Tiede

Joulun ihme ei ole totta: Betlehemin tähti ei ollut tähti

Joulun ihme eli Betlehemin tähti ei loistanut taivaalla. Ei ainakaan tähtenä. Nähtävästi kyse oli konjuktiosta: tähtitaivaan kirkkaimmat kohteet olivat taivaalla hetken lähekkäin.

Joulun tähti ei koskaan loistanut Betlehemissä. Ei ainakaan tähtenä, eikä siten kuin se on kuvattu Raamatussa Matteuksen evankeliumissa. Eikä siihen aikaan kuin on väitetty.

Kyse oli melko varmasti siitä, että yötaivaan kirkkaat planeetat, ja ehkä myös Kuu, olivat hetken aikaa Maasta katsottuna hyvin lähekkäin. Mutta ilmiön vuosiluvusta on yhä kiistaa: oliko näin 17. kesäkuuta vuonna 2 eaa? Vai juhannuksena vuonna 6 eaa? Vai sittenkin vuonna 7 eaa?

Tarinan mukaan kolme itämaan tietäjää eli Kaspar, Melchior ja Balthasar seurasivat Lähi-dässä taivaalla kirkkaana näkyvää ”tähteä”. Se pysähtyi taivaalla. Näin se johdatti miehet Betlehemiin.

Tähdet eivät kuitenkaan pysähtele taivaalla. Yksikään tähtitaivaan ilmiö ei vastaa Raamatun havaintoja. Siksi kiistaa Betlehemin tähdestä käydään joka ikinen joulu joissakin tiedepiireissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tähtitieteilijät ovat vuosisatojen saatossa etsineet sopivaa valoilmiötä, joka selittäisi ilmiön. Sen pitäisi olla taivaalla kirkas ja näkyä Jeesuksen oletetun syntymän aikoihin.

Jouluaattona 2014 yhden hyvän ratkaisun esitti HS:n tiedesivuilla fysiikan opettaja Timo Suvanto. Hän päätyi siihen, että Betlehemin tähti näkyi illalla 17.kesäkuuta kello 20.11 Jerusalemin aikaa.

Silloin Venus ja Jupiter näkyivät taivaalla lähes päällekkäin. Tähtitieteilijät sanovat, että kyseessä oli planeettojen konjuktio.

Planeetat olivat lähimmillään vain 34 kulmasekunnin päässä toisistaan. Tämä planeettojen kohtaaminen kirkkaana ja harvinaisena hyvä ehdokas Betlehemin tähdeksi, laski Suvanto.

Mutta vain yhden illan. Venuksen ja Jupiterin välinen kulma muuttui nopeasti. Muutamassa tunnissa ne olivat kauempana toisistaan kuin Kuun halkaisija – Betlehemin tähti oli kadonnut.

Astrofyysikko Grant Mathews on tuhansien tähtitieteilijöiden tavoin myös jäljittänyt Betlehemin tähden tarinaa. Mathews on professori Notre Damen katolisessa yliopistossa Indianan osavaltiossa.

Mathews uskoo, että kirkas Betlehemin tähti oli myös joukko planeettoja konjuktiossa. Mutta hänen versiossaan ne osuivat lähekkäin vuonna 6 eaa.

Yli 2 000 vuotta sitten Aurinko, Kuu, Jupiter ja Saturnus olivat kaikki Oinaan tähdistössä. Samassa tähtikuviossa oli siihen aikaan myös kevätpäiväntasaus. Se on päivä, jolloin Aurinko siirtyy taivaanpallon eteläiseltä puoliskolta pohjoiselle.

Näillä ilmiöillä oli erityistä merkitystä sen ajan zarathustralaisille papeille ja tietäjille. Nähtävästi idän tietäjät olivat heitä. Heillä oli vaikutusvaltaa Babyloniassa ja Mesopotamiassa.

Jupiterin ja Kuun läheisyys esimerkiksi merkitsi tähtitaivaan ennusteissa hallitsijan syntymää, jolle oli langennut erityinen kohtalo. Saturnus puolestaan oli elämän symboli, kuten myös kevätpäiväntasaus. Se merkitsi elämän alkua ja kevään tuloa.

”Itämaan tietäjille nämä ilmiöt näkyivät idässä, ja se merkitsi heille kuninkaallisen syntymää Juudeassa”, sanoo Mathews. Betlehem on nykyään palestiinalaishallinnon alueella.

Ilmiö on hyvin harvinainen. Mathews on laskenut, että planeetat näkyvät samalla tapaa lähekkäin seuraavan kerran vasta 16 000 vuoden kuluttua. Eikä kevätpäiväntasaus osuisi silloinkaan Oinaan tähdistöön.

Mathews laski ilmiötä vielä eteenpäin, ja löysi vastaavan ”Betlehemin tähden” vasta 500 000 vuoden kuluttua.

Suosittu selitys Betlehemin tähdelle on myös, että se oli Jupiterin ja Saturnuksen kohtaaminen vuonna 7 eaa. Kalan tähdistössä.

Ilmiötä veikattiin Betlehemin tähdeksi jo 1200-luvulla. Kuulu tähtieteilijä Johannes Kepler tutki tätä vaihtoehtoa perusteellisesti vuonna 1606.

Vuoden 7 eaa. konjuktiot olivat harvinaisia, sillä siinä planeetat olivat samana vuonna lähekkäin kolme kertaa Maasta katsottuna.

Kalojen tähdistö symboloi astrologiassa juutalaisuutta. Teorian mukaan itämaan tietäjät olisivat siksi pitäneet tätä konjuktiota tärkeänä juutalaisille.

Muitakin versioita Betlehemin tähdestä on. Historiantutkijat ovat varmentaneet, että kuningas Herodes kuoli vuonna 4–1 eaa. Jeesuksen on täytynyt siis syntyä ennen sitä, jos hän on todellinen henkilö.

Aikojen kuluessa Betlehemin tähdestä on osattu sulkea pois tukku muita mahdollisuuksia:

Meteoroidi

Meteoroidi on pienehkö avaruuden kivi, kiveä, joka palaa maapallon ilmakehässä, johon se iskeytyy kovalla vauhdilla. Se palaa kymmenien tai satojen kilometrien korkeudessa yllämme. Ilmiö kestää vain sekunteja.

Joskus suurempi meteori jaksaa maahan saakka ja voi näkyä isona tulipalloina. Ne voivat palaa hyvin kirkkaasti eri väreissä. Mutta nekin ovat kuitenkin hyvin äkillisiä ja ohikiitäviä ilmiöitä, jotka ovat ohi sekunneissa. Meteorit eivät siis voi olla Betlehemin tähti.

Komeetta

Komeetta on jäinen kivenmurikka, joka tulee Auringon ja Maan lähelle aurinkokuntamme ulkoreunalta. Sen jää höyrystyy Auringon lähellä ja muodostaa pyrstön.

Komeettaa on epäilty Betlehemin tähdeksi useasti. Jo toisella vuosisadalla kirkkoisä Origen (noin 184–254) ehdotti, että Matteuksen evankeliumissa kuvattu tähti oli alun perin komeetta.

Kiinan keisarin hoveissa tähtitieteilijät ovat onneksi pitäneet kirjaa yötaivaan näkymistä, kirjoittaa Colin Johnston Astronotes-sivulla.

Kiinalaisten mukaan taivaalla näkyi kaksi komeettaa aikoihin, jolloin Jeesuksen sanotaan syntyneen.

Yksi havaittiin vuonna 5 eaa. maalis-huhtikuussa Kauriin tähdistössä. Se näkyi yli 70 päivää. Aikansa oppineet sanoivat sitä ”luutatähdeksi”. Nimellä varmaankin tarkoitettiin komeetan pyrstöä.

Toisen komeetan kiinalaiset kirjasivat muistiin huhtikuussa vuonna 4 eea. 24. huhtikuuta Kotkan tähdistössä. Se kuvattiin ”hännättömäksi” komeetaksi.

Komeettoja pidettiin kaikkialla maailmassa yleensä tuhon tuojina. On siksi vaikea ymmärtää, että komeetta olisi nähty hyvänä enteenä ja se olisi Betlehemin tähti.

Sirius

Myös taivaan kirkkaimmat tähdet, kuten Sirius, voivat kirkkaina yllättää. Itämaan tietäjät olisivat kuitenkaan tuskin pitäneet hyvin tuttua Siriusta tai sen liikkeitä ihmeen merkkeinä.

Nova

Nova syntyy, kun valkoisessa kääpiössä syntyy ydinräjähdys. Sen seurauksena vapautuu huikeasti energiaa. Valkoinen kääpiö voi vapauttaa energia, jossa tähti kirkastuu kymmentuhatkertaisesti.

Novassa taivaalle näyttää syntyneen aivan uusi tähti. Siitä termi Nova, uusi. Tähtitieteilijät löytävät joka vuosi noin kymmenen uutta novaa kotigalaksistamme Linnunradasta. Niitä on varmaan enemmänkin.

Betlehemin tähti saattoi siis olla nova. Se olisi kuitenkin näkynyt havaitsijoille kaikkialla maailmassa. Kiinalaiset tähtitieteilijät eivät kuitenkaan sellaista kirjanneet tarkkoihin kirjoihinsa.

Supernova

Supernovassa syntyy vielä isompi ydinräjähdys kuin novassa. Näin käy esimerkiksi kun kaksi valkoista kääpiötä törmää ja ne tuhoavat toisensa.

Kun vanha ja jättimäinen tähden ydin luhistuu ja se johtaa valtava ydinräjähdykseen. Supernova voi muutaman viikon loistaa kirkkaampana kuin kaikki muut Linnunratamme tähdet.

Supernova näkyy maapallon ihmisten silmille ehkä kerran tai kahdesti vuosisadassa. Viimeksi tällainen Supernova nähtiin vuonna 1604. Se tunnetaan Keplerin supernovana.

Keplerin supernova oli huipussaan kirkkaampi kuin mikään muu planeetta tai tähti yötaivaalla. Se näkyi sinisenä päivällä taivaalla yli kolme viikkoa.

Silti ei ole mitään todisteita tällaisesta supernovasta Jeesuksen aikoihin, ei edes tarkoissa Kiinan hovin tähtikirjoissa.

Korjaus 23. joulukuuta kello 15.15: Raamattu ei mainitse tietäjien lukumäärää eikä nimiä. Kello 14.30 Betlehem on palestiinalaishallinnon eikä nykyisen Israelin alueella.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtitiede
 • Tiede
 • Timo Paukku
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää