Tiede

Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

Maailmanlopun profeettojen ennusteissa esiintyy usein mystinen planeetta, joka tuhoaisi maapallon. Tähtitieteilijät ovat jo pitkään etsineetkin suurta planeettaa tai jopa pientä tähteä aurinkokunnan laitamilta, mutta meidän elämäämme sillä ei ole vaikutusta, vaikka sellainen löytyisikin.

Maailmanloppu tulee lauantaina. Oletteko valmiita?

Tällä kertaa loppua ennustaa amerikkalainen kirjailija David Meade. Hänen mukaansa Nibiru-niminen planeetta syöksyy lauantaina avaruudesta kohti maata ja tuhoaa maailman. Näin voidaan kuulemma Raamatusta laskettavista numeroista ja eräiden tähtikuvioiden asennoista päätellä.

Jos tämä kuulostaa tutulta, niin onhan se aiemminkin kuultu. Maailmanlopun teorioissa on oikein oma alagenrensä, joka keskittyy mystiseen Nibiru-planeettaan. Sen väitetään lymyävän esimerkiksi Auringon takana ja syöksyvän sieltä sitten kohti maapalloa sopivana hetkenä.

Puheet Nibirusta ovat tietysti täyttä höpöä. Tällaista planeettaa ei ole olemassa – se olisi havaittu jo ajat sitten, ja aurinkokunnan sisäosiin yhtäkkiä rysähtävä planeetta rikkoisi varsin räikeästi fysiikan lakeja. Ufojutut kuitenkin sekoittuvat joskus oikeaankin tieteeseen, ja siksi lienee paikallaan kerrata teorioita planeetoista, joiden on oikeasti epäilty lymyävän aurinkokunnan laitamilla.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Tuntematon planeetta saattaa nimittäin vielä löytyäkin.

1900-luvun alussa amerikkalainen Percival Lowell päätteli Uranuksen kiertoradan poikkeamista, että aurinkokunnassa olisi tuntematon planeetta, joka sai nimen Planeetta X. Uusi planeetta löytyikin vuonna 1930: Pluto.

Pluto oli kuitenkin liian pieni selittääkseen kiertoratapoikkeamia, joten jotkut tähtitieteilijät jatkoivat Planeetta X:n etsimistä. Lopulta aurinkokunnan reunoille matkaavan Voyager 2 -luotaimen tekemät mittaukset osoittivat 1990-luvun alussa, että virhe johtui siitä, että Neptunuksen massa oli arvioitu hieman liian pieneksi. Planeetta X -teoriat kuopattiin.

Viime vuosina tutkijat ovat kuitenkin kiinnittäneet huomiota niin sanotun Kuiperin vyöhykkeen asteroidien kiertoratapoikkeamiin ja keskustelu on herännyt uudestaan henkiin. Kuiperin vyöhyke koostuu jäisistä pikkuplaneetoista ja komeetoista, ja myös Pluto kuuluu tähän vyöhykkeeseen.

Vuonna 2015 amerikkalaisen Caltechin tähtitieteilijät Konstantin Batygin ja Mike Brown julkaisivat The Astronomical Journalissa tutkimuksensa, jonka mukaan kaukana Pluton takana sijaitsisi sittenkin noin kymmenen kertaa maapallon kokoinen planeetta.

Tämä olisi siis aurinkokunnan yhdeksäs planeetta, sillä Plutoa ei lasketa enää planeetaksi.

Brownin ja Batyginin hypoteesi perustuu siihen, että joidenkin Kuiperin vyöhykkeen kääpiöplaneettojen ja jäisten kivenmurikoiden kiertoradat ovat rypästyneet hyvin lähelle toisiaan, ja tätä havaintoa selittäisi parhaiten toistaiseksi tuntematon, iso planeetta.

Tämä planeetta olisi siis noin Uranuksen kokoinen ja erittäin kaukana meistä, jopa 20 kertaa kauempana Auringosta kuin Neptunus. Sillä ei myöskään ole mitään vaikutusta aurinkokunnan sisempiin planeettoihin.

Tämä hypoteettinen planeetta on jo niin kaukana, että sitä olisi erittäin vaikea havaita teleskoopillakaan, sillä se olisi hyvin himmeä.

Batyginin ja Brownin teoria perustuukin puhtaasti matemaattisiin malleihin.

Toinenkin tutkimusryhmä kuitenkin esitti tänä vuonna, että tällainen planeetta voisi olla olemassa. Arizonan yliopiston tähtitieteilijät Renu Malhotra ja Kat Volk laskivat hekin Kuiperin vyöhykkeen kohteiden ratojen kallistumia ja tulivat jokseenkin samaan tulokseen kuin Brown ja Batygin.

Olisi erittäin kiintoisaa, jos aurinkokunnasta löytyisi vielä näin isoja salaisuuksia, mutta ei kannata pidättää henkeä. Kummankin ryhmän löydökset perustuvat vielä pelkkiin laskelmiin ja vaaditaan paljon tutkimusta niiden vahvistamiseksi. Voi hyvin olla, että kiertoratapoikkeamia selittää jokin muu tekijä kuin jättiläisplaneetta.

Oma lukunsa on sitten vielä niin sanottu Nemesis- tai uhkaavammin kuolemantähtihypoteesi.

Vuonna 1984 kaksi paleontologia pohti, miksi sukupuuttoaaltoja näyttää tapahtuneen niin säännöllisin väliajoin viimeisten 250 miljoonan vuoden aikana. Yhtä selitystä haettiin avaruudesta: kenties Auringolla on tuntematon, hyvin kaukainen seuralaistähti, jonka painovoima vaikuttaisi aurinkokunnan ulkorajalla olevan Oortin pilven komeettoihin niin, että niitä syöksyisi aurinkokunnan sisäosiin ja osa osuisi siis maapalloonkin ja voisi aiheuttaa sukupuuttoja.

Nemesis-tähti olisi himmeä punainen tai ruskea kääpiötähti ja sijaitsisi 1,5 valovuoden päässä Auringosta. Tähtitieteilijät ovat pohtineet Nemesiksen olemassaoloa vakavissaan, mutta mitään todisteita tällaisesta Auringon seuralaistähdestä ei ole löytynyt. Esimerkiksi kääpiöplaneettoja, asteroideja ja tähtijoukkoja luodannut Nasan Wise-teleskooppi ei löytänyt Nemesiksestä jälkeäkään.

Voi kuitenkin olla, että Auringolla on joskus ollut kaksonen. Berkeleyn ja Harvardin yliopistojen tähtitieteilijät pohtivat hiljattain tähtien syntyä ja päättelivät, että kaikki tähdet syntyvät avaruuden molekyylipilvistä mahdollisesti löyhinä pareina.

Avaruudessa on lukemattomia tällaisia alueita, joissa uusia tähtiä syntyy, ja niitä tarkkailemalla voidaan myös päätellä, miten oma Aurinkomme on aikanaan syntynyt.

Tutkijat ajattelevat, että Aurinkommekin seuralaiseksi on aikanaan muodostunut toinen tähti noin 500 astronomisen yksikön päähän, eli 500 kertaa niin kauas kuin Maa on Auringosta.

Silti jos tällainen tähti on joskus ollutkin olemassa, se on sinkoutunut avaruuden uumeniin jo kauan sitten. Missään aurinkokuntamme laitamilla se ei enää lymyä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmanloppu
 • Avaruus
 • Tähtitiede

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron koeajo keskeytyi, vaihde meni rikki Otaniemessä – Metropomo: ”En osaa nyt sanoa matkustajaliikenteen aloituksesta mitään”

  2. 2

   Sörnäisten ”kauhea röttelöyksiö” on menossa kaupaksi yli hintapyynnön – Välittäjä: ”Minulta on kysytty, jäikö hinnoittelijalta aamulääkkeet ottamatta”

  3. 3

   Tolkutonta viinankäyttöä riitti, kun Suomi soti: känninen kenraali ei päässyt autosta ulos, pataljoonan komentaja sammui alaisineen – ”Ihme että tällainen porukka onnistui”

  4. 4

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Uutuuskirja paljastaa: muu Yö-yhtye kiusasi ylivoimaista Jussi Hakulista sadistisesti – Olli Lindholm: ”Kateuttahan se oli, alemmuudentuntoa”

  8. 8

   Nuoret suomalaismiehet fanittavat 27-vuotiaan opiskelijan tekemää tv-sarjaa, vaikka sen ei pitänyt olla enää mahdollista – Näin ärsyttävästä nörtistä tuli nettisuosikki

  9. 9

   Helsingin Hämeentien liiketilasta löytyi ammattimainen kannabiskasvattamo – ”Poisvientiä odottavaa roskaa”, totesi viljelijä takavarikoiduista huumesäkeistä

  10. 10

   Vain viisi kappaletta julkaissut Alma sai Suomi-palkinnon – ja se on oikein

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  3. 3

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  4. 4

   Stalinin alkuperäiset dokumentit lopettavat turhan arvuuttelun – nyt tiedetään luotettavasti, mitä Moskova suunnitteli Suomen varalle

  5. 5

   Mikko Andelin, 41, nukkui kuukausikaupalla vain kolme tuntia yössä – sitten järvenpääläislääkäri puuttui asiaan ja tarjosi lääkkeetöntä hoitoa

   Tilaajille
  6. 6

   30-vuotias mies kertoi kokemuksistaan HS:n ahdistelukyselyssä: ”Hävetti kamalasti, miten hallitsemattomasti olin käyttäytynyt – En ollut ottanut todesta hienovaraisia vihjeitä siitä, etten ollut toivottu”

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  6. 6

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  9. 9

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  10. 10

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  11. Näytä lisää