Tiede

Suomen suosituin rikkamyrkky glyfosaatti yritetään kieltää – tutkimukset eivät anna aihetta syöpähuoleen

Miljoona eurooppalaista kannattaa glyfosaatin kieltämistä kansalaisaloitteessa. Taustalla on hataria syöpätutkimuksia ja epäluuloa muuntogeenisiä viljelykasveja kohtaan.

Kasvintorjunta-aine glyfosaatin käyttö Helsingin puistoissa huolettaa joitakin kaupungin asukkaita, kertoi HS taannoin. Se on Suomen eniten käytetty rikkamyrkky.

Huolen taustalla ovat ristiriitaiset lausunnot siitä, aiheuttaako glyfosaatti syöpää vai ei.

Viimeisimmän sanan syöpäkeskusteluun sanoi EU:n kemikaalivirasto (Echa) keväällä.

Sen mukaan ei ole aihetta epäillä, että glyfosaatti aiheuttaisi syöpää sitä työkseen ruiskuttaville ihmisille, kuten maanviljelijöille.

Samaa totesi toissa vuonna EU:n ruokaturvallisuuden viranomainen Efsa. Se puntaroi, etteivät viljelmiltä elintarvikkeisiin päätyvät glyfosaattijäämät aiheuta ruokailijoille syöpää.

Eurooppalaiset asiantuntijoiden lausunnot vaikuttavat ristiriitaisilta Maailman terveysjärjestön kannan kanssa. Sen syöpätutkimuksen instituutti IARC totesi vuonna 2015, että glyfosaatti on todennäköisesti ihmiselle syöpää aiheuttava aine.

Lausunnoissa ei ole ristiriitaa. IARC arvioi vain aineen syöpävaarallisuutta. Se ei ota kantaa siihen, miten suurina annoksina ainetta täytyy nauttia, jotta riski toteutuu. Glyfosaatin kanssa saman luokituksen on saanut esimerkiksi punainen liha.

Eurooppalaiset tahot huomioivat annoskoon. Ne arvioivat, miten todennäköisesti glyfosaatti lisää syöpäriskiä pitoisuuksina, jollaisina sitä saavat myrkkyä ruiskuttavat viljelijät ja heidän tuotteitaan syövät kuluttajat.

Tämä ei riittänyt vakuuttamaan eurooppalaisia.

Yli miljoona EU-kansalaista allekirjoitti glyfosaatin kieltämistä vaativan kansalaisaloitteen kesäkuun puoliväliin mennessä.

Aloite siirtyy EU-parlamentin käsittelyyn.

Europarlamentti käsitteli glyfosaattia viimeksi vuosi sitten, kun unionin myrkylle myöntämä myyntilupa umpeutui. Jäsenmaiden enemmistö vastusti luvan jatkamista. Esitetyn 15 vuoden sijaan lupaa päätettiin jatkaa vain puolellatoista vuodella.

Asia joudutaan ratkaisemaan uudestaan vuoden lopulla. Suomalaisista mepeistä glyfosaattikieltoa ovat ajaneet äänekkäimmin Heidi Hautala (vihr) ja Sirpa Pietikäinen (kok).

Hautala arvostelee eurooppalaisia viranomaisia siitä, että ne ovat arvioissaan hyödyntäneet glyfosaatin valmistajien teettämiä tutkimuksia, jotka eivät ole julkisia.

Parlamentaarikot eivät ole voineet tutustua alkuperäisiin tutkimusraportteihin kokonaisuudessaan. IARC:n raporttia puolestaan on arvosteltu päinvastaisesta menettelystä. Se hyödyntää vain julkisesti saatavilla olevia tutkimuksia.

Näin glyfosaattityöryhmän puheenjohtaja Aaron Blair ei maininnut kollegoilleen mittavasta mutta vielä julkaisemattomasta tutkimusaineistosta, jota hän itse keräsi Yhdysvaltain syöväntutkimusinstituutin hankkeessa.

Uutistoimisto Reutersin mukaan aineisto osoittaa, ettei glyfosaatti aiheuta syöpää. Arvostelijat epäilevät Blairin viivyttäneen tutkimuksen julkaisemista tahallaan.

Syöpäepäilyt liittyvät pääasiassa eläinkokeisiin.

Koe-eläimille on osassa tutkimuksista kehittynyt hieman tavallista useammin kasvaimia, kun niiden rehussa on ollut 0,1–3 prosenttia glyfosaattia.

Nämä pitoisuudet ovat hurjia. Kaksiprosenttista rehua syövä rotta tai hiiri saa glyfosaattia melkein gramman vuorokaudessa painokiloa kohden.

Tällä annostuksella 70-kiloinen ihminen lusikoisi väkevintä Suomessa myytävää, 72-prosenttista glyfosaattivalmistetta kilon paketin puolessatoista viikossa.

Kaikissa eläinkokeissa suuretkaan glyfosaattiannokset eivät ole lisänneet syöpää.

Ihmisillä aineen syöpäriskiä on selvitetty tutkimalla glyfosaattia ruiskuttaneita henkilöitä – käytännössä maanviljelijöitä.

Samoja ruiskuttajia on seurattu vuosia, ja heitä on verrattu glyfosaattia käyttämättömään kontrolliryhmään. Tulosten mukaan ruiskuttajilla ei esiinny syöpää sen enempää kuin muullakaan väestöllä.

Epäilyksiä on herännyt niin kutsutuissa tapaus-verrokkitutkimuksissa.

Niissä syöpään sairastuneille etsitään heitä mahdollisimman hyvin vastaava verrokkihenkilö. Syövän syytä etsitään kysymällä molemmilta, mille kaikelle he ovat elämänsä aika altistuneet ja kuinka usein.

Muutamassa tutkimuksessa näytti siltä, että glyfosaatille altistuneilla on hieman muita suurempi riski sairastua non­Hodkingin lymfoomaan. Se on harvinainen imukudoskasvain.

Koeasetelman heikkous on, että tulokset ovat muistinvaraisia. Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksessa syöpään sairastuneet muistivat muita useammin tilanteita, joissa he olivat altistuneet dioksiineille.

”Tämän perusteella dioksiini vaikutti syöpäriskiltä, mutta kun mittasimme dioksiinipitoisuuden näistä ihmisistä, yhteyttä ei ollutkaan”, selittää THL:n emeritusprofessori Jouko Tuomisto.

Glyfosaatin yhteys syöpään on jäänyt tutkimuksissa välillä niin heikoksi, että jo parin koehenkilön väärä muistikuva olisi voinut muuttaa tulosta. Kaikissa verrokkitutkimuksissa yhteyttä ei edes näy.

Epäluulo glyfosaattia kohtaan nivoutuu sen 1970-luvulla patentoineeseen yhdysvaltalaiseen Monsanto-yhtiöön.

Monsanto kuumentaa tunteita, sillä yhtiön kuningaskeksintö olivat glyfosaattia sietävät, geenimuunnellut viljelylajikkeet. Yleensä glyfosaatti tappaa kaikki kasvit, joiden lehdille sitä pirskahtaa. Gm-viljelmille glyfosaattia voidaan ruiskuttaa myös kasvukauden aikana.

Euroopassa gm-viljoja on markkinoilla vain yksi, Monsanton tuottama maissi. Sitä viljellään lähinnä Espanjassa.

Suomalaisessa viljelyssä glyfosaatin tärkein käyttökohde on suorakylvö.

Siinä viljelijä säästyy kyntämiseltä ja äestämiseltä, kun hän hävittää rikkakasvit sadonkorjuun jälkeen glyfosaatilla.

Laimeaa glyfosaattiliuosta voidaan ruiskuttaa pellolle myös kasvuvaiheessa, jotta viljan pituuskasvu loppuu ennen aikojaan. Tällaista pakkotuleennutettua viljaa ei Suomessa saa tuottaa ihmisten ravinnoksi.

Kotipuutarhoissakin glyfosaatilla niitetään rikkakasveja. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) tosin rajoitti sen myyntiä kuluttajille toissa vuonna.

Syynä ei ollut epäily glyfosaatin syöpäriskistä vaan se, että varomattomassa käytössä aine voi vahingoittaa silmiä.

Vaikka todisteet glyfosaatin syöpävaarallisuudesta ovat hataria, sen kieltoa ajetaan todennäköisesti jatkossa muista syistä.

Tutkimusprofessori Kari Saikkonen Luonnonvarakeskuksesta ja Turun yli­opiston lehtori Irma Saloniemi penäsivät pari vuotta sitten tarkempaa tutkimusta siitä, miten aine hajoaa ja kertyy maaperään.

Teoriassa se voi lisätä vesistöjen fosforikuormaa, koska se sitoutuu maassa samoihin partikkeleihin kuin fosforikin.

Kaksikko muistuttaa, että glyfosaatin mahdollisia vaikutuksia mikrobistoon esimerkiksi maaperässä ja tuotanto­eläinten suolistossa on tutkittu vähän.

”Uskon, että glyfosaatin vastustus on pohjimmiltaan gm-vastustusta”, Tuomisto pohtii.

Mikäli EU kieltää glyfosaatin käytön alueellaan, ei tänne synny markkinoita sitä sietäville gm-kasveille.

Fakta

Globaali myrkky


 Glyfosaatin toi alun perin markkinoille Monsanto kauppanimellä Roundup. Patentti raukesi vuosituhannen taitteessa, ja nyt valmistajia on 20 maassa.

 Aineen teho perustuu sen kykyyn lamauttaa kasvien proteiinisynteesi, tarkemmin ottaen aromaattisten aminohappojen tuotanto.

 Eläimet eivät tuota näitä aminohappoja itse, vaan saavat ne valmiina ravinnostaan. Siksi glyfosaatti ei sotke ihmisten tai esimerkiksi hyönteisten proteiinisynteesiä.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Yhtäkkiä puhekyky katosi, hermosto petti ja keho lakkasi toimimasta – Touko Aalto kertoo hetkestä, jolloin särkynyt mieli lopulta hajosi

   Tilaajille
  2. 2

   Pitääkö Isis-leirin suomalaisia auttaa? Oikeustieteilijöiden mukaan vastaus on täysin selvä, terrorismitutkija varoittaa riskeistä

  3. 3

   Vuonna 1970 Suomi sai lahjan, josta on vuosien varrella tullut mittaamattoman arvokas aarre

   Tilaajille
  4. 4

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  5. 5

   Heta Ravolainen-Rinne on entinen rauhanturvaaja, joka viihtyy ralliautossa ja teatterin lavalla – HS tapasi pääministerin ja hänen sanavalmiin vaimonsa Kesärannassa

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksander Barkov palkittiin NHL:n herrasmiespelaajana: ”En vieläkään oikein tajua mitä tapahtui”

  7. 7

   Kymmenen katsotuimman HBO-dokumentin lista tekee surulliseksi: Eikö kukaan halua katsoa tarinaa ihmisestä, joka ei halua tappaa tai raiskata ketään?

  8. 8

   Lukijat kertovat karmeimmasta mökkilomastaan: ”Kyy hiplasi peppua”, ”Tarja ei tarjonnut ruokaa”, ”Minipossu Lyydia oli tukehtua kabanossiin”, ”Kummitäti löi turpaan”

   Tilaajille
  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Konkurssiin menneen Kone­pajan Brunon omistajat haukkuvat Bruce Oreckin toiminnan

  2. 2

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  3. 3

   Pyörälenkillä ollut triathlonisti sai häntä kolhineen autoilijan kiinni, nappasi kuvat ja teki rikosilmoituksen – törmäys tallentui videolle

  4. 4

   Miksi yksi tienaa toista enemmän? Tutkimusten mukaan tulo­erot selittyvät suurelta osin geeneillä, eikä lasta voi kasvattaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   Kaikille tästä ei tule valon kesä: Ole itsellesi armollinen juuri nyt

  6. 6

   Duunariperheen tytöstä tuli professori, joka puolustaa työläisiä – Suomessa on paljon sairaaksi tekevää työtä, sanoo Anne Kouvonen

   Tilaajille
  7. 7

   Raportti: Matkustajat olivat vaarassa imeytyä lentokoneen moottoriin evakuoinnin aikana Helsinki-Vantaalla

  8. 8

   EU-tuomioistuin mitätöi Adidaksen kolmiraitaisen tavaramerkin

  9. 9

   Uniasentosi voi paljastaa, oletko introvertti – Viisi faktaa nukkuma-asennoista

  10. 10

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tokmanni myy juhannustorttua, joka näyttää aivan runebergintortulta – soitimme, ja sitten paljastui jotain vielä järkyttävämpää

  2. 2

   Mummotunnelissa pariudutaan perinteisellä tyylillä

   Tilaajille
  3. 3

   JVG:n jättihitti näkyy yhä somepäivityksissä, vaikka sen sanoitus on vuosien ajan ymmärretty väärin – VilleGalle paljastaa salaisuuden Häissä-kappaleen menestyksen taustalta

   Tilaajille
  4. 4

   Psykologi Pertti Hakkarainen on kohdannut satoja raiskaajia ja sanoo, että monilla on heistä väärä käsitys – Siksi uhri ei voi tunnistaa tekijää etukäteen

   Tilaajille
  5. 5

   Nike sijoitti urheilumuoti­kauppaansa realistisen näköisen nais­malli­nuken, ja vihan, ilkeilyn ja kommentoinnin määrä kasvoi käsittämättömäksi

  6. 6

   Ennennäkemätön romahdus yhdessä Suomen parhaista lukioista: 35 opiskelupaikkaa täyttämättä, sisään jopa 7,0:n keskiarvolla

  7. 7

   Onko toivo jo mennyt? HS:n erikoisartikkeli vie Amazoniaan, missä maailman keuhkot yskivät uhkaavasti

   Tilaajille
  8. 8

   Väestöliitto jakoi ihmiset kahteen tyyppiin sen mukaan, kuinka he käyttäytyvät parisuhteessa – Testaa, kumpaan ryhmään kuulut

  9. 9

   Tyhjenevä saksalais­kaupunki houkuttelee uusia asukkaita ilmaisella asumisella: Suomalainen pariskunta tarttui tarjoukseen

   Tilaajille
  10. 10

   Maailman parhaaksi valittua suomalaista tv-sarjaa on pidetty kommunistien propagandana ja suuruudenhulluuden huipentumana

   Tilaajille
  11. Näytä lisää