Tiede    |   Viikon eläin

Polynesianrotat lisääntyivät kuin puput ja söivät Pääsiäissaaren miljoonat palmut

Pääsiäisen kuvastoon liittyivät palmut ja heräävä luonto. Tiput piipittävät ja ruoho kasvaa.

Vaan muistellaanpa hetki myös polynesianrottaa. Sen ansiosta Pääsiäissaarella ei nimittäin nykyään enää luonto kukoista eivätkä palmut huoju, jos uskomme tuoreita teorioita Pääsiäissaaren ammoisen ekokatastrofin syistä.

Tiedetään, että polynesian­rotta ( Rattus exulans) levisi Pääsiäissaarelle ensimmäisten ihmisten mukana, kenties noin tuhat vuotta sitten.

Saari oli paratiisi ihmiselle ja rotalle: luonto oli vehreää ja palmuja oli jopa 16 miljoonaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Pahaksi onneksi rotilla ei ollut saarella luontaisia vihollisia. Ne lisääntyivät kuin kanit. Pienellä saarella saattoi aikanaan olla jopa kolme miljoonaa rottaa, jotka söivät lintujen munia ja palmunpähkinöitä.

Kun ihmiset kaatoivat ja polttivat metsää, rotat järsivät pähkinät niin, että metsä ei enää uusiutunut. Eroosio hoiti loput.

Niinpä kun hollantilainen löytöretkeilijä Jakob Roggeveen purjehti saarelle pääsiäispäivänä 1722, häntä odotti karu ja puuton tuulen pieksämä lämpäre. Saarella asui enää pari tuhatta ihmistä.

Viimeiset vuosisadat saarella syötiin todennäköisesti rottia, kertoo arkeologinen ­aineisto.

Ehkä ne oli aikanaan tuotukin saarelle proteiinien lähteiksi. Ainakin ne tarjosivat pienen juhla-aterian hakatun metsän keskellä, kun puuta ei riittänyt enää kalastusveneisiin.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Viikon eläin
 • Tiede
 • Pääsiäissaari
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  11. Näytä lisää