Tiede

Tutkijat kehittelevät ”monipilleriä” estämään vanhuuden vaivoja – pitäisikö terveidenkin syödä lääkkeitä?

Pilleri päivässä voi tulevaisuudessa estää ikääntymiseen liittyvää raihnautta ja sairauksia. Haittavaikutuksia pelkäävät huomauttavat, että elintavoillakin on merkitystä.

Suomalaiset elävät yhä pidempään ja ovat vanhoina yhä paremmassa kunnossa. Maratoneilla ja Finlandia-hiihdoissa näkyy jo lukuisia 70-vuotta täyttäneitä aktiiviliikkujia.

Muutos on edennyt vauhdilla. 1940-luvun alussa suomalaismies eli keskimäärin 55 vuotta ja nainen 62 vuotta. Nykyisin vastasyntyneiden suomalaisten miesten elinajanodote on 78,5 vuotta ja naisten 84 vuotta.

Kansainvälisten tutkimusten perusteella näyttäisi siltä, että lisääntyvä elinaikamme on hyvänlaatuista.

Ikääntyminen ja raihnastuminen etenevät suunnilleen samaa vauhtia kuin ennenkin, mutta alkaa myöhemmin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tämä on vasta alkua. Tutkijat uskovat, että hyväkuntoisia elinpäiviä voidaan edelleen lisätä. Meneillään on useita tutkimuksia, joissa terveille ikäihmisille annetaan ennaltaehkäisevää lääkitystä.

Huhtikuussa 2016 New England Journal of Medicine -tiedelehdessä julkaistiin tutkimus, jossa ikääntyville oli annettu päivittäin kohtuullinen määrä kolmea lääkettä: kolesterolilääke statiinia, verenpainelääkettä ja nesteenpoistolääkettä.

Satunnaistettuun kokeeseen osallistui 12 700 keskimäärin 65-vuotiasta ihmistä.

Vaikka he olivat terveitä, heillä oli vähintään yksi valtimotaudin riskitekijöistä, kuten vyötärölihavuus, tupakointi tai liian vähäinen HDL-kolesterolin määrä.

Tulokset olivat selvät. Statiinien ansiosta valtimotautitapahtumat, kuten sydänkuolemat, -infarktit ja aivohalvaukset, vähenivät neljänneksellä.

Sen sijaan verenpainelääkkeistä hyötyivät vain ne, joiden verenpaine oli alkuvaiheessa koholla.

Tutkimusta johtaneen Salim Yusufin mukaan statiinien käyttöä pitäisi harkita paljon nykyistä laajemmalle ihmisjoukolle. Kolmella neljästä ikääntyneestä valtimotaudin riski on tutkimukseen osallistuneiden tavoin vähintään kohtalainen.

Ajatus terveille ikääntyville vitamiinipillerin tapaan päivittäin annettavasta ennaltaehkäisevästä lääkityksestä ei ole uusi. Idean esittivät brittilääkärit Nicholas Wald ja Malcolm Law jo vuonna 2003.

Tutkijoiden tuolloin kaavailema edullinen ”monipilleri” sisälsi kohtuulliset määrät statiinia, kolmea erilaista verenpainelääkettä, foolihappoa ja asetyylisalisyylihappoa.

Tilastojen perusteella tutkijat laskivat, että kyseinen pilleri annettuna kaikille yli 55-vuotiaille vähentäisi kuolemia sydänsairauksiin ja aivohalvauksiin 80 prosentilla.

Kolmasosa pillereitä napsivista ihmisistä saisi keskimäärin 11 vuotta lisää elinaikaa. Vaikka haittaoireita tulisi 8–15 prosentille, tutkijoiden mukaan hyödyt voittaisivat riskit.

Monipillerin idea herätti vastustusta. Sitä pidettiin medikalisaationa - eihän ikääntyminen ole sairaus!

Lääkkeillä on aina sivuvaikutuksia, joten kynnys antaa niitä terveille on korkea. Monen mielestä pitäisi keskittyä elintapoihin.

”Kyllä, ideaalimaailmassa meidän tyydyttyneen rasvan saanti olisi vähäisempää, liikkuisimme enemmän ja ruoassamme olisi vähemmän suolaa ja sokeria. Mutta tämä ei tule tapahtumaan huomenna”, Wald kommentoi asiaa BMJ-lehdessä vuonna 2008.

Hänen mukaansa on kummallinen ajatus, ettei voitaisi hyödyntää yhtäaikaisesti sekä elintapaohjausta että lääkehoitoa.Wald ja Law ovat perustaneet sittemmin yrityksen, joka tutkii ja vie monipilleriä kaupallisesti eteenpäin. Nykyinen pilleri sisältää statiinia ja kolmea erilaista verenpainelääkettä.

Foolihapon tutkijat jättivät pois, sillä todisteet sen kyvystä alentaa sydänkohtausten tai aivoverenkierron häiriöiden vaaraa puuttuivat.

Tosin viime aikoina on havaittu, että foolihappo voi vanhemmiten vähentää aivojen surkastumista ja parantaa muistia.

Myöskään asetyylisalisyylihappoa, aspiriinia, tutkijat eivät ottaneet monipilleriin.

Tiedetään, että lääke ehkäisee tehokkaasti valtimotukoksia estämällä verihiutaleiden toimintaa, ja se saattaa viimeaikaisten tutkimusten perusteella myös ehkäistä syöpiä.

Hylkäämisen syy ovat asetyylisalisyylihapon mahdolliset haitat. Vatsakipujen lisäksi lääke voi aiheuttaa vakavampiakin ongelmia, mahahaavan ja verenvuotoa suolistosta.

Vaikka monipilleriin kaavailtu päivittäinen määrä, 100 milligrammaa päivässä, on vain viidenneksen palanen normaalista tabletista, se ei kaikille sovellu.

Edellä mainitut lääkkeet selittänevät osaltaan jo nykyisin havaittua hyväkuntoisten elinpäivien lisääntymistä.

Statiineja käyttää Suomessa noin 700 000 ihmistä ja verenpainelääkkeitä puoli miljoonaa ihmistä.

Asetyylisalisyylihappo on yksi käytetyimmistä lääkkeistä, jota käytetään säryn lisäksi sepelvaltimokohtausten ehkäisyssä.

On myös useita muita lääkkeitä, joilla tutkijat ovat havainneet ikääntymistä hillitseviä vaikutuksia.

Tällaisia ovat muun muassa psyykenlääke litium, jonka tutkijat ovat havainneet estävän solujen tuhoutumista, sekä rapamysiini, jota käytetään hyljinnänestolääkkeenä elinsiirron jälkeen.

Molempien on eläinkokeissa todettu lisäävän elinikää ja niiden käyttöä on tarkoitus tutkia ihmisillä.

Erityisen lupaava tavallinen lääke on tutkijoiden silmissä metformiini, maailman eniten käytetty diabeteslääke.

Cardiffin yliopiston tutkijat havaitsivat yllättäen vuonna 2014, että metformiinia lääkkeenä saaneet aikuistyypin diabeetikot elivät jopa kauemmin kuin muu väestö, vaikka voisi olettaa toisinpäin.

Tutkijoilla oli yli 180 000 ihmisen aineisto, joista puolet sairasti kakkostyypin diabetesta ja puolet oli verrokkiryhmässä. Heitä seurattiin kuuden vuoden ajan.

Metformiinia saaneet diabeetikot elivät 15 prosenttia kauemmin.

Samansuuntainen vaikutus on havaittu eläinkokeissa. Kun lääkettä annettiin hiirille, niiden elinikä lisääntyi lähes 40 prosentilla ja luista tuli kestävämpiä.

Tiedetään, että lääkeaine parantaa aineenvaihduntaa ja auttaa säätelemään verensokeria, mutta sillä näyttäisi olevan positiivisia vaikutuksia myös sydän- ja verisuonisairauksissa sekä kyky hidastaa syövän kasvua.

Yhdysvalloissa on vastikään alkanut satunnaistettu tutkimus, jossa metformiinia annetaan 3 000 vanhukselle, jotka ovat jo sairastuneet tai joilla on korkea riski sairastua syöpään, sydän- tai muistisairauteen.

Vaikka vielä ei tiedetä, mikä lääkeyhdistelmä olisi paras, näyttää todennäköiseltä, että ikääntymisen haittavaikutuksia tullaan tulevaisuudessa estämään lääkkein.

Hintakaan ei ole este, sillä tutkittavat lääkkeet ovat olleet pitkään käytössä ja ovat edullisia.

Wald vertasi tilannetta siihen, että ottavathan ihmiset tauteja ennaltaehkäiseviä rokotteitakin. Hänen mukaansa kyse ei ole medikalisaatiosta, jos lääkkeiden saatavuutta parannetaan.

”Sen sijaan luot potilaan, jos testaat, onko ihmisellä korkea verenpaine tai kolesteroli ja leimaat hänet sairaaksi. Sen jälkeen he käyvät vastaanotolla säännöllisesti tutkittavina.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Suojaavat sydäntä ja aivoja


 Useissa tutkimuksissa testataan ennaltaehkäisevää lääkitystä terveille ikäihmisille.

 Kehitteillä on monipilleri, joka sisältää kolesterolia alentavaa lääkettä ja kolmea erilaista verenpainelääkettä.

 Monipilleri päivässä kaikille yli 50-vuotiaille estäisi tai viivästyttäisi suurimman osan sydänkohtauksista ja aivohalvauksista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääkkeet
 • Vanheneminen
 • Tiede
 • Sydänsairaudet

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”

  3. 3

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  4. 4

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  5. 5

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  6. 6

   Sinisten oli tarkoitus heittää halla-aholaiset ulos perussuomalaisista – tekstiviestit kertovat kaaoksesta hajoavassa puolueessa

  7. 7

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  8. 8

   Lauri Markkanen vastasi temppuheitto­haasteeseen mykistävällä videolla – löikö haastajan viimeinen suoritus kuitenkin jauhot suuhun?

  9. 9

   Synnytystukea antava suomalainen doula kertoo: Nämä neljä asiaa pitää korjata Suomen synnytyshoidossa pikaisesti, muuten perheet jäävät liian yksin

  10. 10

   NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

  2. 2

   Vantaan lastensuojelun työntekijät: Oikeasti täällä on kaaos, vaikka muuta väitetään – ”Tässä puhutaan nyt kuusivuotiaista yrittämässä lyödä puukolla ikäistään”

  3. 3

   Arabimiehet eivät tasa-arvosta välitä, sanoi tutkimus ja riemastutti maahanmuuton vastustajat – mutta yksi arabimaa on poikkeus ja osoittaa, kuinka monimutkaista kaikki on

  4. 4

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  5. 5

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  6. 6

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  7. 7

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

   Tilaajille
  8. 8

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  9. 9

   Joonas Konstig kyllästyi yksivuotiaan kiukuttelua muistuttavaan käytökseensä, ja päätti ryhtyä opiskelemaan herrasmieheksi – lopputuloksena kirja joka jokaisen miehen kannattaisi lukea

  10. 10

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Amsterdam saa himoitun Euroopan lääkeviraston, Helsinki putosi heti skandaalimaisella viiden pisteen tuloksella – Vapaavuori hämmästyi: ”Maamme on heikosti tunnettu”
  3. Venäjä liittyy tax free -järjestelmään – verovapaita ostoksia voisi tehdä viimeistään ensi kesänä jalkapallon MM-kisojen aikaan
  4. Muistatko listaykköseksi nousseen korvamadon vuodelta 1999? Jalkapallojoukkue mokasi, mutta kerää nyt rahaa eturauhassyöpää vastaan yhdistämällä pelaajan nimen ja numeron biisin hengessä
  5. NFL-pelaaja osui Donald Trumpin kiukkuhermoon, nousi ylös Meksikon kansallislaulun ajaksi – vastaus herätti taas huolen presidentin prioriteeteista
  6. Espoon budjettineuvotteluissa päästiin sopuun – Sosiaali- ja terveystoimen asiakasmaksujen korotus kaatui neuvotteluissa
  7. Tenniksen superlupaus ”Baby-Fed” juhli ATP-finaalien voittoa– seitsemän vuotta sitten hän kävi Helsingin Talissa kuumana kuin hellankoukku
  8. Tunti sitten
  9. Espoon teatteritalohanke etenee – pysyviä tiloja on puuhattu jo pari vuosikymmentä
  10. Saksa on Euroopan uusin ongelma – Enää ei ole itsestäänselvää, että siitä on vakauttamaan kriisejä naapurustossaan
  11. Mugabe on samassa tilanteessa kuin miljoonat Zimbabwen kansalaiset hänen alaisuudessaan: paras vaihtoehto olisi paeta ulkomaille – Iso kysymys on, mitä maalle tapahtuu Mugaben jälkeen Tilaajille
  12. Lauri Markkasen huippuvire tuotti piste- ja NBA-ennätyksen – valmentaja ylisti suomalaisen koripalloälyä
  13. Näytä lisää