Tiede

Lintujen muutto on aikaistunut

Ilmastonmuutos voi vaikuttaa arvaamattomasti lintujen pesintään ja muuttoon

Tilaajille

Muuttolinnut saapuvat nykyään viikon aikaisemmin kuin vielä pari vuosikymmentä sitten. Se voi tuntua epäuskottavalta ennätyksellisen kylmän lopputalven jälkeen.

Muuttolintujen saapumis- ja lähtöaikoja on seurattu Englannissa ja Ruotsissa jo 1700-luvun alkupuolelta.

Lintujen saapumisen mukaan talonpojat saivat ohjeita, milloin pellot oli muokattava ja viljelykasvit kylvettävä. Västäräkki kertoi jäidenlähdöstä, pääskyt vesien lämpimyydestä.

Suomen Tiedeseura on koonnut järjestelmällisiä tilastoja lintujen saapumisesta joka vuosi keväästä 1846, mikä on yksi pisimpiä luonnon seurantajaksoja. Muuton tarkkailu on myös nykyisin suosituimpia luontoharrastuksia.

Jos vertailee lintujen saapumisten tilastoja säätilastoihin, voidaan tutkia lämpötilan ja muiden sääolojen vaikutusta lintujen muuttoon ja pesintään.

Lämpötila vaikuttaa lintujen paluuaikaan Pohjolassa. Linnut eivät lähtöalueillaan kuitenkaan tiedä, millaista määränpäässä on.

Etelä-Euroopassa olevan linnun on helpompi ennakoida kevään edistymistä maanosan pohjoisosissa kuin linnun, joka talvehtii Afrikassa.

Haarapääskyt saapuvat Tanskaan sitä aikaisemmin, mitä lämpimämpää Pohjois-Afrikassa niiden paluumatkan varrella oli.

Taipaleelle osuu erilaisia ilmastoalueita, joilla kevät edistyy eri tahdissa. Siksi lyhyen matkan muuttajat, Euroopassa ja Pohjois-Afrikassa talvehtivat lajit ovat aikaistaneet paluutaan Pohjolaan enemmän kuin pitempään matkaavat.

Euroopassa lämpötilat ovat kohonneet viime vuosikymmeninä nopeammin kuin Afrikassa ja yhdenmukaisemmin kuin Pohjois-Euroopan ja Afrikan välillä.

Alkukeväällä saapuvat lajit reagoivat herkemmin sääoloihin kuin loppukeväällä tulevat lajit, joiden tuloa ajoittaa tiukemmin sisäinen rytmi. Lisäksi alkukevään säät vaihtelevat enemmän ja näyttävät myös lämmenneen enemmän kuin loppukeväällä.

Pohjoisessa aikaisten lajien muuttoa ja pesintää tahdittavat lumien sulaminen ja jäiden lähtö, joihin lämpötila vaikuttaa ratkaisevasti.

Turun yliopiston biologian laitoksen lehtori Esa Lehikoinen on tutkinut muuttolintujen saapumisaikoja Suomessa ja muualla Euraasiassa.

Luotettavin aineisto 1900-luvun jälkipuolelta osoittaa, että pääosalla lajeja muutto on todella varhentunut keväiden aikaistuessa. Tutkittujen lajien ensimmäiset muuttajat palaavat keskimäärin kaksi viikkoa aiemmin kuin 40 vuotta sitten.

Muuton aikataulusta antaa mielekkäämmän kuvan kaikkien yksilöiden keskimääräinen saapumisaika. Sekin on aikaistunut neljä vuorokautta 40:n viime vuoden aikana.

Lintujen kannattaa tulla mahdollisimman aikaisin pesimäalueille, koska silloin ne pääsevät aikaisin pesimään. Poikasille jää pitempi aika harjoitella itsenäistä elämää. Aikaisin pesivillä pareilla on keskimäärin enemmän poikasia kuin myöhemmillä.

Ilmaston lämpeneminen Pohjois-Euroopassa voi merkitä myös syysmuuton myöhästymistä. Varsinkin vesilintujen kausi pitenee. Ne kärkkyvät Pohjolassa jäätymiseen asti.

Sekä keväinen paluu että syksyinen lähtö aikaistuivat hyönteisyöjissä, jotka pesivät kerran kesässä isolla joukolla.

Toisilla tuloaika aikaistui ja lähtöaika myöhentyi. Näyttää siltä, että pitkän matkan muuttajat lähtevät nykyisin aikaisemmin, mutta lyhyen matkan muuttajat myöhemmin.

Vain kerran pesivillä lajeilla syysmuutto aikaistui todennäköisemmin kuin useampaan kertaan pesivillä.

Ilmastonmuutos vaikuttanee osittaismuuttajiin enemmän kuin niihin lajeihin, joiden kaikki yksilöt muuttavat. Osittaismuuttajista, kuten viherpeipoista, punatulkuista, mustarastaista ja hippiäisistä, osa linnuista muuttaa ja osa talvehtii yksilöiden perinnöllisten erojen mukaan.

Lauhat talvet 1970- ja 1990-lukujen alussa vähensivät Suomessa talvehtivien lintujen kuolleisuutta. Leudontuminen on kasvattanut viherpeipon talvikannan yli 40-kertaiseksi, kun pesivä parimäärä on samassa ajassa vain kuusinkertaistunut. Tänne jäävät viherpeipot ovat menestyneet paremmin kuin muuttavat lajikumppaninsa.

Kasvillisuuden ja hyönteisten kehittyminen voi edetä eri tahdissa kuin lintujen saapuminen. Hollantilaisilla kirjosiepoilla pesintä on aikaistunut viikolla, mutta hyönteisravinnon huippukausi kahdella. Niinpä lintujen poikasaika ei osukaan enää yksiin suotuisimman ravinnon kanssa.

Ilmaston lämpeneminen yhdellä asteella aikaistaa lintujen saapumista keskimäärin 2-3 vuorokaudella. Kasvit reagoivat nopeammin: kehitys aikaistuu peräti 6-8 vuorokautta, kun lämpötila nousee asteella.

Toisten tutkimusten mukaan lintujen, selkärangattomien, sammakoiden ja kasvien aikataulu on aikaistunut 1900-luvulla viidellä kuudella vuorokaudella vuosikymmentä kohti, puilla vain puolet tästä.

Joka tapauksessa ilmaston lämpeneminen ja muiden olojen muutokset vaikuttavat koko linnun vuosikiertoon.

Jotkut eteläiset muuttolintumme saattavat runsastua ja onnistua pesinnässä aikaisempaa paremmin. Toisaalta pohjoiset tunturi- ja metsälajit menettävät elinympäristöjään.

Muutto on mutkikas ilmiö, ja sen on nivellyttävä saumattomasti pesintään, sulkasatoon ja muihin vuosikierron vaiheisiin.

Jos ilmastonmuutos vaikuttaa lähtö- ja paluuaikoihin yhteen suuntaan, mutta levähdyspaikat muuttuvat eri tahdissa, muuttolinnut ovat hätää kärsimässä.

Ilmaston lämpeneminen laajentaa kuivia alueita. Välimeren ja nykyistäkin leveämmän Saharan pelätään pian käyvän ylittämättömiksi muuttolinnuille.

Silloin Pohjolaan saapuu äänetön kevät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  9. 9

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää