Tiede

Astronautti Timothy Kopra: Treenasin avaruudessa penkkipunnerrusta, kyykkyä ja maastavetoa – katso Suomessa vierailleen Kopran videohaastattelu Mars-lennoista

Yhdysvaltalainen astronautti Timothy Kopra vierailee kolmatta kertaa isoisänsä synnyinmaassa. Hän kertoi tiedekeskus Heurekassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Mars-hankkeista ja kuukausistaan kansainvälisellä avaruusasemalla.

Maahan pitkältä avaruuslennolta palanneita astronautteja ja kosmonautteja monesti talutetaan tai jopa kannetaan uutiskuvissa.

Siihen on syynsä, yhdysvaltalainen avaruuslentäjä Timothy Kopra kertoo. Tasapainoelimillä vie vähän aikaa tottua painottomuuden jälkeen taas painovoimaan.

”Treenaamme avaruudessa ja palaamme vahvoina, mutta meitä huimaa. Olo oli kipeä kuin flunssassa. Ensimmäiset päivät olivat rankkoja. Mutta pystyin jo 25 tuntia Kazakstaniin laskeutumisen jälkeen kävelemään perheen luokse Houstonissa”, hän kertoo.

”Muistan kuitenkin, että pidin tiukasti ystävän käsivarresta, että pystyin kääntämään päätäni ja pysymään samalla pystyssä”, Kopra sanoo. Lääkäri määräsi, että kymmeneen päivään ei saanut ajaa autoa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kopra, jolla on suomalaiset sukujuuret, vierailee nyt kolmatta kertaa isoisänsä synnyinmaassa. Hän kertoi tiedekeskus Heurekassa Yhdysvaltain avaruushallinnon Mars-hankkeista ja kuukausistaan kansainvälisellä avaruusasemalla.

Hän on ollut kiertoradalla kahteen otteeseen yhteensä 244 vuorokautta. Toinen komennus kesti yhteen menoon kuusi kuukautta viime kesäkuuhun. Se on pitkä aika painottomuudessa, joka panee ihmisen elimistön sekaisin monella tavalla.

Kopra ei menettänyt lihaksiaan avaruudessa, vaikka painottomuus yleensä heikentää ihmisiä. Painoa tuli jopa lisää.

Astronauttien pitää treenata jatkuvasti kuin kilpaurheilijat, ja Kopra harjoitteli kaksi tuntia päivässä kuutena päivänä viikossa. Hän harjoitti isoja lihasryhmiä saleista tutuilla liikkeillä.

”Tein penkkipunnerrusta, ja tärkeimpinä kyykkyä ja maastavetoa. Hullua, vai mitä?” Kopra nauraa. Kyykkyä avaruudessa!

Selitys on Ared-kuntoilulaite, joka matkii kuten taljalaite perinteisiä puntteja. Laite on eristetty muun muassa jousilla aluksesta, etteivät aluksen rakenteet rasittuisi. Miten ihminen muuten hikoilee painottomuudessa?

”Paljon! Ero on siinä, että painottomuudessa hikeä tulee päästä, joka on valtava lämmönlähde, ja ylävartalosta. Meillä pitää aina olla pyyhe suojana. Muuten roiskuttelisimme hikeä ympäri asemaa, mikä ei olisi kovin huomaavaista muita miehistön jäseniä kohtaan”, Kopra kuvailee.

Jopa näkökyky kärsii painottomuudessa, ja se on yksi keskeisistä tutkimuksen kohteista. Kopra joutui käyttämään silmälaseja.

”Tulin vähän kaukonäköiseksi, tarvitsin siis lukulaseja. Onneksi näkökyky palautui. Emme sataposenttisesti ymmärrä, miksi näkökyky muuttuu. Joillakin näkökyky on muuttunut jopa muutaman diopterin”, Kopra kertoo.

Näkökyvyn heikentyminen voi johtua aivo-selkäydinnesteen liikkeistä elimistössä. Painovoima ei painottomuudessa vedä nesteitä alaraajoihin. Paine kallossa lisääntyy, jolloin silmämunien muoto muuttuu. Kaikki eivät siitä kärsi. Useilla kauan painottomuudessa olleilla avaruuslentäjillä on kuitenkin havaittu jopa pysyviä muutoksia.

Kopran mukaan miehistö otti ultraäänikuvia paitsi silmistään myös esimerkiksi ja sydän- ja verenkiertoelimistä. Tietoja tarvitaan laajasti kehon ja mielen toiminnoista painottomuudessa.

Kopra lähtisi Marsiin, jos tarvittava teknologia olisi saatavilla. Nyt Kopra, 54, joutuu jättämään punaisen planeetan valloituksen seuraaville sukupolville.

”Juuri nyt Nasa tähtää 2030-luvulle”, Kopra muistutti. Yhdysvaltain avaruushallinto rekrytoi Marsin-matkalle jo astronautteja. Ainakin se julkisti värväysjulisteita viime kesänä.

Marsiin on kuukausien lento. Esimerkiksi Nasan Curiosity-mönkijän matka vei yli kahdeksan kuukautta, ja se oli vasta yhteen suuntaan. Perille voisi päästä kuudessa kuukaudessa, mutta sekin on pitkä aika.

”Pitää päästä Marsiin nopeasti. Olisi vähemmän altistusta säteilylle ja lyhyemmälle ajalle tarvitaan vähemmän vettä, ruokaa ja muita varusteita. Se on valtava logistinen haaste”, Kopra myöntää.

Kopralla on tiivis ohjelma Suomessa, eikä hän ollut vielä varma, ehtiikö hän vaimonsa kanssa tavata sukuaan tällä kerralla. Kopran isoisä Antti Kopra lähti Karjalan Valkjärveltä Yhdysvaltoihin vuonna 1910.

Kopran isä Lennart Kopra puhui vielä suomea. Teksasissa syntynyt astronautti Kopra ei puhu suomea, mutta pitää yllä yhteyksiä. Hän vieraili suomalaisen sukunsa kokouksessa vuonna 2010.

Kopra oli Yhdysvaltain armeijassa helikopterilentäjänä ennen alkamistaan astronautiksi. Everstiksi ylennyt Kopra muun muassa komensi taisteluhelikopterien yksikköä Saksassa 1990-luvulla ja palveli yhteysupseeerina Persianlahden sodissa.

Kopran ansioluettelossa on useita loppututkintoja. Hän on opiskellut West Pointin sotakorkeakoulun lisäksi muun muassa Georgian teknillisessä korkeakoulussa avaruus- ja ilmailuteknologiaa sekä taloushallintoa Columbian yliopistossa ja London Business Schoolissa.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä

  2. 2

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  3. 3

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  4. 4

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  5. 5

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  6. 6

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  7. 7

   Härski varas hiipi takaovesta sisään asukkaiden ollessa kotona – Espoossa sattui viikonloppuna asuntomurtojen sarja

  8. 8

   Kirja: Sipilä valehteli eduskunnalle väittäessään, ettei perussuomalaisten hajoamiseen varauduttu – Halla-aho lupasi haastaa Soinin salaisessa kokouksessa jo 2016

  9. 9

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  10. 10

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  11. Näytä lisää