Tiede

32000 lepakon päivä

Tilaajille

Tammikuun 14:ntenä seitsemisenkymmentä tutkijaa ja harrastajaa eri puolilta Eurooppaa laski lepakoita Nietoperekin tunneleissa Länsi-Puolassa. Päivässä he löysivät 12 lajia ja yli 32000 yksilöä.

"Ne horrostivat kaikin mahdollisin tavoin: yksin, kaksin, ryppäissä. Osa roikkui katosta, osa oli ahtautunut onkaloihin. Jotkut porukat koostuivat samasta lajista, toiset useista", kuvaa tutkija Eeva-Maria Kyheröinen.

"Taivaallinen kokemus", kiteyttää laskentaan osallistunut Markku Lappalainen. "Suomessa hihkun, jos löydän retkellä kymmenen lepakkoa." Talvehtivien lepakoiden paratiisi syntyi Hitlerin käskystä. Saksalaiset kaivoivat 1930- ja 1940-luvuilla yli 30 kilometriä käytäviä ja luolia 20-50 metrin syvyyteen valtakuntansa silloiselle itärajalle. He säilyttivät ja kuljettivat niissä ammuksia toisen maailmansodan aikana.

Sitten linnoitus jäi Puolan puolelle ja vaille käyttöä - kunnes lepakot valtasivat sen.

Nyt Nietoperek on Euroopan lepakoiden tärkeimpiä talvipiiloja. Siellä horrostaa muun muassa jättiläissiippoja, vesisiippoja, ripsisiippoja, lampisiippoja, viiksisiippoja, korvayökköjä ja mopsilepakoita.

Kansainvälinen lepakkojahti on tarkoitus toistaa luolastossa vuosittain, jotta tutkijat pystyisivät seuraamaan talvehtivien kantojen kehitystä.

Miten lukemattomien lepakoiden rypäleistä tai koloista pilkistävistä möykyistä saadaan luotettavia lukuja?

Lappalainen laskee siipiveikkojen ryhmiä samalla tekniikalla kuin muuttolintujen parvia. Horrostajat ovat helpompi kohde, sillä ne pysyvät enimmäkseen paikoillaan.

"Jaan lepakkokasan johtolinjojen avulla lohkoiksi, joista sitten lasken yksilöt. Suurin klimppini Nietoperekissä sisälsi 150 lepakkoa." Jättiläissiippojen rykelmissä lähes jokainen kuononkärki sojottaa esillä, eikä eläimiä ole kovin paljon päällekkäin.

Vesisiipat taas änkeävät rakoihin monikerroksisiksi kasoiksi, joista yksilöitä on vaikea hahmottaa.

Kyheröisen mukaan rakosten nuuskimiseen on olemassa erityinen laite. Valonlähteestä ja taipuisasta optisesta kaapelista koostuva väline on samantyyppinen kuin ihmisen suoliston tutkimiseen käytettävä endoskooppi.

Hän ja muut suomalaistutkijat haaveilevat moisesta välineurheilusta; he tiirailevat nukkuvia nahkasiipiä pelkin otsalampuin ja kiikarein varustettuina.

Jos horrostajien laskeminen on hankalaa, niin niiden lajien määrittäminen voi osoittautua mahdottomaksi.

Olosuhteet sanelevat, mitä on nähtävissä. Talvehtija ei esimerkiksi tapaa näyttää hampaitaan, joiden yksi miltei huomaamaton väkänen auttaa erottamaan viiksisiipan ja isoviiksisiipan toisistaan.

"Lajinmäärityspähkinöitä jää ratkaisematta", toteaa Lappalainen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  8. 8

   Raportti: Sairaalasta voi tulla Afrikassa vankila jopa kuukausiksi, jos ei ole varaa maksaa laskuja – synnyttävät naiset erityisessä vaarassa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää