Tiede

Kansainvälinen tutkimus osoitti psykoosiriskin kohonneeksi alueilla, joilla on paljon vuokra-asuntoja

Maailmalla riski sairastua psykoosiin on havaittu monin verroin korkeammaksi suurkaupungeissa kuin maalla. Suomessa asetelma oli pitkään päinvastainen, mutta ilmassa on muutoksen merkkejä.

Kansainväliset tutkimukset ovat näyttäneet jo pitkään, että kaupunkilaisilla on suurempi riski psykoottiseen oireiluun kuin maalaisilla. Koska skitsofrenian ja muiden psykoottisten häiriöiden puhkeamiseen vaikuttavat sekä perintö- että ympäristötekijät, ovat tutkijat päätelleet, että jokin piirre kaupunkielämässä koettelee mielenterveyttä.

Uusimman palan tähän palapeliin tarjoaa tiedelehti Jama Psychiatryn tällä viikolla julkaisema tutkimus, jossa vertailtiin psykoosien ilmaantuvuutta 17 eri alueella Britanniassa, Ranskassa, Italiassa, Espanjassa, Alankomaissa ja Brasiliassa. Tutkituilla alueilla ilmeni tutkimuksen aikana kaikkiaan 2 774 uutta psykoositapausta.

Alueelliset erot olivat merkittäviä. Keskimäärin uusia tautitapauksia ilmeni vuodessa 21,4 kappaletta 100 000 henkeä kohden.

Suurinta psykoosien ilmaantuvuus oli Pariisin keskustassa ja Kaakkois-Lontoossa, missä psykoosiin sairastui vuodessa 45 henkeä 100 000:sta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vähiten uusia tapauksia kirjattiin Espanjassa Santiagoa ympäröivällä maaseudulla, vain kuusi tapausta vuodessa 100 000 henkeä kohti.

Kun alueita vertailtiin eri mittareilla, selvisi, että psykoosien ilmaantuvuutta ennusti vahviten omistus- ja vuokra-asujien osuus alueella.

“Alueilla, joilla on eniten omistusasujia, on vähiten psykooseja, mikä voi liittyä syrjäytymiseen”, selittää tutkimusta tehnyt tohtorikoulutettava Hannah Jongsma Cambridgen yliopistosta tutkimuksen tiedotteessa.

Jongsma selventää, että syrjäytyneiden alueiden ihmisillä voi olla elämässään enemmän sosiaalisia stressitekijöitä, jotka tutkimusten mukaan altistavat psykooseille.

”Vaihtoehtoisesti omistusasuminen voi kertoa sosiaalisesta pysyvyydestä ja yhteenkuuluvuudesta, jotka liittyvät vahvempiin tukiverkostoihin.”

Tutkimusta johti brittiprofessori James Kirkbride, joka on saanut viitteitä sosiaalisen yhteenkuuluvuuden merkityksestä myös aiemmissa tutkimuksissaan.

Mielenkiintoinen yhteys löytyi äänestysaktiivisuuden ja psykoosiriskin väliltä: mitä alhaisempi äänestysprosentti paikallisvaaleissa, sitä suurempi psykoosien ilmaantuvuus alueella. Kirkbriden mukaan vähäinen äänestysinto kertoo heikosta kiinnittymisestä ympäröivään yhteisöön.

Suomessa omistusasumisen tai äänestysaktiivisuuden yhteyttä psykoosien ilmaantuvuuteen ei ole tutkittu. Tutkimusprofessori Jaana Suvisaari Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta tietää kertoa, että maaseudun ja kaupunkien välinen ero on kuitenkin havaittu - tosin toisella tapaa kuin mitä kansainväliset tutkimukset antavat olettaa.

”Suomalaisissa väestötutkimuksissa psykoottisten häiriöiden ilmaantuvuus on ollut suurempaa maaseudulla kuin kaupungissa.”

Syytä tähän ei varmuudella tiedetä. Suvisaarella on pari valistunutta arvausta. Ensinnäkin Suomen kaupungit eivät ole eurooppalaisella mittapuulla mitään metropoleja. Maaseutukin on Keski-Euroopassa toisenlaista.

”Näitä eroja havaittiin ensimmäisenä Tanskassa ja Hollannissa, missä tilanne on kehittynyt jo aikoja sitten niin, että maalla asutaan väljästi ja vauraasti. Maaseudulla asuvat eivät ole siellä elantonsa eteen kituuttavia pienviljelijöitä.”

Suomessakin tilanne voi olla muuttumassa. Maaseutu-kaupunki-vaihtelu näkyy tutkimuksissa aina 1960-luvun lopulla syntyneisiin asti. Tältä vuosikymmeneltä on kuitenkin pari tutkimusaineistoa, joissa ero näyttää hälventyneen tai jopa kääntyneen 1970-1990-luvuilla syntyneillä.

”Uudemmat tutkimukset vihjaavat, että Helsingin seudulla ilmaantuvuus on nousemassa mahdollisesti jopa muuta maata korkeammaksi.”

Tutkimukset eivät tosin ole helposti vertailtavissa. Vanhemmissa on pyritty kuvaamaan koko väestöä, kun taas uudemmissa on tarkasteltu eri riskitekijöitä sairastuneiden ja heille valittujen verrokkien avulla.

”Tulokset kuitenkin vihjaavat, että asetelma voi olla kääntymässä Suomessakin”, Suvisaari tulkitsee.

”Kysymys on monista sosiaalisista taustatekijöistä. Maaseutu ja kaupungit ovat muuttuneet, aikaisempina aikoina maalla oli paljon köyhempää.”

Myös asuinalueen etninen kokoonpano on yhteydessä psykoosiriskiin, viittaavat aiemmat tutkimukset. Tuorein niistä on sekin Kirkbriden ryhmän tuotosta.

Tutkimus toisti vanhan tuloksen, jonka mukaan vähemmistöillä esiintyy muuta väestöä enemmän psykooseja. Uutta oli tieto, että riski pienenee, jos alueella asuu runsaasti eri etnisten ryhmien edustajia. Tällainen kirjo suojelee tulosten mukaan sen vähemmistöjen että valtaväestön mielenterveyttä.

Suvisaari kertoo ruotsalaistenkin tutkijoiden havainneen, että psykoosiriski on maahanmuuttajilla pienempi, jos heidän ympärillään on paljon muitakin maahanmuuttajia.

”Jos käyt koulua, jossa kuulut toisenlaiseen sosioekonomiseen ryhmään kuin valtaosa muista oppilaista, tietää se psykoosiriskin kannalta huonoa siitä huolimatta, edustatko parempi- ja huonompiosaisten vähemmistöä. Kuuluminen alueen valtaväestöön on siis tässä mielessä hyvä asia”, hän tiivistää.

Suvisaari on omassa tutkimuksessaan löytänyt etnisen vähemmistön, jolla esiintyy psykooseja valtaväestöä vähemmän. He ovat suomenruotsalaiset.

”On spekuloitu, että heillä voi suojaavana tekijänä olla yhteisöllisyys tai sosiaalinen pääoma, joka tuottaisi parempaa terveyttä niin ruumiin kuin mielen osalta.”

Kaiken kaikkiaan kansainvälisen tutkimuksen tuloksia psykoosien alueellisesta esiintyvyydestä ei voi sellaisenaan yleistää Suomeen.

”Meillä kaupunkien ja maaseudun välistä eroa voimakkaampi alueellinen ero löytyy itä-länsi-akselilta. Eniten psykooseja ilmenee Itä-Suomessa, vähiten Lounais-Suomessa”, Suvisaari korostaa.

Tähän voivat vaikuttaa paitsi sosiaaliset ja taloudelliset tekijät, myös alueen geeniperintö.

”Asuinpaikka heijastaa muita asioita, jotka ovat villakoiran varsinainen ydin”, Suvisaari sanoo.

”Maailmalla vanhojen suurkaupunkien keskustassa moni alue on esimerkiksi päässyt ränsistymään, ja niistä on tullut huonosti toimeentulevien asuinalueita.”

Pelkkä köyhyys ei ole psykoosien riskitekijä, mutta esimerkiksi väkivallan kohteeksi joutuminen on aiemmissa tutkimuksissa lisännyt nuorten kaupunkilaisten riskiä sairastua.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kaupungit
 • Mielenterveys
 • Tiede
 • Johanna Junttila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  3. 3

   MV-lehden nousu ja uho – näin Ilja Janitskin loi ja hylkäsi lehden, jota hän nyt syyttää ”törkypaskaksi”

   Tilaajille
  4. 4

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  5. 5

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  6. 6

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   On hyvin kummallista, että ylioppilaskokeet on tähän asti kirjoitettu kynällä paperille

  9. 9

   ”Hänen kaatuessaan kuulin lapsen äänen huutavan: Äiti!” – Suomen vankileireillä jouduttiin näkemään sellaista, mitä kenenkään ei pitäisi nähdä, ja tutkijan mukaan se vaikuttaa meissä edelleen

  10. 10

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  2. 2

   (Mies)taiteilijat ovat kohdelleet muita törkeästi yli kahdensadan vuoden ajan, ja saaneet kaiken anteeksi – mikä muuttui vuodessa?

   Tilaajille
  3. 3

   Olen typerys, jota uhkaa varattomuus

  4. 4

   Kansaansa kiduttava hirmuvaltio hukkui hetkeksi kansainväliseen ihailuun ja kehuun: katsokaa Pohjois-Korean prinsessan pisamia ja kaunotarten armeijaa

  5. 5

   Wired: Sukellusvenemurhasta epäilty Peter Madsen oli kertonut täsmällisesti murhafantasioistaan seksikumppanilleen ennen tekoa

  6. 6

   Joensuulaisesta keskustanuoresta tuli rockin mystinen kulttilaulaja, jonka huumeet ja hulluus ajoivat kuolemaan – Jouni Mömmö oli liikaa myös Sielun veljille

  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pohjois-Korean cheerleaderien ei kannata harkitakaan kisojen aikana loikkaamista, sanoo vuonna 2006 loikannut entinen cheerleader

  9. 9

   Uusi rasismi vaihtoi rodun kulttuuriin

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  9. 9

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  10. 10

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  11. Näytä lisää