Tiede

Tekstin ja kirjan testamenttaaja

Futurologi Crossman: Ihminen juttelee tietokoneiden kanssa 2050 - kirjoja ei tarvita

Tilaajille

Harry Potter imaisi miljoonat lapset ahmimaan paksujakin kirjoja. Maailman väestöstä jo 80 prosenttia osaa lukea ja kirjoittaa. Suomi julkaisee vuodessa kirjoja enemmän kuin koskaan.

Kirjoissa, tekstissä ja lukemisessa on siis vetoa, vaikka opettajat pelottelevat koko ajan uuslukutaidottomuudella.

Nyt vastaan asettuu mies, joka hylkää lukukampanjat ja aikoo julistaa kirjan museoitavaksi.

"Lukeminen on turhaa vuonna 2050, ja kirjoittaminen myös", sanoo uskaliaasti futurologi William Crossman.

Ihmisten käyttöön tulee länsimaissa joskus 2050 kätevä puhekäännin, sanoo Crossman. Se on puhetta ymmärtävä, itsekin puhuva ja puhetta kääntävä tietokone, joka kulkee aina mukana, vähän kuin lompakko, avaimet ja rannekello.

Tämä Vivo (voice in voice out) tulkkaa lennosta myös japania tai swahilia. Siltä voi tilata kaikkea puhetietoa.

Ihminen palaisi

Crossmanin näkymissä tietokoneen avulla vanhaan puhumisen kulttuuriinsa, oraaliseen. Välissä ihmisellä menikin tekstien ja merkkien parissa noin kahdeksan tuhatta vuotta. Kirjoitustaito kehittyi maatalouden tarpeisiin.

Futurologi tietää loukkaavansa kirjanoppineita, joita länsimaissa riittää.

"Älkää vielä heittäkö minua tomaateilla. Antakaa kun hiukan selitän", sanoikin kalifornialainen suomalaisille hämmästelijöille perjantaina.

Äidinkielen opettajien vihollinen numero yksi luennoi Kiasmassa Tulevaisuuden tutkimuksen seuran miniseminaarissa. Aiheena oli Milloin tietokoneet puhuvat?

Kirjankieltäjä

Crossman aiheuttaa kohua jopa Yhdysvalloissa, joka sentään on kuulu retoriikan perinteistään - ja joidenkin rivikansalaisen säälittävästä lukutaidosta.

Runoilijanakin (!) kunnostautunut Crossman johtaa Kaliforniassa laitosta, joka tutkii puhuvia tietokoneita ja suullista kulttuuria. Futurologi Crossmanissa on hieman markkinamiestä, mutta näkökulma ainakin avartaa.

Futurologit ovat kiihottaneet ihmisiä ennenkin. Mediakentän murroksia ennusti oraakkelimaisesti 1960-luvulla kanadalainen Marshall McLuhan. Nyt kaikki puhuvat luhanilaisittain maailmankylästä ja globalisaatioista.

Crossman ei myöskään jää kauas tanskalaisen futurologi Rolf Jensenin ajatuksista. Jensenin mukaan informaatioyhteiskuntaa seuraisi (puhelias) tarinayhteiskunta.

Puhekäännin

ymmärtäisi 2050 myös töksähtelyn eli kaikki oööhh- ja totanoin-lauseet. Laite leviäisi lopulta niin, että vuoteen 2150 mennessä myös kehitysmaat ja koko maailma elää puhekääntimet vyötäröllään tai ranteissaan.

Ennustus on röyhkeä jo senkin takia, että tietokoneiden puhesyöttö takertelee eikä ole vielä saanut tuulta alleen toimistoissa. Alaan kuitenkin satsataan miljardeittain pelkästään Microsoftissa.

Crosmannin mukaan jo vuonna 2020 amerikkalainen opiskelija puhuu akateemisen lopputyönsä tietokoneelle. Kone tuottaa puheesta jäsennellyn esityksen, jonka tietokone oikolukee ja siirtää tai puhuu opettajalle. Kaikki koulutus olisi aika suullista ja visuaalista. Opettajat puhuvat tietokoneille, joiden näytöllä on ikoneja, grafiikkaa ja tietokuvastoa - ei tekstejä. Kun "luemme" 2050, katsomme tekstitöntä multimediaa.

Teksti ja lukeminen jäisivät harrasteeksi, kuin vaikkapa lääkekasvien keräily ja hevosella ratsastaminen. Ennen ne olivat välttämättömyyksiä, eivät enää.

Samoin on käymässä päässälaskutaidolle. Pääsyy on taskulaskin, joka alkoi yleistyä 1970-luvulla. Nyt niitä on kaikkialla.

Lukemattomat

ihmiset elävät lukematta jo nyt. Suurin osa maailman väestöstä ei myöskään millään tavalla päivittäin käsittele tekstejä. Ihmisten valtaosa elää Crossmanin mukaan täysin oraalisessa puhumisen, kuuntelemisen ja katsomisen kulttuurissa. Miljardit ihmiset eivät ole nähneet kirjastoa.

Paluu puhekulttuuriin voisi tämän epäsuhdan takia jopa auttaa maailman köyhiä ja lukutaidottomia.

Viime 125 vuotta Pohjois-Amerikassa, Euroopassa ja Japanissa on keksitty laitteita, jotka ovat kaapanneet kirjoitetun tekstin valtaa.

Radio, televisio, puhelin, ja kasetit ovat hyökänneet kirjoitettua tekstiä vastaan. Tekstin myrkytys alkoi fonografista 1877. Tietokone vie muutoksen loppuun. Kuvalukutaitoiset nuoret ovat jo tällä puhumisen ja visuaalisuuden marssitiellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää