Tiede

Ihmiskuva on taas murroksessa

Tieteen arvovalta haasteen edessä

Tilaajille

LEICESTER. Teknologian siunauksen toivo näyttää elävän ihmisissä polvesta toiseen. Nyt sitä ruokkivat tietokoneet ja internet, geenit, nanotekniikat, avaruuden valloitus ja vetytalous.

"Itse näen joissakin nykyajan teknologisissa lupauksissa rinnastuksen kahteen historialliseen murrokseen Euroopassa 1500-luvulla. Ne ovat siirtyminen aurinkokeskiseen malliin ja uskonpuhdistus", tekniikan historioitsija Peter Broks sanoo.

Käsitys ihmisen

Kehoamme ja käytöstämme selitetään yhä enemmän geenien avulla. Entä jos geenit eivät olekaan olemassa meitä varten, vaan me olemme vain niiden kantajia, organismeja joita ne käyttävät itsensä monistamiseen?

"Tämä johtaa ihmisen aseman täydelliseen uudelleenharkintaan", Broks sanoo.

Olemme pohtineet omaa paikkaamme luonnossa, mutta nyt joudumme pohtimaan luonnon paikkaa meissä.

Tieteen arvovalta

Oman työnsä tässä on tehnyt postmodernismiksi sanottu oppisuuntaus, jota tavataan kaikilla läntisillä kampuksilla. Sen yksi pääteemoista on kyseenalaistaa luonnontieteiden vallitsevia totuuksia, röyhkeästi jopa matematiikan.

Se on johtanut maailmalla tiedesotiin (science wars), joista on saatu vain pieniä laineita hitaasti Suomeen.

Broksin mielestä Hiroshima, Nagasaki ja Rachel Carsonin ympäristöklassikko Äänetön kevät (1962) pohjustivat tien tieteiden epäilylle ja postmodernismille.

"Tieteen epäily on nyt vahvempaa kuin uskonpuhdistuksen epäily katoliseen kirkkoon nähden. Tiedesotien lietsojat eivät ainoastaan epäile, mitä tiede tekee ja saa aikaan, vaan mitä se yleensä edes on."

Broks ei voi

Hollywood on tehokas kuvitelmiemme kuvittaja. Se nappaa läheltään Kalifornian teknokylistä ja visionääreiltä kaikki uutuudet.

Uusimmat visiot on esitetty elokuvassa Minority Report, joka perustuu Philip K. Dickin 1950-luvulla kirjoittamaan novelliin. Sen lavasteet ja puitteet tuovat mieleen viktoriaanisten ihmisten toiveet.

Katsoja ei voi kuin ihmetellä Washington D.C:n kaupunkikuvan todentuntuisuutta - vuonna 2054.

Autot jotka valmistuvat ja kulkevat noin. . . internet joka antaa tietoa noin. . . koti joka palvelee asukastaan noin. . . lääkkeet jotka. . .

Vai onko

Vuonna 2102 taas naureskellaan sille, mitä aikamme lehdet ja tiedesivut kertoivat nano- ja geenitekniikoista.

Ja joku kulttuurihistorioitsija saa digitaalisen leipänsä tutkimalla sitä aikaa, kun isä internetiin kytkeytyi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää