Tiede

Kastelierot käyvät vuoroin vieraissa

Suomalaistutkijan havainto antoi virtaa koko lierotutkimukselle

Tilaajille

"Kerran elämässä kannattaa lähteä yöllä lieroja katsomaan", sanoo maaperäbiologi Visa Nuutinen Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksesta.

Kun Nuutinen nousi viimeksi yöretkelle - se oli tosin jo aika kauan sitten - hän teki havainnon, joka antoi uudet suuntaviivat lierojen tutkimukselle.

Siihen asti monet tutkijat pitivät lieroja niin yksinkertaisina ja läpeensä tutkittuina otuksina, ettei niihin kannattanut uhrata aikaa, energiaa tai varsinkaan rahaa.

Nuutinen oli mennyt yöllä katsomaan Jokioisissa kesantoa, jossa Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus tutki erään rikkaruohojen torjunta-aineen käyttöä.

"Maa oli lähes musta ja paljas ja taivaalta ripsotteli vähän vettä", muistelee Nuutinen. Pian eräs suuri kasteliero työnsi päänsä ylös kolosta.

Nuutinen odotti, että se tekisi mitä kastelierot tekevät. Se venyttäisi itsensä oikoseksi, keräisi kuolleita kasvinpalasia syötäväksi, mutta pitäisi häntäpäänsä koko ajan tiukasti kotikolossa. Näin se pystyisi vetäytymään nopeasti suojaan jos vaara uhkaisi.

Kun liero ojentautui tutkimaan maastoa, se törmäsi yllättäen toiseen kastelieroon. Siitä alkoi mielenkiintoinen ketjureaktio. Jälkimmäinen liero peruutti suoraa reittiä kotikoloonsa. Nuutisen äimistykseksi ensimmäinen liero seurasi sitä ja sujahti koloon sen perässä, mutta piti häntänsä edelleen kotikolon suulla.

Vielä kummallisempaa oli kuitenkin tulossa. Parin minuutin kuluttua ensimmäinen liero vetäytyi naapurinsa kolosta ylös ja vetäytyi omaan kotiinsa. Nyt puolestaan jälkimmäinen liero seurasi sitä tiiviisti kuin tavarajuna ja luikersi vastavierailulle.

"Sitten sade yltyi niin kovaksi, että lierot vetäytyivät maan alle enkä nähnyt näytelmän loppua", sanoo Nuutinen.

Nyt hän kyllä tietää mihin tuo näytelmä päättyy. Hän oli törmännyt lierojen esileikkiin ehkä ensimmäisenä ihmisenä maailmassa.

Kastelierot parittelevat yöllä siten, että kumpikin pitää häntäpäänsä tiukasti kiinni omassa pesäkolossaan. Lierojen eturuumiit hamuilevat pimeydessä toisiaan ja kietoutuvat syleilyyn loivan S:n muotoiselle mutkalle.

Koska lierot ovat hermafrodiitteja, kumpikin on parittelun aikana sekä koiras että naaras. Parittelu kestää useita tunteja, ja syleileviä lieroja voi nähdä vielä aamunkoitteessa.

Hännän pitäminen kotikolon suulla niin syödessä kuin paritellessa on lieron elämän tärkeimpiä periaatteita. Seksikumppanin on löydyttävä niin läheltä kotikoloa, että lierot ulottuvat syleilemään toisiaan häntä ankkuroituna kotiovelle.

"Muistan vain pari tapausta, jossa toinen liero päästi häntänsä irti kolosta parittelun aikana", sanoo sittemmin kymmeniä paritteluja videonauhalta seurannut Nuutinen.

Ennen Nuutisen havaintoa lieroilla ei tiedetty olevan minkäänlaisia parittelurituaaleja. Hänen tutkimuksensa kuitenkin osoittivat, että lierojen vuoroin vieraissa kyläily edeltää parittelua lähes säännönmukaisesti.

Eräässä tapauksessa kaksi kastelieroa vieraili toistensa kodeissa lähes parikymmentä kertaa ennen kuin ne ryhtyivät parittelemaan.

Kastelierojen kyläily herätti kansainvälistä kiinnostusta ja eräät tutkijat nimesivät ilmiön nopeasti meille vai teille -dilemmaksi.

Nuutisen mukaan meille vai teille -dilemma on edelleen aikamoinen mysteeri. Mitä kyläily oikein tarkoittaa? Mitä madot mittaavat ja mitä arvioivat?

Uskottavimman selityksen lierojen kyläilylle on toistaiseksi kehittänyt Tübingenin yliopiston professori Nico Michiels.

Michiels on erikoistunut hermafrodiittien sukupuolikäyttäytymiseen. Hän lähti ajatuksesta, jonka mukaan parittelun täytyy olla lieroille vaarallinen, vahingollinen ja voimia kuluttava koitos.

"Hermafrodiittien joukosta löytyvät monet eläinmaailman julmimmista parittelunäytöksistä", sanoo Michiels.

Lierot kuluttavat paljon energiaa tuottaessaan limaa, joka sitoo pariskunnan yhteen parittelun ajaksi. Ne ovat koko parittelun ajan alttiina joutua ohitsekulkevien nisäkkäiden suihin.

Lisäksi kastelierojen ruumiin alapinnalta on löydetty teräviä parittelusukasia, jotka survaistaan partnerin ihon lävitse parittelun aikana. Sukasten pistot vahingoittavat lieroja.

Parittelun päätyttyä lierot ovat edelleen sukasten ja liman yhdistämiä. Ne irrottautuvat toisistaan köydenvetoa muistuttavassa mittelössä.

Michielsin ryhmä havaitsi, että jos lieroilla oli suuri kokoero, pienemmän lieron häntäpää saattoi irrota kotikolon suulta parittelun jälkeisessä irrottautumisessa. Nämä yksilöt jäivät usein täysin uuvahtaneina makaamaan paikalleen, mikä luonnossa voi merkitä nopeaa kuolemaa.

Michiels uskookin, että lierot eivät arvioi niinkään partnerin geneettistä ominaislaatua vaan mahdollisuuksiaan selvitä parittelusta vähin vaurioin. Ne mittaavat partnerinsa kokoa ja matkaa kahden kolon välillä.

Liero haluaa tietää, kuinka oikoselleen se joutuu itsensä venyttämään parittelun aikana ja voiko sen häntä pongahtaa irti kolon suulta lopun köydenvedossa.

Kastelierojen koko vaihtelee voimakkaasti, eikä pieni liero voi kuin toivoa, ettei naapuriksi siunaannu seutukunnan suurinta korstoa.

Michiels selittää hermafrodiittien julmia lisääntymistapoja sukupuolten välisellä sodalla. "Hermafrodiittien ongelmana on, että kaikki haluavat olla parittelussa koiraita." Se on johtanut erilaisiin raiskaus-, yllätyshyökkäys- ja lävistystaktiikoihin, joissa siementäjä on aina voittaja ja vastaanottaja häviäjä.

Kastelierojen parittelun brutaalisuutta lieventää se, että molemmat yksilöt ovat samanaikaisesti sekä koiraita että naaraita. Michielsin mukaan se ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne jollain tavalla taistelisi parittelun herruudesta.

Tutkijat yrittävätkin nyt selvittää, mitä virkaa kastelierojen parittelusukaset toimittavat.

Sukasten tyveltä on löydetty pienet rauhaset, jotka tuottavat jotakin toistaiseksi tuntematonta hormonia. Michiels uskoo, että hormonin tehtävänä on estää lieroa parittelemasta uusien partnereiden kanssa.

Kirjoittaja on vapaa tiedetoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää