Tiede

Lunta yllättävissä paikoissa viime vuosina – Atacaman ja Saharan autiomaissa

Egyptiin saatiin ensimmäinen lumisade yli sataan vuoteen joulukuussa 2013.

Lumi tulee lopulta myös Suomen etelärannikolle, vaikka tilastollisesti joka kolmas joulu on esimerkiksi Helsingissä lumeton.

Maailmalla on paikkoja, jonne ei pitäisi koskaan sataa lunta. Mutta lunta on todistettavasti nähty. Tällaisia paikkoja esittelee verkkosivuillaan Popular Science.

Maailman kuivin paikka on Atacaman autiomaa Chilessä. Atacaman jotkut osat saavat vain 1–3 millimetriä sadetta vuodessa. Siellä on niin kuivaa, että Nasa testaa autiomaassa välineitä, joita käytetään mönkijöissä rutikuivassa Marsissa.

Meidän keskikesä on keskitalven aikaa eteläisellä pallonpuoliskolla, ja silloin jopa Atacama sai lumesta osansa. Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa nappasi avaruudesta heinäkuussa 2011 kuvan, jossa näkyy selvästi lumipeitettä Atacamassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Etelämantereen hyvin kylmä runtama tunkeutui näet Atacamaan asti. Lunta satoi jopa metrin verran, ja sää meni pakkasen puolelle. Hetken aikaa lunta oli eniten yli puoleen vuosisataan.

Saharassa algerialaiseen Ain Sefran kaupunkiin satoi lunta viime viikolla ensi kertaa sitten vuoden 1979. Kaupunki sijaitsee autiomaan reunalla lähellä Marokon rajaa.

”Hämmästelimme, kun lumi asettui kauniisti hiekan päälle”, sanoi sanomalehti Independentille ilmiön kuvannut valokuvaaja Karim Bouchetata.

Ain Sefrassa on talvisaikaan yleensä selvästi yli 30 astetta lämmintä. Alueella sataa keskimäärin alle 20 millimetriä joulukuussa. Bouchetata kertoi että lumi suli alle vuorokaudessa.

Tokio saa hennon lumipeitteen vain kerran tai kaksi talvessa. Mutta vuonna 2016 Tokio sai ensilumen ”hatsuyukin” yli kuukausi normaalia aiemmin.

Lunta tuli Japanin pääkaupunkiin ensi kertaa jo marraskuussa, 54 vuoteen. Nasan mukaan runsas lumentulo johtui siitä, että kylmä ilmamassa liikkui napaseudulta harvinaisen etelään.

Kairossa ja muuallakin Egyptissä koettiin ensimmäinen lumisade yli sataan vuoteen joulukuussa 2013. Israelissa sama myrsky toi lumisateen, jota kuvailtiin isoimmaksi yli 60 vuoteen. Sama pyry vaikeutti myös syyrialaisten pakolaisten elämää tilapäisissä leireissä.

Texasin lämpöön iski arktinen kylmä rintama vuonna 2004. Se oli monille ensimmäinen valkoinen joulu. Yhdysvaltain ilmatieteen laitoksen mukaan kylmät rintamat tunkeutuvat Yhdysvalloissa näin etelään vain hyvin kapeina.

Mutta vuonna 2004 kylmä levisi leveänä rintamana koko Kaakkois-Texasin ylle. Lunta satoi paikoin yli 30 senttiä alueilla, jossa yleensä vain pöly voi vaikeuttaa liikkumista.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Sää
 • Lumi
 • Timo Paukku
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  8. 8

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  9. 9

   HS maistoi 8 täyteläistä joulupöydän punkkua – yksi sai viisi tähteä

   Tilaajille
  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää