Tiede

Siirtolaisia estämään tehdyt aidat kiusaavat eläimiä – mutta eivät välttämättä estä ihmisiä

Yhdysvaltain ja Meksikon rajalla voivat esimerkiksi mustakarhut kärsiä, jos muuri nousee estämään parinvaihdon.

Saksanhirvi jolkottelee Slovenian ja Kroatian raja-alueella.

Vastaan tulee este, jota hirvi ei huomaa. Yhtäkkiä sen lihaan tarttuu piikkejä. Eläin yrittää pyristellä irti, mutta takertuu esteeseen entistä pahemmin. Hirvi kuolee hitaasti ja tuskallisesti.

Kuvat raja-aitoihin kuolleista eläimistä kertovat, miten aidoista ja muureista seuraa harmeja villieläimille.

Kaukasiassa, Keski-Aasiassa ja Amerikassa liikkumisen esteistä on myös kokemusta jo monelta vuodelta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kokemus vanhoista aidoista vihjaa, että vahingot eläimille voivat olla merkittäviä.

Australiassa karja-aitojen piikkilanka tappaa tai haavoittaa tuhansia eläimiä vuosittain. Siellä yli 75 eläinlajia on kärsinyt törmäyksistä aitoihin.

Niihin takertuu kenguruita, mutta erityisen vaarallisia aidat ovat yöeläimille, kuten pöllöille ja lepakoille.

Nyt puhutaan Yhdysvaltojen hallituksen suunnitelmista sulkea koko 3 200 kilometrin eteläraja muurilla.

Biologi Clinton Epps Oregonin valtionyliopistosta totesi elokuussa Naturessa, että muurin rakentaminen aiheuttaisi ”suuria menetyksiä”.

Monille villieläimille mahdollisuus liikkua rajan yli on jopa elintärkeää. Epps mainitsee esimerkkinä paksusarvilampaan, jonka pienten kantojen säilyminen riippuu yhteyksistä rajojen yli.

Yhdysvaltojen ja Meksikon mustakarhut ovat hakeneet seksikumppaneita naapurivaltiosta. Geenien vaihto loppuu, jos muuri nousee.

Huolenaiheen Länsi-Teksasin mustakarhujen kannan säilyminen. Biologit onnistuivat elvyttämään lajin 1990-luvulla.

Jos rajalle rakennetaan karhujen liikkeet Meksikon lajitovereiden luoksa estävä muuri, Länsi-Teksasin mustakarhut voivat taas kadota Yhdysvalloista.

Karhut ovat muuallakin riippuvaisia rajojen avoimuudesta. Norjalaiset, suomalaiset ja venäläiset tutkijat osoittivat viime vuosikymmenellä geenitesteillä, että Suomen karhukanta saa kiittää elpymisestään paljolti täydennystä, joka tuli itärajan takaa.

Koska osa Yhdysvaltojen ja Meksikon välisestä rajasta on ennestään aidattu, tutkijat ovat voineet verrata eläinten oloja aidatuilla ja aitaamattomilla alueilla.

Brittiläiset tutkijat seurasivat 36 kameralla eläinten liikehdintää Yhdysvaltojen Arizonan ja Meksikon Sonoran välisellä yli 620 kilometrin pituisella rajalla. He julkaisivat tulokset vuonna 2014.

He havaitsivat, että aidat rajoittivat puumien ja kojoottien liikkumista.

Aita sen sijaan ei pysäyttänyt laittomia siirtolaisia. Ihminen menee kaikkien esteiden läpi.

Tutkijat muistuttavat myös, että ihmisten liikkumisen tarkkailu ei välttämättä vaadi aitaa.

Ihmisen liikkumisen rajoittaminen häiritsi alueen eläimiä myös välillisesti.

Laillisten ylityspaikkojen puuttuessa rajanylittäjät hakeutuvat syrjäisille seuduille. Yhdysvaltain ja Meksikon rajoilla liikkuu uhanalaisia eläimiä, kuten kissaeläin oselotti.

Euroopan maat purkivat monia raja-aitoja 1990-luvulla, jolloin myös eläimet pääsivät taas liikkumaan vapaasti.

Silloin alettiin luoda maanosan kattavaa, toisiinsa kytkettyjen ja val­tioiden rajat ylittävien suojelu­alueiden verkostoa. Suurten eläinten, kuten susien, kannat kasvoivat merkittävästi.

Vuonna 2015 tilanne kärjistyi, kun pakolaisten pysäyttämiseksi rakennettiin esteitä Euroopan unionin ulkorajalle ja jäsenmaiden välille. Esimerkiksi Slovenia ja Unkari alkoivat rakentaa piikkilanka-aitoja rajoilleen.

Eläinten liikkumista rajoittavia aitoja on rakennettu vuoden 2001 jälkeen ennen näkemättömän paljon, tarkensi viime kesänä julkaistu tutkimus.

Tutkimus selvitti valtioiden välisten raja-aitojen vaikutusta eläimiin Euroopassa ja Aasiassa.

Mukana oli kahdeksantoista tutkijaa yhdeksästä Euroopan maasta sekä Mongoliasta. Ensimmäinen kirjoittaja on eko­logi John D. Linnell, joka työskentelee Norjan luonnon tutkimuksen instituutissa Trond­heimissa.

Tarkkoja tietoja kertyi susien, karhujen ja ilvesten liikkumisesta rajojen yli. Tutkijat pystyvät nyt ennustamaan, miten uudet aidat vaikuttavat eläimiin.

Etenkin ilvespopulaatiot ovat vaarassa, kun ennestään pienet joukot ajetaan vielä pienempiin, sisäsiittoisiin ryhmiin.

Slovenian ja Kroatian susilaumoista noin puolet on liikkunut rajan molemmin puolin. Populaation jakaminen aidalla kahtia heikentää kannan säilymistä.

Sloveniassa susia saa metsästää. Jos metsästystä ei vähennetä, kannat uhkaavat heikentyä, kun sudet eivät enää voi paeta Kroatian puolelle.

Aidat ja muurit vaikuttavat eläimiin kauan katoamisensa jälkeen. Tšekin ja Saksan välinen raja-aita purettiin yli 25 vuotta sitten. Seurantapantojen avulla on havaittu, että saksanhirvet varovat vieläkin ylittämästä rajaa. Emot siirtävät vasoille perimätiedon raja-alueen vaarallisuudesta.

Yksittäiset eläimet kuten hirvet oppivat toki vähitellen varomaan aitoja. Elinpiirin pieneneminen vaikuttaa kuitenkin kokonaisiin eläinpopulaatioihin.

Linnell ja tutkijat ehdottavat, miten eläinten elinoloja voisi varjella aidoista huolimatta.

Aitoja voidaan suunnitella niin, että eläimet eivät jää niihin kiinni. Niihin voidaan tehdä pysyviä tai tilapäisiä aukkoja.

”Aidassa, joka on pystytetty rakentamaan hyviä naapuruussuhteita, pitää olla aukkoja ystävyyden nimissä”, sanoo Linnell ScienceNordic -lehdessä.

Myönteisiä kokemuksia kulkuaukoista on Kazakstanin ja Uzbekistanin rajalta Ustjurtin tasangolta. Saiga-antilooppien kulku on siellä helpottunut.

Saigoista on uutisisoitu, koska niitä on toistuvasti kuollut joukoittain. Syyksi on viimeksi epäilty bakteeritautia.

Joskus harvoin eläimet myös hyötyvät aidoista.

Ne voivat ehkäistä salametsästystä ja eläinten salakuljetusta. Israelin­ Gazan ympärille rakentama muuri on suojellut uhanalaista gasellia palestiinalaisilta metsästäjiltä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Eläimet
 • Ekologia
 • Tiede
 • Kalevi Rantanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  3. 3

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  4. 4

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  5. 5

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  6. 6

   Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla

  7. 7

   Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot

  8. 8

   Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän

  9. 9

   Erosta, surusta ja potkuista selviää helpommin, kun ei juokse karkuun – pakeneminen voi pahentaa oloa, sanoo psykoterapeutti

  10. 10

   On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  6. 6

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  8. 8

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Aamulehti: Perussuomalaisten Halla-aho lupasi jo vuonna 2016 järjestetyssä salaisessa kokouksessa haastavansa Timo Soinin
  3. Murhasta ja viidestä tapon yrityksestä syytetty mies astuu oikeuden eteen – HS paikalla Lönnrotinkadun yliajon oikeudenkäynnissä
  4. Ääriajattelu on huonoa bisnestä – kuluttaja reagoi herkästi pieniinkin eettisiin puutteisiin
  5. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  6. Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla
  7. On turha kuvitella, että Suomen voimistuva talouskasvu ratkaisisi itsestään ongelmamme – Professori: Pitäisi antaa tilaa ”luovalle tuholle” Tilaajille
  8. Tunti sitten
  9. Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta Tilaajille
  10. Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle
  11. Lukio menossa taas täysremonttiin – matematiikka, luonnontieteet ja kielet painottuisivat nykyistä enemmän
  12. Poliisi valvoi tehostetusti Kurvin aluetta Helsingissä: lähes 200 poistumis­käskyä, 13 etsintäkuulutettua, rikosilmoituksia, kotietsintä ja 25 sakot
  13. Näytä lisää