Tiede    |   TIETOKIRJA

Naurulla on aika vähän tekemistä vitsien kanssa

Nauramme 18 kertaa päivässä - mutta yksin ei saisi nauraa

Tilaajille

Teemme sitä useammin kuin syömme tai harrastamme seksiä. Se vähentää jännitystä ja saa olomme vapautuneeksi.

Se on olennainen osa ihmisen käyttäytymistä kaikkialla. Vieraastakin kulttuurista tuleva ymmärtää helposti siihen liittyvät vivahde-erot. Kyse on tietysti naurusta.

Psykologian professori Robert Provine on tehnyt naurun biologiasta ja psykologiasta kirjan, joka selvittää naurun evolutiivista alkuperää, sen tarttuvuutta ja vaikutuksia terveyteen. Provinella on takanaan kymmenen vuotta vakavasti otettavaa monitieteistä naurun tutkimusta. Hänen mukaansa nauru on yksi ihmisluonnon vähiten ymmärrettyjä puolia, vaikka kaikki maailmassa nauravat.

Hymyssä

17 lihasta supistuu suun ja silmien ympärillä. Naurussa taasen vapautuu noin 75 millisekunnin kestäviä vokaalimaisia ääniä. Se alkaa yleensä hihityksellä ja hykerryksellä, räjähtäen lopulta estottomaksi ja kovaääniseksi hohotukseksi. Keskimäärin ihminen nauraa 18 kertaa päivässä , mutta yksilöllisiä ja tilanteisiin liittyviä eroja on luonnollisesti valtavasti. Yksin ollessa ihminen nauraa 30 kertaa vähemmän kuin seurassa.

Naurun sosiaalista luonnetta kuvaa hyvin sen tarttuvuus. Jos joku nauraa julkisesti yksin ja ilman näkyvää syytä, häntä pidetään heti epäilyttävänä tai mielipuolena. Freudille nauru oli latentin aggression alitajuista muuntamista johonkin sosiaalisesti hyväksyttävään. Huumori oli hänestä miellyttävää, koska se säästi "psyykkistä energiaa".

Provinen mukaan naurulla on selkeä yhteys "piilotajuntaan", mutta aivan erilainen kuin mitä Freud kuvitteli. Samoin filosofit Kantista Schopenhaueriin epäonnistuivat naurun analyyseissään. He painottivat liikaa huumoria.

Provinen yllättävin johtopäätös naurusta onkin se, että naurulla on hyvin vähän tekemistä huumorin tai vitsien kanssa.

Provine tutki yli 1200 arkielämän naurukohtausta. Hän havaitsi, että alle 20 prosenttia niistä liittyi seikkoihin, joita voisi pitää humoristisina.

Tutkijoiden tietämättömyys naurusta ei ole kovin yllättävää. Onnistumme vaivatta nauramaan oikeissa kohdissa täysin tietämättä, miksi. Yleensä nauru syntyy täysin banaalissa ja huumorittomassa tilanteessa, joka liittyy sosiaalisiin siteisiin.

Joskus nauru voi myös olla osa ryhmäkuria. Ja yllättävää kyllä, puhuja nauraa yleensä enemmän kuin kuuntelija.

Naurun alkuperästä

kertovat eniten lähimmät sukulaisemme simpanssit ja bonobot, joilta tavataan "primitiivistä naurua" - sahamaista huohotusta ha-ah, ha-ah.

Nauru siis todennäköisesti kehittyi jo kauan ennen puhekykyä. Se on eräänlaista kielillä puhumista. Naurun spontaanius ja sensuroimattomuus tekevät siitä totuudenmukaisen.

Nauru kuvaa hyvin yksilön mielentilaa. Provinen mukaan nauru kehittyi vakuuttamaan toiset siitä, että kunkin hetkinen sosiaalinen tilanne on ystävällismielinen ja turvallinen.

Vitsit ovat tärkeitä stand-up- koomikolle, mutta naurattamisessa ne eivät ole olennaisia. Nauru pitää houkutella ulos yleisöstä. Silloin ei ole tärkeää mitä kertoo vaan miten sen kertoo. Kaikilla on varmasti kokemuksia huonoista vitsejä rytmittävistä kertojista.

Provinella oli uransa alkuvaiheessa vaikeuksia aiheensa arkipäiväisyyden vuoksi. Tieteeksi ja sivistykseksi lasketaan Provinen mukaan paljon epäolennaista ja korkealentoista sanahelinää, joka ei perustu empiriaan tai biologisiin tosiseikkoihin.

Laughter on tässäkin ilahduttava poikkeus.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  4. 4

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  5. 5

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  6. 6

   Asianajajaliitto pitää ”paimenkirjeiden” lähettelyä pelkän baarikeskustelunkin pohjalta hyväksyttävänä – ”Asianajajan velvollisuus numero yksi on lojaalius asiakasta kohtaan”

  7. 7

   Poliisi kiinnostui Sunny Car Centerin kadonneista miljoonista – Konkurssipesä: rahaa meni ”hupifirmalle” ja mausteyhtiölle

  8. 8

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää