Tiede

Paleltuma iskee, kun palelu loppuu – kylmätutkija neuvoo, kuinka vältyt paleltumalta

Kylmä puuduttaa salakavalasti. Paleltuma on lähellä, kun iho menee tunnottomaksi.

Urbaani legenda kertoo paljaspäin mopoilevasta nuoresta, joka ei tajua jäädyttäneensä aivonsa ennen kuin on myöhäistä.

Kotona lämpimässä pääkoppa alkaa sulaa ja nuori tuupertuu kuolleena maahan.

Tarinassa ei ole totta edes siteeksi.

”Ennen kuin aivot jäätyvät on koko keho ehtinyt muuttua niin kalikaksi, ettei mopolla enää paljon ajella”, kertoo professori Hannu Rintamäki. Rintamäki tekee kylmätutkimusta Työterveyslaitoksessa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Rintamäen mukaan pää on poikkeuksellisen hyvin suojassa pakkasen puraisulta.

Elimistö pitää tärkeimmät elimet kuten aivot, sydämen ja keuhkot lämpiminä viimeiseen asti.

Pakkasen kalvaessa elimistö uhraa surutta ulkokuoren. Ihon ja raajojen verisuonet saavat käskyn supistua, ettei veri pääsisi lämmittämään ääreisalueita.

Temppu pienentää lämmönhukkaa jopa kolmasosaan normaalista.

Poikkeuksen tekevät pää­nahan verisuonet. Ne eivät supistu kylmässä. Siksi pää hikoaa helposti pakkasellakin.

Iho saa kylmetä, jotta herkkien sisäelinten lämpötila pysyy vähintään 35 asteessa.

Rajan alitusta voisi seurata hypotermia eli alilämpöisyys.

Kun ihmisen ydinlämpö pu­toaa 33–32 asteeseen, lihasvärinä lakkaa energian puutteessa ja elintoiminnot hidastuvat.

Noin 30 asteessa menee taju. Kuolema korjaa, jos kroppa kylmenee alle 25 asteeseen.

Kyseessä on puhdas vaihtokauppa. Elimistö antaa mieluummin sormien paleltua kuin sallii käsistä tulevan viilenevän veren jäähdyttää koko kehoa.

”Kaikista paleltumista 75 prosenttia iskee sormiin, korviin ja varpaisiin”, kertoo Rintamäki.

Helpoimmin pakkanen puree korviin. Syitä on kaksi. Pelkkä pipo jättää korvannipukat paljaaksi. Korvanlehdissä on myös niukasti lämmittäviä verisuonia.

Seuraavaksi jäätyvät sormet. Niiden verenkierto vaimentuu voimakkaasti kylmässä.

Paleltuman vaaraa lisää kevyt suojaus. Sormilla on vaikea näprätä mitään paksuissa kintaissa. Siksi moni valitsee ohuemman vaihtoehdon, vaikka sormia kuinka nipistelisi.

Varpaat paleltuvat usein puolivahingossa. Kylmä ehtii kalvaa varpaita ennen kuin kulkija huomaa niiden muuttuneen umpikohmeisiksi.

Sormia voi liikutella veren­kierron ja lämmön lisäämiseksi, mutta varvasjumppa on vaikeaa ja tehotonta.

Noin kolmetoista prosenttia aikuisista saa vuosittain paleltumia. Tapausten määrä seurailee lämpömittarin lukemia.

”Kun pakkanen kipuaa kahteenkymmeneen asteeseen, paleltumat lisääntyvät rajusti”, Rintamäki kertoo.

Viima lisää pakkasen purevuutta ja paleltuman vaaraa, sillä se vie lämpöä iholta ja vaatteista. Jos tuulee kymmenen metriä sekunnissa, viiden asteen pakkanen puraisee 14 miinusasteen voimalla. Viiman vaikutusta pakkasen purevuuteen arvioidaan niin sanotulla viimaindeksillä.


Aina ei tarvita tulipalopakkasta.

Kuusi astetta miinusta on korkein lämpötila, jossa paleltumia on Suomessa raportoitu.

Rapsakassa talvisäässä paleltuma voi iskeä minuuteissa. Kova viiman, viidentoista asteen pakkasen ja valmiiksi kylmien sormien yhdistelmä tuottaa melkovarmasti jonkinasteisen jäätymisvamman.

Paljas iho jäätyy salaman­nopeasti. Tarvitaan vain pari minuuttia, ja kädet ovat tunnottomat ja vahankalpeat.

Kylmän esineen koskettaminen jäätää vielä nopeammin. Paleltuma ja kudostuho iskevät 15 sekunnissa, kun 30 asteen pakkasessa kosket taskulämpimin sormin lyhtypylvääseen.

Tavallisissa paleltumissa solujen aineenvaihdunta heikkenee pikku hiljaa.

Jos kudosten lämpötila pääsee laskemaan kaksi astetta pakkasen puolelle, jäätymisvammalta ei pelasta enää mikään. Solujen aineenvaihdunta loppuu ja niitä ympäröivään kudosnesteeseen muodostuu jääkiteitä.

Hileet väkevöivät kudosnestettä ja ruhjovat soluja, jotka kuivuvat ja kuolevat. Jos solu­tuho on totaalinen, sormet ovat mennyttä kalua.

Elimistö yrittää pelastaa sormet viime tingassa ja palauttaa niihin verenkierron vartiksi. Sen tuntee käsien kuumotuksena.

Miksi paleltumaa ei huomaa ennen kuin on liian myöhäistä? Syy on kivun katoaminen.

”Kylmettynyt iho menee tunnottomaksi hieman ennen kuin se paleltuu”, sanoo Rintamäki.

Kylmä saa kihelmöimään, kun ihon lämpötila on laskenut 10–15 asteeseen. Seitsemässä asteessa tuntoaisti katoaa.

”Silloin on enää niukasti aikaa hakeutua lämpimään ennen kuin kudos vaurioituu.”

Lievässäkin pakkasessa kyse on minuuteista. Paikallisen paleltuman ensi­oire on pistelevä kipu, mutta sen huomaa jo katsomalla: valkoiset läiskät iholla ovat lieviä ensimmäisen asteen paleltumia. Syvä paleltuma tuntuu koskettaessa kovalta.

Iho ei unohda paleltuneensa. Useimmille jää jälkioireita: tuntohäiriöitä, kipuja ja kylmän­arkuutta. Oireet saattavat kestää vuosia, jopa läpi elämän.

Pahasti paleltuneen iho­alueen verisuonitus ei palaa enää ennalleen.

Samat henkilöt saavat paleltumia toistuvasti. Heistä moni työskentelee ammateissa, joissa altistutaan helposti kylmälle.

Myös sukupuoli on riski. Pakkanen puree naisiin herkemmin. Syy voi liittyä miehiä pienempään kokoon. Koska lämpö tuotetaan massalla, kylmässä on edullista olla iso.

Lempiuhri pakkaselle on kuitenkin nuori kaupunkilainen. Rintamäen mukaan etelän keskuksien asukit eivät enää hallitse talvipukeutumisen taitoa.

”Paleltumat ovat yleisempiä Pohjois-Suomessa, mutta pakkaspäiviin nähden Helsingissä saadaan paleltuma kaksi kertaa useammin.”

Alle 18-vuotiasta vaikean, toisen asteen paleltuman saa vuoden aikana noin 4,2 prosenttia pojista ja 2,4 prosenttia tytöistä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Lämmitä, älä hiero


 Paleltuman sattuessa lämmitä ja sulata paleltuma mahdollisimman pian.

 Älä hankaa vahingoittunutta kohtaa lumella tai yritä lämmittää sitä kuumalla esineellä.

 Lämmin käsi tai kehonlämpöinen vesi ovat turvallisin ensihoito.

 Mitä nopeammin toimit, sitä varmemmin vältät syvän paleltuman.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Melkein varma työpaikka ja lähes 3 500 euron palkka kenelle tahansa – Mikä estää suomalaisia työttömiä ryntäämästä Norjaan?

  2. 2

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  3. 3

   Psykiatri varoittaa kasvavasta ilmiöstä: Suomessa elää jo tuhansia nuoria, jotka eivät poistu huoneestaan, koska netti ja pelit riittävät elämän sisällöksi – ”Nuori voi uhata tappaa itsensä, jos pelilaitteet takavarikoidaan”

   Tilaajille
  4. 4

   Terve järki on usein suurinta höpön höpöä

  5. 5

   Muistatko Tarja Halosen mainoskampanjassa laitapuolen kulkijana? Kuva olikin manipulaatio ja vartalo toisen naisen

  6. 6

   ”Hänelle tarjottiin suoraan psyykenlääkitystä, eikä siinä huoltajana jäänyt vaihtoehtoa” – Espoolaisäidin 10-vuotias tyttö sai lääkereseptin heti, mutta keskusteluapua vasta kuukausien kuluttua

  7. 7

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  8. 8

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  9. 9

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  10. 10

   Luminen ja tuulinen koiran­ilma pyyhkii yli Suomen, pääkaupunki­seudulla sade alkamassa aamu­kahdeksan aikoihin – ”Loskaa joka paikassa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  2. 2

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  3. 3

   Aikuinen mies oli sukupuoliyhteydessä 10-vuotiaan kanssa, oikeus vapautti raiskaussyytteestä – rikosoikeuden professorit kummastelevat tilannetta

  4. 4

   ”Pekalla ei ole rahaa eikä ruokaa, voisitko hakea edes makaronia?” Viranomaiset hätistivät helsinkiläisen Liisan hoitamaan miestä, jonka hän hädin tuskin tunsi

   Tilaajille
  5. 5

   Miehen elämän piti päättyä Lapin luontoon, mutta hän syntyikin siellä uudelleen – Tiivis luontosuhde edistää mielenrauhaamme ja auttaa vaikeuksien keskellä

  6. 6

   Tutkijat haastattelivat yli 20:tä Nokian ylintä johtajaa ja tekivät tylyn johtopäätöksen: romahduksen syynä olivat johtamisen ongelmat

  7. 7

   Kaatuiko sukulaisesi sodassa? Maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen vainajien ”kotisivukone” kertoo valtavasti tietoa yksittäisten sotilaiden reiteistä ja vaiheista

  8. 8

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  9. 9

   Nykyisen internetin tärkeimpiin kuuluva periaate ollaan tuhoamassa Yhdysvalloissa – miltä kuulostaisi maksaa Netflixistä nelinkertaista hintaa?

  10. 10

   Jo yksi lasi olutta päivässä lisää syöpäriskiä, varoittaa dosentti – Jos korkin pistää tänään kiinni, alkoholin aiheuttaman syövän riski alkaa pienentyä 5–10 vuodessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  4. 4

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  5. 5

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  6. 6

   Ruutuaika on vanhentunut käsite, sanovat asian­tuntijat – toimittaja antoi lastensa pelata viikon vapaasti, tässä tulokset

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihoessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatie­asemalla väistämättä ketään

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  11. Näytä lisää