Tiede

Psykiatrian professori vastaa lääkehoidon arvostelijan kritiikkiin: Masennuslääkkeistä on selvää hyötyä

Psykiatrian professorin Erkki Isometsän mielestä lääkehoidon arvostelija Peter Gøtzsche sivuuttaa vastakkaisen näytön.

Tanskalainen professori Peter Gøtzsche arvosteli rajusti psykiatriaa ja masennuslääkkeiden käyttöä torstaina Helsingin Sanomien haastattelussa. Nyt kritiikkiin vastaa Helsingin yliopiston psykiatrian professori Erkki Isometsä. Hän on Suomessa myös depression Käypä hoito -työryhmän puheenjohtaja.

Gøtzsche sanoo, että masennuslääkkeistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Niiden käyttö voi hänen ryhmänsä tutkimuksen mukaan lisätä itsemurhariskiä.

Aiemmin yhteys on todettu lapsilla ja nuorilla, mutta viime vuonna Gøtzsche työtovereineen katsoi osoittaneensa, että samoin käy aikuisilla. Tutkimuksessa itsemurha-alttius jopa kaksinkertaistui masennuslääkkeistä.

Isometsä ihmettelee väitettä tuoreessa blogikirjoituksessaan. Hän huomauttaa, että Suomessa itsemurhat ovat puolittuneet samaan aikaan, kun masennuslääkkeiden käyttö on moninkertaistunut.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Itsemurha-alttiuteen liittyvän ajattelun lisääntyminen lasten ja nuorten masennuslääkehoidossa on Isometsän mukaan tunnettu asia.

”On näyttöä siitä, että itsemurha-ajattelua on alle 25-vuotiailla jonkin verran enemmän, mutta ei itsetuhoisia tekoja. Se ilmenee hoidon alkuvaiheessa, eikä täysin ei ymmärretä, mistä se johtuu”, Isometsä sanoo.

”Olennaista on, että tämä on tiedossa oleva haitta. Sitä osataan varoa ja hallita.”

Isometsän mukaan on näyttöä siitä, että itsetuhoajattelu lievittyy lääkehoidossa keski-ikäisillä ja vanhemmilla ihmisillä.

”Näemme myös kliinisessä työssä, että samalla kun masennus lievittyy, itsetuhoajatukset vähenevät. Kokonaiskuva on, että kaikki millä masennusta voidaan lievittää, vähentää itsetuhoisuuden riskiä.”

Gøtzschen omassa tutkimuksessa tuli ilmi, että itsemurha-alttiuteen liittyvät ajatukset lisääntyivät terveillä koehenkilöillä, kun he söivät masennuslääkettä. Hänen tulkintansa mukaan tämä kertoo itsemurhariskin kasvusta.

Isometsän mukaan ei kerro. Hän huomauttaa, että tutkimuksessa ei ollut yhtään tapausta, joka oikeasti liittyisi itsetuhoisuuteen tai väkivaltaiseen käytökseen.

”Jos tämä olisi totta, tietäisimmehän me sen. Jos masennuslääkehoito provosoisi itsetuhoisuutta, näkisimme sen ihan päivittäisessä työssä. Tämä on hirveän epäuskottavaa”, Isometsä sanoo.

Gøtzsche todisteli masennuslääkkeiden tehottomuutta ja vetosi muun muassa tanskalaisten tutkijoiden tekemään meta-analyysiin. Isometsä on perehtynyt tutkimukseen ja sanoo, ettei se horjuta vallitsevaa käsitystä masennuslääkkeiden hyödyllisyydestä.

Tutkijat olivat asettaneet vaikutuskynnyksen korkeammalle kuin aikaisemmassa tutkimuksessa on löydetty: niin sanottu efektikoko oli heillä 0,5, kun sen aiemmissa tutkimuksissa on todettu olevan 0,3:n luokkaa.

”He ovat käytännössä tienneet, että heidän lopputulemansa tulee olemaan se, että masennuslääkkeet näyttävät tehottomilta”, Isometsä sanoo.

Hänen mukaansa satunnaistettuja lumekontrolloituja tutkimuksia lääkehoidon tehosta on paljon. Itse hän nojautuu tiettyyn joukkoon laajoja meta-analyysejä, jotka ovat hänen mielestään uskottavimpia.

”Näiden antama kuva on yhdenmukainen. Efektikoko on 0,3:n paikkeilla.”

Tuloksen voi myös ilmaista seuraavasti.

Masennuslääketutkimuksissa hoidolla katsotaan olevan vaikutusta eli hoitovaste silloin, kun depressiopisteet laskevat vähintään puoleen. Ilman mitään hoitoa tällä tavoin toipuvien osuus on tutkimusten mukaan noin 20 prosenttia. Toisin sanoen sadasta masennuspotilaasta 20:llä oireet lievittyvät merkittävästi itsestään.

Lumelääkkeellä samanlaisen hoitovasteen saa 35–40 prosenttia ja lääkehoidolla 50–60 prosenttia.

Vielä parempi hoitotulos näkyy tutkimuksissa, joissa hoitoa ei ole annettu sokkona. Potilaat ovat tienneet saavansa lääkettä. Sokkotutkimuksissa he eivät tätä tiedä, vaan potilailla on epävarmuus siitä, saavatko he oikeasti lääkettä vai eivät. Tämä näyttää vaikuttavan hoitotulokseen.

”Kun lääkekoe tehdään niin, että henkilöt tietävät saavansa lääkettä, masennuslääkkeen teho nousee 60–70 prosenttiin. Hoidossa vaikuttavat sekä lääkeaine että monet muut tekijät, jotka liittyvät myönteisiin odotuksiin ja luottamukseen, että saa hoitoa, sekä huomioon jota ihminen saa”, Isometsä selittää.

Lääkehoidolla saadaan Isometsän mukaan suurin piirtein samanlainen teho kuin psykoterapialla. Suositus onkin molempien hoitomuotojen yhdistäminen.

Lapsilla ja nuorilla masennuslääkkeen tehosta on heiveröisempi näyttö. Viime kesänä julkaistussa tutkimuksessa osoittautui, että vain yhdellä 14 tutkitusta lääkkeestä oli tehoa enemmän kuin lumelääkkeellä. Se oli fluoksetiini.

”On ollut vaikeampi osoittaa lääkehoidon vaikutus lapsilla ja nuorilla. Haittojen ja hyötyjen suhde on heillä erilainen. Suositus lähteekin siitä, että psykoterapia on ensisijainen hoitomuoto”, Isometsä kommentoi.

Jos lääkehoitoon turvaudutaan, Käypä hoito -suositukset kehottavat käyttämään fluoksetiinia ja seuramaan tarkasti hoitoa.

Kaiken kaikkiaan Isometsä hämmästelee Gøtzschen hyökkäystä psykiatriaa ja lääkehoitoja vastaan. Blogikirjoituksessaan Isometsä arvostelee Gøtzschen kirjoja Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus (2014) sekä Tappava psykiatria ja lääkinnän harha (2016). Hänen mielestään ne sisältävät asiavirheitä, puolitotuuksia ja vastakkaisen näytön sivuuttamista.

”Ikävää on se, että Gøtzsche on mukana Cochrane-verkostossa, joka nimenomaan tukee lääketieteessä sitä, että kaikkien väitteiden pitäisi perustua faktoihin ja tieteelliseen näyttöön eikä mielipiteisiin”, Isometsä sanoo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Masennuslääkkeet
 • Masennus
 • Psykiatria
 • Mikko Puttonen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  2. 2

   HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä – poliisi julkaisi kuvan miehestä

  3. 3

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  6. 6

   Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”

  7. 7

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Katalonian armonaika umpeutui – aluejohtaja uhkasi ehdottomalla itsenäisyys­julistuksella, jos Espanja rajaa itsehallintoa

  10. 10

   Todistin kenen kanssa en makaa – Nykynuorisolta vaaditaan vielä enemmän

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  4. 4

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  9. 9

   Pienet synttärit riistäytyivät täysin käsistä Helsingin Käpylässä – 40 kuokkavierasta, pahoinpitely ja varastelua

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Katalonian armonaika umpeutui – aluejohtaja uhkasi ehdottomalla itsenäisyys­julistuksella, jos Espanja rajaa itsehallintoa
  3. HIV-positiivinen harrasti suojaamatonta seksiä – poliisi julkaisi kuvan miehestä
  4. Paavo Väyrynen haukkuu tylysti Sauli Niinistön ja kertoo palaavansa eduskuntaan omaksi ryhmäkseen – ”Olen oppositiossa myös oppositiota vastaan”
  5. Yhdellä Alepa-fillarilla ajettiin keskimäärin 17 minuuttia päivässä Espoossa – Kaupunki ei lannistu vaatimattomasta alusta, ensi vuodeksi 600 pyörää lisää
  6. Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”
  7. Pornoa kuvataan salaa, kömpelösti ja surkeissa olosuhteissa – Tästä HBO:n uutuussarjasta puhutaan juuri nyt, koska se kertoo, miten pornosta tuli jättibisnes
  8. Tenniksen maailman ykköspari Kontinen-Peers käyttää väliviikon pelaamalla Helsingissä – ”Paljon on rakkautta lajiin”
  9. ”Teslakin häviää vaatteet päältään”, sanoo autoalan konkari – Uudet yrittäjät ovat sähköautomarkkinoilla tiukan paikan edessä
  10. Tunti sitten
  11. VR ”kuristaa” ruuhka-aikana striimailijoita, junien langaton verkko toimii parhaiten ravintolavaunussa – Näistä syistä junien nettiyhteydet ovat edelleen niin epävakaita
  12. Yle: Sarjahukuttajaksi epäilty määrättiin mielentila­tutkimukseen
  13. Näytä lisää