Tiede

Kemian avulla rauhanoppia Suomesta

Taisteluaineiden jäljittäminen on salapoliisityötä

Tilaajille

Jamaikalainen kemisti Tanya Innis ottaa ruiskuun näytteen. Hän laittaa sen analysoitavaksi kromatografiin.

Ghanalainen Samuel Afful ja madagaskarilainen Fanoharana

Andrianjafimanantena seuraavat vieressä silmä tarkkana tietokoneen monitoria.

Sen käyrät näyttävät, löytyykö näytteestä typpeä, fosforia tai rikkiä sisältäviä yhdisteitä.

Afrikasta ja Karibialta kotoisin olevat kurssilaiset ovat tulleet Suomeen neljän kuukauden jatkokurssille. He perehtyvät kemian analyysimenetelmiin, joilla voi tunnistaa taisteluaineita.

Kaikki ovat Suomessa jo toista kertaa. Jatkokurssi edellyttää peruskurssin käymistä.

Taisteluaineiden tai niiden lähtöaineiden ja hajoamistuotteiden jäljittäminen on kuin salapoliisin työtä.

Tutkittavaa ainetta on näytepullossa ehkä millilitra. Kun siitä ottaa ruiskuun mikrolitran, saattaa näytteestä löytyä vain nanogramma eli gramman miljardisosa etsittävää ainetta.

Kurssilaiset opiskelevat Verifinissä Kumpulan kampusalueella.

Verifin tunnetaan maailmalla huipputasostaan.

"Olemme antaneet vuodesta 1990 lähtien koulutusta noin 250 kemistille yli 80 eri maasta. Kursseille tulijat ovat yleensä korkeasti oppineita, mutta heiltä puuttuu käytännön kokemusta ympäristö- ja taisteluaineiden analytiikasta", sanoo Verifinin johtaja Paula Vanninen.

"Ennen alkeiskurssia minulla ei ollut riittävästi tietoa analyyttisestä kemiasta. Nyt olen saanut lisää kokemusta, ja halusin tulla taas parantamaan taitojani", kertoo Tanya Innis.

Innis työskentelee Jamaikan kansallisen turvallisuuden ministeriössä. Hän vastaa myös sen laboratorion työntekijöiden koulutuksesta.

"Tarvitsemme lisäkoulutusta laitteisiin ja eri analyysitekniikoihin. Meillä on Jamaikalla pula laitteista ja eri instrumenteista." Taisteluaineet ovat yhdisteitä, joita ei kemiallisen aseen kieltosopimuksen mukaan saa kehittää, tuottaa, käyttää eikä varastoida.

Laboratorion täytyy pystyä analysoimaan myös niiden lähtöaineet ja hajoamistuotteet.

Kieltosopimuksen piiriin kuuluvia taisteluaineita voi tutkia vaikka maa-aineksesta, betonista, ilmasta tai vedestä otetuista näytteistä.

"Tärkeää on luotettavuus ja se, että taisteluaineen jäljitysketjussa voi näyttää toteen joka ikisen vaiheen. Siksi näytteet tutkitaan aina kahdessa eri laboratoriossa ja analysoidaan vähintään kahdella eri menetelmällä", kertoo Vanninen.

Suomi on ajanut sopimuksen voimaan saattamista alusta asti ja tukenut menetelmien kehittämistä ja testaamista.

"Asia on Suomelle tärkeä. Voimme kantaa siinä oman vastuumme kouluttajana. Siten voimme luoda kehitysmaihin asiantuntijaverkostoa, joka taitaa tutkimukseen ja valvontaan liittyvät tehtävät", toteaa ulkoasiainsihteeri Jani Raappana ulkoministeriön poliittisen osaston asevalvontayksiköstä.

"Koulutusta voidaan pitää osana kehitysyhteistyötä, mutta sen kautta voimme tukea myös yleisesti kansainvälistä aseidenriisuntaa." "Tämä on eräs tapa tehdä rauhantyötä", toteaa Paula Vanninen.

Vuonna 1997 syntyneeseen sopimukseen on liittynyt tähän mennessä jo 178 maata.

Tähän joukkoon eivät kuulu muun muassa Egypti, Irak, Libanon ja Pohjois-Korea, eikä Israel ole ratifioinut sopimusta.

"Kun näin laajalla rintamalla ajatellaan, että kemialliset aseet ovat karmeita aseita, niin kynnys käyttää niitä on suuri", pohtii Vanninen.

"Taisteluaineiden vaikutukset kestävät pitkään. Esimerkiksi monet Irakin kurdit kärsivät edelleen sinappikaasujen aiheuttamista ongelmista", tietää Vanninen.

Irak käytti

Saddam Husseinin hallinnon aikana sinappi- ja hermokaasuja kurdivähemmistöä vastaan. Nyt entistä presidenttiä ja hänen alaisiaan syytetään kansanmurhasta sekä kemiallisten aseiden käytöstä.

Kehitysmaiden asintuntijat hankkivat tietoa myös kemiallisia aseita koskevasta lainsäädännöstä.

"Koulutuksen taso perustuu siihen, että meillä on hallussamme tämän päivän tieto. Pystymme antamaan kurssilaisille aikaa ja huomiota niin, että he oppivat tarvittavat taidot", toteaa Vanninen.

"Saamme jatkuvasti koulutuspyyntöjä myös Saksasta, Italiasta ja muista Euroopan maista. Joudumme vastaamaan niihin kieltävästi, koska koulutus on tarkoitettu kehitysmaiden kemisteille. Voimme ottaa kursseille muutenkin vain murto-osan hakijoista." Kaikkiaan Verifin on järjestänyt kuutta erilaista kurssia. Niiden pituus on vaihdellut viikosta neljään kuukauteen.

Laboratoriossa työskentelyn, analytiikan ja suojautumisen lisäksi kursseilla on perehdytty viranomaisen tehtäviin.

Viranomaisten velvollisuuksiin kuuluu valvoa, minkälaisia kemikaaleja maahan tuodaan ja mitä sieltä viedään ulos.

Verifin on yksi maailman yhdeksästätoista laboratoriosta, joka on päässyt OPCWA:n eli Kansainvälisen kemiallisen aseen kieltosopimuksen valvontajärjestön laboratorioiden listalle.

OPCWA:n päämaja on Haagissa. Sen tutkijat analysoivat järjestön ottamat näytteet.

Listalla olevat laboratoriot joutuvat todistamaan tasonsa joka vuosi testeissä. Verifin on saanut aina täydet pisteet.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää