Tiede

Kone paljastaa, mitä kieltä puhut

Uusi keksintö päättelee ääninäytteestä ihmisen äidinkielen. Ohjelma auttaa turvapaikkatutkinnassa ja rikollisten etsinnässä.

Tilaajille

Puhe on lahjomaton. Se paljastaa luotettavasti ja nopeasti, mikä on äidinkielemme, jos vastaanottaja vain tunnistaa kielen piirteet.

Entä silloin, kun sairaalaan tulee kiireellistä hoitoa tarvitseva turisti, joka pystyy puhumaan mutta jonka kieltä kukaan henkilökunnasta ei edes tunnista? Tällaisissa tilanteissa on vaikea tilata tulkkia.

Kielen tunnistaminen on ollut tähän asti kielianalyytikoiden varassa. Näin ei ole välttämättä enää kauan.

Suomalaisyritys Pronouncer Europe on kehittänyt sovelluksen, joka on maailman ensimmäinen ihmisen äidinkielen selvittävä tietokoneohjelma.

"Puheentunnistuksen keksintöjä on aiemmin tehty kaupallisista intresseistä, joten ne ovat keskittyneet valtakieliin. Tämä ohjelma palvelee kielestä riippumatta eri maiden viranomaisia, kuten lääkäreitä, sosiaalityöntekijöitä ja rajavartijoita", sanoo yleisen kielitieteen tohtori Annu Marttila.

Hän on Pronouncer Europen perustaja ja

Pronouncer-ohjelman pääsuunnittelija.

Jo käytössä olevat puheentunnistusohjelmat mahdollistavat esimerkiksi tietokoneen ja kännykän käyttämisen puheen avulla. Ohjelmat osaavat myös muuttaa tekstiksi hyvin artikuloitua puhetta.

Uusi keksintö ei perustu lauseiden ja sanojen vaan äänteiden, sanajärjestysten ja muiden puhekielen piirteiden tunnistamiseen. Menetelmä pohjautuu kielitypologiaan eli yleisen kielitieteen haaraan, joka tutkii kielten rakenteita.

"Ohjelman kehittely alkoi, kun lehdessä kerrottiin ilmeisesti Välimeren alueelta olevasta rikoksentekijästä. Hämmästyin, että eikö poliisilla ole välinettä määritellä äidinkieltä tätä tarkemmin", Marttila kertoo.

Ohjelma antaa prosenttiosuuksina tiedon siitä, mitkä kielet ovat lähimpänä analysoitavaa kieltä. Se myös kertoo, millä perusteilla ohjelma päätyi lopputulokseen.

Ohjelmaa voi käyttää myös ilman, että haastateltavaa edes on. Rikollisia etsittäessä poliisi voi syöttää silminnäkijöiden antamia havaintoja päätelläkseen epäillyn äidinkielen.

Ohjelmaan on ladattu nyt kaksisataa kieltä. Maailmassa puhutaan 6000-7000 kieltä, ja kieliä aiotaankin lisätä.

"Esimerkiksi Afganistanissa puhutaan 40-50 kieltä, joista monia käytetään vain eristyneissä vuoristokylissä. Toistaiseksi ohjelma tunnistaa 16:n Afganistanin keskeisimmän kielen erityispiirteet", Marttila sanoo.

Keksinnön koekäyttö aloitettaneen pian Kreikan ja Suomen poliiseissa. Etenkin Kreikalla on tarve nopeuttaa turvapaikanhakijoiden henkilöyden selvittämistä. Moni turvapaikanhakija pyrkii EU-alueelle juuri Kreikan kautta.

Parhaillaan tekijät kehittävät ohjelman automaattista kielentunnistusta, joka tekee analyysin pelkän ääninäytteen perusteella. Puhenäytteen analyysi perustuu äänteiden tunnistamiseen.

Maailman kielistä löytyy yleensä 11-50 äännettä. Ihminen pystyy tuottamaan 200-300 äännettä, ja näin kielten ja puhujien välille syntyy eroja.

Ohjelmasta kehitetään niin tarkkaa, ettei sitä voi huijata. Vaikka puhuja puhuisi mitä kieltä tahansa, ohjelma osaa puhekielen piirteitä analysoimalla kaivaa ihmisen todellisen äidinkielen.

Vielä ohjelma ei tunnista kieliä yhtä tarkasti kuin harjaantunut ihmiskorva. Tekijät kuitenkin uskovat, että kone kääntyy vielä voittajaksi.

Mutta miten ohjelma selvittää suomen puhujan?

Otetaan esimerkiksi sairas suomalaisturisti, joka menee lääkäriin maassa, jossa kukaan ei tunnista kieltä.

Ohjelma hyödyntää tutkimuksia, joiden mukaan suomen kielessä esiintyvää k-konsonantin kahdentumista löytyy vain noin kolmesta prosentista ja r-konsonanttia 16 prosentista maailman kielistä.

Myös vokaalisointu ja diftongit ovat suomen kielelle tyypillisiä.

Vokaalisointu rajoittaa sanassa käytettäviä vokaaleja. Esimerkiksi a ja ä eivät yleensä esiinny samassa sanassa yhdyssanoja lukuun ottamatta. Diftongit puolestaan ovat kahden samaan tavuun kuuluvan vokaalin liittoja, ja suomessa tällaisia ovat muun muassa ai, ui, äi ja eu.

Monet muutkin kielet erottuvat toisistaan varsin helposti. Jo parinkin ominaisäänteen löytyminen riittää.

"Esimerkiksi Laosissa ja Thaimaassa puhuttavalle saek-kielelle ominaista ç-äänteen kahdentumista esiintyy kolmessa ja ia-diftongia vain prosentissa maailman kielistä", Marttila kertoo.

Suomen puhujan paljastavat diftongit ja vokaalisointu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää