Tiede

Kaverit kasvattavat aikuiseksi

Murrosikäisessä on kaksi ihmistä: toinen pärjää vanhempien kanssa, toinen harjoittelee elämää varten kodin ulkopuolella.

Tilaajille

Lapsenkasvatusoppaita ilmestyy hyllykilometreittäin, koska vanhemmuus koetaan vaikeaksi. Pitääkö äitiä ja isää kiittää ja syyttää, kun yhdestä tulee tasapainoinen mutta toinen ryntäilee manian ja masennuksen vuoristoradassa?

Johtuuko kaikki vain geenisalaatista, joka meille hedelmöitymisen hetkellä arpoutuu? Vai olemmeko pelkkää tahdotonta vahaa, josta kasvuympäristö muovailee tuotteen: vikkelä-älyisen menestyjän tai loivaliikkeisen luuserin?

Keskustelu tästä aiheesta kulminoituu usein siihen, että yksi leiri uskoo geeneihin ja toinen ympäristön vaikutuksiin. Ja sitten huudellaan muttei kuunnella.

Yksinkertaisten selitysten hakeminen on inhimillistä, mutta ihminen on kaikkea muuta kuin yksinkertainen.

Jos sukeltaa pinnan alle katsomaan, mitä kehossa tapahtuu, kun ihminen elää elämäänsä, huomaa hyvin nopeasti, miten turhaa on yrittää etsiä syitä sielunelämän syövereihin vain geeneistä tai ympäristöstä.

Jokainen tekemämme asia, tunne, ajatus ja muisto on proteiinien toimintaa. Sama koskee kehon reaktioita ympäristön ärsykkeisiin, hormonien eritystä, ruuansulatusta, aineenvaihdunnan vivahteita... Kaikki on proteiinien aikaansaannosta. Jokaisen proteiinin toiminnan taas määrää sen rakenne. Ja jokaisen proteiinin rakenne on koodattu geeneihin.

Ilman geenien sisältämiä rakennusohjeita ei ole toimivia proteiineja eikä siis kykyä reagoida ympäristöön - eikä mitään muutakaan kaikesta siitä, mitä elämäksi kutsutaan.

Kiistatonta on, että ihmisen aikuisiän persoonallisuus muovautuu pitkälti muualla kuin vanhempien hoivissa.

Miksi sitten hakatusta lapsesta usein tulee omia lapsiaan ja läheisiään pahoinpitelevä aikuinen ja lempeämmin kasvatetusta joviaali ihminen?

Vastaus löytyy perimästä. Lapsi saa puolet geeneistään isältä, puolet äidiltä. Aggressiivisuus ja äkkipikaisuus periytyvät siinä missä lempeys ja pitkä pinnakin.

Vastasyntyneenä adoptoidun lapsen persoonallisuus muistuttaa biologisten vanhempien persoonallisuutta, ei adoptiovanhempien. Adoptiolapsen ja perheen biologisen jälkeläisen persoonallisuudet poikkeavat toisistaan yhtä paljon kuin kahden sattumanvaraisesti valitun ihmisen.

Ympäristö vaikuttaa geenien määräämien luonteenpiirteiden rajoissa paljon siihen, millainen ihmisestä tulee.

Aikuisiän persoonallisuuden muovaavat kaverit, eli ne, joiden kanssa lapsi ja nuori viettää aikaa kodin ulkopuolella. Evolutiivisesti se onkin ainoa järkevä paikka ottaa vastaan vaikutteita. Siinä maailmassahan aikuinen joutuu pärjäämään, ei lapsuudenkodissaan.

Siksi lapsella ja varsinkin murrosikäisellä voi olla kaksi persoonaa: yhdellä pärjätään äidin ja isän kanssa, toisella harjoitellaan elämää varten kaveripiirissä.

Jokaisen ihmisen persoonallisuus on siis geneettisesti rajattu ympäristön tuote. Toisin kuin vanhemmat usein kuvittelevat, heidän panoksensa on lähinnä geneettinen. Kodin ulkopuolelta löytyy ympäristö, jossa persoonallisuus lopulta kypsyy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää