Tiede

Tutkimus: Liberaali pyytää anteeksi useammin kuin konservatiivi

Liberaalit ovat herkempiä pyytämään anteeksi huonoa työnjälkeä ja pahoittelevat muutenkin enemmän.

Queenslandin yliopiston psykologian professori Matthew Hornsey oli pitkään kiinnittänyt huomiota siihen, että liberaalit poliitikot ja muut julkisuuden henkilöt näyttivät pyytelevän julkisesti anteeksi useammin kuin konservatiivit.

Hän päätti selvittää asiaa tutkimuksella.

Kyselytutkimukseen vastasi 2 130 henkilöä yhdeksästä eri maasta. Kysymyspatterissa mitattiin henkilöiden yhteiskunnallista arvomaailmaa ja kysyttiin sitten, miten mielellään he pyytävät anteeksi ja minkälaisissa tilanteissa.

Tutkimus tuntui vahvistavan Horsneyn oletusta: liberaaleina itseään pitävät kertoivat pyytävänsä anteeksi enemmän kuin ne, jotka pitivät itseään konservatiiveina.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Konservatiiveihin toisten anteeksipyynnöllä oli myös pienempi vaikutus: he eivät siis välttämättä antaisi loukkausta anteeksi vain siksi, että sitä on pyydetty anteeksi.

Tutkimuksen toisessa osassa 65 henkilöä Intiasta ja Amerikasta sai pohdittavakseen kuvitteellisen tilanteen: naapurisi on pyytänyt sinua kastelemaan nurmikkoaan sinä aikana, kun hän on lomalla. Olet kuitenkin hoitanut työsi huonosti. Mitä tapahtuu, kun naapuri palaa kotiin?

Tässäkin kokeessa huomattiin, että konservatiivit eivät mielellään pahoitelleet huonoa työn jälkeä.

Tutkijoilla ei ole vahvaa käsitystä siitä, mistä ero käytöksessä voisi johtua. He arvelevat, että konservatiivisemmin ajattelevat näkevät ehkä yhteiskunnan hierarkkisempana kuin liberaalisti suuntautuvat.

Tällöin voisi ajatella, että anteeksi pyytäminen saa ihmisen näyttämään heikommalta toisen silmissä, ja tämä johtaa vallan menetykseen.

Tutkimuksen julkaisi Social Psychological and Personality Science -lehti.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • Politiikka
 • Tiede
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää