Tiede

Paranalilla tehdään töitä yötä päivää

Tilaajille

Keskellä kuollutta Atacaman autiomaata aurinko paistaa kuumasti joka päivä eikä sateesta ole pelkoa.

Yöt ovat kristallinkirkkaat, ja siksi tänne Paranalin vuorelle onkin rakennettu maailman modernein tähtitieteellinen observatorio.

Paranalilla on joka hetki satakunta ihmistä töissä - insinöörejä, teknikoita, tähtitieteilijöitä, keittiöhenkilökuntaa. Tyypillinen työvuoro on viikko vuorella ja sitten viikko tai pari vapaana.

Minä vietän muiden tutkijoiden tapaan viikon kuukaudesta vuorella VLT:n eli erittäin suuren teleskoopin luona, joko päivä- tai yövuorossa. Loppuaika kuluu omaa tutkimustyötä tehden Eson Chilen- päämajassa Santiagossa.

Voi tuntua

omituiselta, että observatoriossa pitää päivisinkin tehdä töitä. Tämän luokan projekteissa ei kuitenkaan ole varaa jättää mitään sattuman varaan, ja niinpä öisin otettava havaintoaineisto käydään päivällä läpi ja varmistetaan, ettei mitään ole mennyt vikaan.

Lisäksi jokaisella laitteella tehdään kalibraatiomittauksia, joita ilman tieteen tekeminen yön havainnoista ei olisi mahdollista.

Yön ja päivän kymmenet gigatavut tallennetaan pariin paikkaan vuorella. Lisäksi ne siirretään Eurooppaan sekä dvd-levyillä että yksityisellä satelliittilinkillä.

Tämä puoli työstä on varsin mekaanista, mutta päivävuoroihini kuuluu myös paikalle saapuvien tähtitieteilijöiden avustaminen heidän havainto-ohjelmiensa suunnittelussa ja toteutuksessa.

Turistioppaanakin toimin, ja kokeneiltakin tähtitieteilijöiltä loksahtavat yleensä leuat auki teleskooppikierroksella.

Teleskoopit

todellakin ovat jättimäiset, suojakupuineen 10-kerroksisen talon korkuiset insinööritaidon näytteet. Koko 500 tonnin teleskoopin jalustoineen saa yksi ihminen liikkeelle.

Ei sitä tietysti käsin tönitä, vaan systeemiä ohjaa monta tietokonetta. Tietotekniikalla ohjataan myös kaukoputkeen liitettyjä vekottimia, esimerkiksi CCD- ja infrapunakameroita.

Kaukoputki liikkuu aavemaisen äänettömästi taivaan laidalta toiselle. Liike on myös äärimmäisen tarkkaa: jos haluaa tutkittavan kohteen siirtyvän kuvaruudulla sen verran kuin miltä näyttäisi senttimetrin liikahdus kymmenen kilometrin päässä, liike onnistuu vaivatta ja värinättä.

Tärkein työ

neljällä kaukoputkella alkaa tietysti vasta illalla. Kontrollihuoneessa sadan metrin päässä itse teleskooppirykelmästä kaikuu sekaisin englantia, espanjaa, ranskaa, saksaa ja italiaa kymmenien näyttöpäätteiden keskellä. Suomen kieli ei ole vielä levinnyt laajalle, mutta ruotsalaisia sattuu välillä useampi kuin yksi samaan paikkaan.

Annan viime hetken vinkkejä vieraileville tutkijoille, kun he kertaavat ohjelmaansa. Yövuorossa olevat Eson työntekijät suunnittelevat myös yön ohjelmaa.

Puolet VLT:n havainnoista nimittäin tehdään niin sanotussa palvelumoodissa, joten kaikkien tähtitieteilijöiden ei tarvitse matkustaa Chileen tekemään havaintojaan. Monet valmistelevat ja lähettävät etukäteen sarjan automaattisia "havaintoblokkeja", jotka me sitten suoritamme Paranalin vuorella.

Ennen kuin

pimeys laskeutuu ja kiireinen yö alkaa, tulee vielä muutaman minuutin hiljaisuus.

Keräännymme kaikki ulos tai ikkunoihin seuraamaan auringonlaskua Tyyneenmereen. Taivaan ja autiomaan värit vaihtelevat uskomattomassa tahdissa oranssin, punaisen, violetin ja sinisen sävyissä. Estetiikkaa tieteen lomassa.

Petri Väisänen muutti perheineen kolmeksi vuodeksi Chileen Eson Paranalin observatorion palvelukseen. Hänen oma tutkimuskohteensa on galaksit ja niiden kehitys.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää