellinen.

Dosentti Esko Kuusisto on Suomen ympäristökeskuksen hydrologi, dosentti Raino Heino on Ilmatieteen laitoksen tutkimuspäällikkö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää