Tiede

Valetiede voi huonosti – Perusteltu tieto pystyy yhä haastamaan huuhaan ja mielipiteen

Tieteen kiistojen ja tiedejournalismin tajuamiseen on nyt kaksi mainiota selviytymisopasta

Muistatko vielä huuhaan? Se oli sitä astrologiaa, reikihoitoa, homeo- ja telepatiaa, joita tieteen nimiin vannovat kansalaiset mielellään pilkkasivat.

Vanhanaikainen pseudotiede näyttää kuitenkin voivan huonosti.

Tuore tiedebarometri kertoo, että homeopatiaan, astro­logiaan tai luontaislääkintään uskoo harveneva joukko suomalaisia.

Uusi tieteen kilpailija on mielipide. Samaisen tiedebarometrin mukaan suomalaiset luottavat tieteen instituutioihin lähes yhtä paljon kuin puolustusvoimiin.

Se on paljon. Siitä huolimatta sosiaalisessa ja tavanomaisessa mediassa huomiota saavat myös maallikkotietäjät, joille tutkimustieto kelpaa jos kelpaa vain silloin, kun se tukee omaa kantaa.

Vaihtoehtoa tutkimukselle tarjoilee tuttu lista toimijoita: rokotuskriitikot, ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen kieltäjät, kovien rasvojen kannattajat, e-koodien kavahtajat ja geenitekniikan paheksujat.

Tiede ei näy julkisuudessa vain kiistojen osapuolena. Tiedeuutisia luetaan ahkerasti, ja tutkijat näkyvät myös muissa jutuissa haastateltavina ja kommentaattoreina.

Ihmiset kaipaavat näyttöä mielipiteidensä tueksi, ja tiede tarjoaa sitä.

Sekä kiistoihin että tiedejournalismin tilaan on nyt kaksi mainiota selviytymisopasta.

Tietokirjailija Tiina Sarja käsittelee kattavasti tiedon ja tuntuman taistelukenttää kirjassaan Kuka oikein tietää – kun mielipide haastoi tieteen (Docendo, 2016, 220 s.).

Tiedeuutisoinnin hyveitä ja paheita pui puolestaan kirjoituskokoelma Maito tappaa ja muita outoja tiedeuutisia (Vastapaino, 2016, 180 s.). Sen ovat toimittaneet Ulla Järvi ja Tuukka Tammi.

Toisinaan tieteen vastustus nousee omasta olosta, muistuttaa Sarja. Jos rasvainen dieetti tuottaa jollekin hyvän olon, se kelpaa argumentiksi ruokavalion puolesta.

Tieteen paljastamat haitat, kuten korkeat kolesteroliarvot, kohonnut verenpaine ja sydän- ja verisuonitaudit, hiipivät esiin vasta pitkän ajan kuluessa.

Toki kovien rasvojen puolustajat voivat vedota myös tutkimuksiin. Joissakin niistä ei ole löydetty yhteyttä rasvan ja sydänhaittojen väliltä.

Tosin luotettavimmat, satunnaistettuihin tutkimuksiin perustuvat meta-analyysit yhä kertovat, että rasva vaarantaa sydämen.

Ristiriitaisuuksiin tieteen seuraajan onkin varauduttava. Tieteelliset tulokset ovat aina epävarmoja ja totta vain niin kauan kuin toisin todistetaan.

Tiede onkin siitä hyvä hanke, että se korjaa itse itseään. Hiljattain käänne nähtiin alkoholissa.

Lukuisiin aiempiin tutkimuksiin nojautuen totuimme ajattelemaan, että alkoholin kohtuukäyttö pitää terveempänä kuin täysraittius.

Uudet tutkimukset kuitenkin osoittavat, että juominen ei millään annoksilla edistä terveyttä.

Vaikka ristiriidat kuuluvat tieteeseen, ne voivat hämmentää lehden lukijaa.

Ristiriitaisen uutisoinnin vaikutusta on tutkittukin: se horjuttaa luottamusta. Siksi jutuissa tulisikin suosia taustoitusta ja suhteuttamista aiempaan tietoon.

Tiedeuutiset eivät ole vapaita klikkijournalismista. Lukijoiden houkuttelu kärjistyksillä ja liioittelulla ei ole kuitenkaan vain median juoni.

Tutkija Esa Väliverronen kertoo kirjassa Maito tappaa brittitutkimuksesta, jonka mukaan peräti joka kolmas yliopistoista tai tutkimuslaitoksista lähtenyt tiedote liioittelee varsinaisen tutkimuksen tuloksia.

Kansalaisten on syytä tunnistaa myös valekiistat.

Esimerkiksi ilmastodenialistit esittävät mielellään, että tieteilijät olisivat erimielisiä ihmisten aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, vaikka tällaista erimielisyyttä ei ole.

Denialisti voi myös herätellä epäilyksiä vallitsevan tieteen luotettavuudesta ja esittää itsensä jonkinlaisena toisinajattelijoiden sankarina.

Valekiistoja ruokkii yksi toimittajien helmasynti: tasapuolisuusharha

Journalistisen tasapuolisuuden nimissä jutuissa haastatellaan ja televisiostudioihin kutsutaan keskustelemaan vastakkaisia kantoja edustavat tahot. Näin saadaan väittelyn säpinää ja kaikkia osapuolia kuullaan.

Ravitsemustieteen professori pannaan väittelemään itseoppineen ruokabloggarin kanssa.

Ilmastonmuutosjuttuun otetaan kommentit skeptikolta, jolla voi olla tohtorin tutkinto mutta ilmastoa hän ei ole tutkinut.

Kummassakin tapauksessa luodaan vaikutelma, että molemmat kannat ovat yhtä arvokkaita ja perusteltuja. Eivät ne ole.

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Media
 • huuhaa
 • Mikko Puttonen
 • Sanoma Pro
Luetuimmat
 1. 1

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 2. 2

  Vantaa alkaa maksaa lastensuojelun työntekijöille liki 5 000 euron ”tulospalkkioita” – ja poliitikot rajaisivat yhden työntekijän vastuulle korkeintaan 30 lasta

 3. 3

  Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

 4. 4

  Trump kehottaa amerikkalaisia palaamaan kuuhun ja valmistelemaan matkaa Marsiin

 5. 5

  Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

  Tilaajille
 6. 6

  Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

 7. 7

  Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

 8. 8

  Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

 9. 9

  Salliiko uusi alkoholilaki etämyynnin vai ei? Lain perusteluissa se kielletään yllättävänkin suoraan, mutta pykäliin kieltoa ei aiota kirjata

 10. 10

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

  Tilaajille
 4. 4

  Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 5. 5

  Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

 6. 6

  Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

 7. 7

  Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

 8. 8

  Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

 9. 9

  Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

 10. 10

  Putkipommi räjähti Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

 2. 2

  Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

 3. 3

  Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

  Tilaajille
 4. 4

  Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

  Tilaajille
 5. 5

  Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

  Tilaajille
 6. 6

  Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

 7. 7

  Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

 8. 8

  HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

 9. 9

  Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

 10. 10

  Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

  Tilaajille
 11. Näytä lisää