Tiede

Auton uudet apuneuvot voivat olla vaarallisia: kaistavahti ja mukautuva vakionopeudensäädin hidastivat kuskin reaktiota äkkitilanteessa

Ajoa helpottavat järjestelmät herpaannuttavat helposti tarkkaavaisuuden.

Automaattiset ajon avustimet, kuten kaistavahti ja mukautuva vakionopeudensäädin, paikkailevat ihmiskuskin virheitä. Ne voivat myös johtaa onnettomuuksiin, kun kuljettajan tarkkaavaisuus herpaantuu ja järjestelmä pettää.

Amerikkalaiset tutkijat istuttivat 48 nuorta, 18–25-vuotiasta kuskia ajosimulaattoriin. Puolet koehenkilöistä sai ohjattavakseen auton, jossa ei ollut mitään apujärjestelmiä. Toinen puolisko ajoi simulaattorissa kaistavahdilla ja mukautuvalla vakionopeudensäätimellä varustettua autoa.

Kaistavahti seuraa, että auto pysyy omalla kaistallaan ja tekee tarvittaessa korjausliikkeitä. Mukautuva vakionopeudensäädin säilyttää automaattisesti turvavälin edessä ajavaan ja hidastaa tarvittaessa. Näin järjestelmät hallitsevat autoa sekä meno- että sivusuunnassa.

”Tekniikan on tarkoitus toimia, mutta aina se ei toimi. Miten kuski reagoi, kun järjestelmään tuleekin virhe?”, kuvaa tutkimuskysymystä tohtori David Neyens yhdysvaltalaisesta Clemsonin yliopistosta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kumpikin ryhmä ajoi simulaattorissa tavallisessa maantien liikennevirrassa, kun vahva tuulenpuuska sysäsi auton pois kaistalta. Samalla kaistavahtiin tuli toimintahäiriö ja se kytkeytyi pois päältä.

Apujärjestelmillä varustettua autoa ajanut ryhmä reagoi tilanteeseen huomattavasti hitaammin kuin verrokkiryhmä. Kuljettajat tekivät myös paljon rajumman ohjausliikkeen palauttaakseen auton takaisin kaistalle. Ilman avustimia ajaneet kuskit reagoivat tilanteeseen nopeammin ja rauhallisemmin.

Tutkijoiden oletus on, että ajoa helpottavien järjestelmien lisääntyessä kuskit alkavat helposti keskittyä liikenteen ulkopuolisiin asioihin, jopa katsomaan videoita ajellessaan.

Niinpä avustimilla varustettujen autojen kuljettajat saivat vielä lisähaasteen: heidän piti keskittyä lyhyisiin videopätkiin simulaatioajelun aikana. Tämä ei toki ole liikenteessä sallittua.

Ei liene yllätys, että videopätkiä katselleiden kuskien reaktioaika hidastui kokeessa entisestään.

Tutkijoiden mukaan olisi tärkeä selvittää, millaisissa ajotilanteissa kuskit saattavat harhautua keskittymään muuhun kuin liikenteeseen, jotta esimerkiksi varoitusjärjestelmiä voitaisiin kehittää paremmiksi.

Tutkimuksen julkaisi Journal of Safety Research.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Autoilu
Luetuimmat - Auto & Tiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää