Tiede    |   TIEDON JYVÄT

Ihmisen evoluution tiellä paljon vaikeuksia

Tilaajille

Geneetikko Petter Portin pohti taannoin (HS, tiedesivut 5. tammikuuta link {ETR=tl;HS20020105SI1AT01n2n.jtun.;all;hesa}), jatkuuko ihmisen evoluutio. Se kirvoitti harvinaisen monia kommenttoimaan ihmiskunnan tulevaisuutta HS:n mielipidesivulla. Nyt myös uusi alan huipputeos antaa kysymykseen yhden vastauksen. Ihmisen evoluutio jatkuu aivan varmasti, vakuuttavat molekyyligeneetikot Jan Klein ja Naoyuki Takahata uudessa kirjassaan Where do we come from? (Mistä tulemme?).

Kirjaan on huolellisesti koottu aivan uusinta geenitietoa ihmisen esihistoriasta. Ihmisen juuria on etsitty yhä tarkemmin geenien ns. molekyylikellojen avulla.

Kleinin ja Takahatan mukaan ihminen muuttaa ympäristöään, ja siitä tulevat mutageenit kiihdyttävät joskus mutaatioita.

Samaan aikaan ihmisen geenipoolit sekoittuvat tehokkaasti, koska maailmasta on tulossa yhä enemmän kuin yksi kylä. Vaikka kaikki eivät koskaan voikaan matkustaa helposti minne tahansa, voi jo muutama siirtolainen sekoittaa tehokkaasti pakkaa.

Homo sapiensin historiassa onkin meneillään panmixia, jossa kaikki sukukypsät ihmiset voivat pariutua kenen tahansa toisen sukukypsän kanssa maapallolla.

Geneettisten muutosten hidastamisessa lääketieteen keinoin on omat vaaransa. Täysin jähmettynyt laji kun ei ole muutokselle altis, jos ympäristö äkisti muuttuu.

Toisaalta geenitekniikat sallivat geenien korjailuja, ja kulttuurievoluutio tunkeutuu ennen pitkää luonnon evoluutioon. Evoluutio sinänsä on puolueeton. Mutaatioita on sekä edullisia että haitallisia, ja edulliset säilyvät luonnonvalinnassa.

Klein ja Takahata muistuttavat, että suurin osa kaikista koskaan eläneistä lajeista on kuollut sukupuuttoon.

Vaikka ihminen ei ulkoisesti muuttuisi, voi esimerkiksi geenitekniikoiden takia syntyä aivan uusi laji. Tekijät antavat sille nimen Homo futurus.

Sapiensillakin on jo paljon ennen futurusta työtä, jos se haluaa säilyä satojatuhansia vuosia tästä eteenpäin. Perinteiset uhkat ovat lajien katoaminen, äkillinen ilmastonmuutos, uudet virustaudit ja tolkuton väestöräjähdys.

Edessä odottaa yhä pahempia uhkia. Melko varmaa on, että uusi jääkausi tulee aina 10000-60000 vuoden välein. Nyt elämme vain lauhkeaa välivaihetta.

Lisäksi suuri asteroidi iskee maapalloon yhä ainakin kerran miljoonassa vuodessa. Myös mannerlaattojen liike muuttaa hitaasti maisemaa, ilmastoa ja elinoloja.

Aurinko alkaa ehkä 300 miljoonan vuoden kuluttua kuumeta liikaa ja kärventää sapiensia.

Jo sitä ennen jäähtyvän maapallon sisus voisi tuoda ongelmia. Maapallo ei ehkä enää tuota dynamon kaltaisesti magneettikentää, joka suojaa meitä kosmiselta säteilyltä.

Jos yläilmakehän magneettikenttä katoaa, voisi raju säteily tuhota kaiken Maan elämän.

HS

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää