Tiede

Kemia on täynnä pieniä peilikuvia

Hiiliatomit sojottavat yhdessä yhdisteessä vasemmalle, toisessa oikealle

Tilaajille

Elämän suuriin salaisuuksiin kuuluu molekyylien niin sanottu kätisyys. Orgaanisen eli hiileen perustuvan kemian yhdisteillä on taipumus syntyä ja syntetisoitua kahtena samanlaisena muotona, jotka ovat toistensa peilikuvia.

Tietyn hiilimolekyylin atomit tai atomiryhmät sojottavat yhdessä yhdisteessä oikealle, toisessa vasemmalle. Ilmiö tunnetaan kätisyytenä eli kiraalisuutena. Puhutaan oikea- ja vasenkätisistä molekyyleistä. Sidosten suunnan määräävät lähinnä sattuma ja fysiikan lämpöopin lait; peilikuvamuotoja syntyy kuin lanttia heitettäessä.

Ilmiön luonteesta saa vihiä, kun kiskoo vasemman käden käsinettä oikeaan käteen!

Luonnon molekyylien

kätisyyden oivalsi ranskalainen kemisti Louis Pasteur jo 1800-luvun puolivälissä. Hän testasi erilaisia viinihappoliuoksia polarimetrillä. Laite kertoo aineen kemiallisesta laadusta sillä perusteella, taittuuko heijastus oikealle vai vasemmalle.

Ilmiö on monille tuttu polarisoivista aurinkolaseista, joissa heijastunut valo pysähtyy linssin pintaan.

Pasteurin erilaiset viinihappoliuokset taittoivat valoa eri suuntiin. Riemukseen tutkija havaitsi myös eristetyt kiteet toistensa peilikuviksi. Hän totesi saman piirteen myös aminohapoilla ja ymmärsi löytäneensä luonnon lainalaisuuden, elämälle välttämättömän ominaisuuden.

Luonnon kätisyys

on sittemmin varmistettu. Lähes kaikki aminohapot ovat vasenkätisiä. Vain bakteerit ja eräät muut alkeelliset organismit tuottavat oikeakätisiä muotoja. Myös ihmisen geeninauha, dna, kiertyy myötäpäivään.

Peilikuvien tutkiminen eteni hapuillen 1980-luvulle asti. Etenkin samakätisten yhdisteiden tuottaminen oli vaikeaa.

Tässä kuussa Nobelilla palkitut amerikkalainen William Knowles ja japanilainen Ryoji Noyori ovat kehittäneet katalyyttejä, joiden avulla vetyatomi voidaan lisätä molekyylirakenteen kiraaliseen keskukseen juuri oikeassa kulmassa. Niin ikään Nobel-palkittu Barry Sharpless taas kehitti synteesiä, jossa vetyä poistetaan.

Siinä missä Pasteur mikroskoopin ja pienten pinsettien avulla noukki kiteitä yksitellen kekoihin, nykyajan tutkijat valmistavat synteeseillä monia oikea- ja vasenkätisiä molekyylejä täysin puhtaina.

Kätisyyden ongelma

koskee myös hiilestä kemian keinoin tuotettavia puolijohteita. Niiden rakenteen on oltava puhdas ja yhtenäinen.

Peilikuvamolekyylien kykyä vaihtaa kätisyyttä voidaan käyttää hyväksi on-off-tyyppisissä mekanismeissa, kuten nestekidenäytön kiteissä.

Samakätisyys merkitsee

standardisointia: vain parikymmentä yksinkertaista aminohappoa riittää tuottamaan rakenteet elämän kirjolle.

Erikokoiset ja -näköiset aminohapot punoutuvat helminauhojen tavoin proteiinien ketjuiksi ja edelleen verkostoiksi, kudelmiksi, tukirakenteiksi sekä monimutkaisiksi entsyymeiksi.

Sama stardardisoinnin vaatimus koskee elämän viestintää. Hormonilla on oltava tietty avaruusrakenne, jotta se voisi vaikuttaa. Yhdenkin sidoksen sojottaminen väärään suuntaan tuottaisi virhetulkinnan. Lisäksi hormoneissa voi olla monta kätisyyden keskusta.

Hyönteisten feromonien eli eräänlaisten etähormonien kätisyys sisältää joskus viestin. Hedelmäkärpäsillä oikeakätinen "tuoksukiihotin" vaikuttaa vain uroksiin ja vasenkätinen naaraisiin. Myös mäntypistiäinen viestii feromoninsa kätisyydellä kuin opastimella viittoillen: "Hei sinä poika siellä, minä olen täällä." Tavallisimmin hormoni tai välittäjäaine, monesti myös lääke, kiinnittyy solukalvolla sijaitsevaan reseptoriin. Tämä tunnistaa tulijan ja ehkä sitoo sen hetkeksi, kunnes viesti saadaan solun sisälle.

Reseptori on vasenkätisistä aminohapoista rakentuvaa proteiinia, johon vaikuttava aine tarttuu kuin käsi käteen.

Jouko Parantainen on tutkija lääketehdas Leiraksessa.

Farmakologian dosentti Jaakko-Juhani Himberg toimii laatupäällikkönä Helsingin yliopistollisessa keskussairaalassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Lautakunta tyrmäsi Helsingin suurmoskeijan: tonttia ei varata, pääsyynä hankkeen rahoituksen alkuperä

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  8. 8

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää