Tiede

3d-mallinnus kuvaa alkiota kohdussa yhä tarkemmin

Virtuaalisen alkion tarkastelu voi paljastaa kehityshäiriön.

Isä ja äiti voivat pian katsoa tulevaa lastaan kohdussa yhä tarkemmin. Uusi tekniikkaa yhdistää alkiosta magneettikuvilla ja ultraäänikuvilla saadut tiedot tarkaksi 3d-kuvaksi. Sitä voi katsoa virtuaalilaseilla, ja kuvaa voi ohjailla.

Uudesta kuvaustekniikasta kerrottiin hiljan Pohjois-Amerikan radiologisen yhdistyksen vuosikokouksessa. Tekniikkaa on kehitetty Brasiliassa.

Magneettikuvauksella tutkitaan alkiota yleensä silloin, kun siitä halutaan tarkkaa kuvaa. Pelkkä ultraäänen tarkkuus ei riitä.

Tutkijat Brasiliassa loivat alkioista virtuaalitodellisia malleja, jotka koottiin peräkkäin otetuista magneettikuvista.

Lääkäri valitsee mallinnukseen ne osat, joista koostetaan virtuaalinen 3d, esimerkiksi napanuoran, istukan tai koko alkion.

”Alkion virtuaaliset 3d-mallit auttavat ymmärtämään alkion anatomiaa. Lisäksi alkion malleja voi käyttää opetuksessa. Sen avulla avulla voi myös näyttää vanhemmille, minkä näköinen tuleva vauva on”, sanoo tutkimusta tehnyt Heron Werner lehdistötiedotteessa.

Werner on lääkäri, joka tutkii kuvantamisen mahdollisuuksia Rio de Janeirossa, Brasiliassa.

Virtuaalinen sikiö voi auttaa vanhempia päättämään hoidoista, kertoo verkkopalvelu Science Daily. Esimerkiksi hengitysteiden 3d-malli voi auttaa selvittämään, onko niissä poikkeavuuksia. Hengitysteiden kunto on alkiolle tärkeää.

Alkion virtuaaliset 3d-mallit ovat varsin samannäköisiä kuin miltä syntynyt vauva näyttää.

Alkion mallia voi katsoa esimerkiksi uuden sukupolven Oculus Rift 2 -päähineellä. Se vie katsojan ympäristöön, lapsiveteen jossa katsoja kuulee myös alkion sydämen sykkeen. Se on napattu ultraäänistä.

Lääkärit ovat jo kokeilleet virtuaalista alkiota käytännön työssä Rio de Janeirossa. He ovat sen avulla löytäneet kehityshäiriöitä, joita on korjattu vauvasta leikkauksissa syntymän jälkeen.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • ultraääni
 • vauva
 • Timo Paukku
 • Virtuaalitodellisuus
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää