Tiede

Tutkijat selvittivät kullan alkuperän ja yllättyivät: Neutronitähtien yhtyminen ei tuottanut lyhyitä gammapurkauksia

Teorian mukaan juuri toisiinsa törmäävät neutronitähdet tuottavat lyhyitä mutta rajuja purkauksia.

Tähtitiede selvitti alkuaine kullan alkuperän vastikään. Tutkijat pystyivät osoittamaan, että kultaa syntyy ainakin isojen tähtien kuolinsyleilyissä.

Kultaa syntyi, kun kaksi neutronitähteä yhtyi toisiinsa elokuussa 130 miljoonan valovuoden päässä. Sitä pystyttiin seuraamaan myös perinteisillä optisilla teleskoopeilla. Havainnoista raportoi lokakuussa tiedelehti Nature.

Nyt tähtitieteilijät ovat kohdanneet uuden ongelman.

”Odotimme, että nuo toisiinsa törmänneet neutronitähdet tuottaisivat lyhyitä gammasäteiden purkauksia. Näin meille olisi varmistunut näitten purkausten lähde”, sanoo neutronitähtien yhtymistä havainnoinut professori Tara Murphy Sydneystä Australiasta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tähtitieteilijät seurasivat tähtien yhtymistä radioteleskoopein ja odottivat sitä seuraavaa suihkua ja purkausta. Mutta he eivät havainneet niitä, sanoo purkauksia kytännyt Gregg Hallinan Kalifornian teknillisestä yliopistosta.

Teorian mukaan lyhyitä mutta rajuja gammapurkauksia tuottavat juuri toisiinsa törmäävät neutronitähdet.

Näitä nopeita gammapurkauksia havaitaan muutaman viikon välein avaruudesta. Ne kestävät vain pari sekuntia.

Neutronitähti syntyy, kun vähintään 1,4 kertaa Aurinkoamme isompi tavallinen tähti räjähtää ja luhistuu kasaan. Räjähdyksen jäljiltä ytimeen syntyy pieni, hyvin painovoimainen tähti.

Yhtymisen hehkuvat rauniot tuottivat radioaaltoja, jotka havaitsi esimerkiksi australialaisten tähtitieteilijöiden ryhmä, samoin observatoriot eri puolilla maailmaa.

Näitä ovat esimerkiksi Karl Janskyn iso radioteleskooppi Yhdysvalloissa ja toinen iso radioteleskooppi Intiassa. Myös Nasan avaruusteleskooppi Fermi havaitsi gammasäteiden purkauksen tästä kohteesta, jonka tähtitieteellinen luettelonimi on GW170817.

Lyhyt gammapurkaus syntyy lähes valon nopeudella liikkuvassa hiukkasten suihkussa. Vähän myöhemmin suihkun seurauksena syntyy myös radiosäteilyä ja näkyvää valoa.

Näin sanoo teoria. Tutkijat kutsuvat hiukkassuihkua ultrarelativistiseksi.

”Radiodatan avulla emme kuitenkaan voi nyt sanoa, että yhtyvien neutronitähtien ja lyhyiden gammapurkausten välillä olisi yhteys”, Hallinan kertoo Sydneyn yliopiston tiedotteessa.

Ongelmista kertoivat keskiviikkona tiedelehti Nature ja aiemmin verkkolehti Arxive.

Tähtitieteilijät havaitsivat toki, että kohteen radiosäteily voimistui yli sadan päivän ajan elokuussa, heti neutronitähtien törmäyksen jälkeen.

Havainto viittaa siihen, että radiosuihku ei olisikaan hyvin nopea. Kyseessä olisikin hitaampi ja laajempi hiukkasten ulosvirtaus.

Se on ainetta, jonka tähtien yhtyminen heitti avaruuteen. Tällainen koteloitunut hiukkassuihku sai vauhtinsa räjähdyksestä, joka tapahtui suihkun sisällä.

Tämä koteloituminen voisi selittää kohteesta GW170817:n saadun radiosäteilyn mittauskäyrän ja myös havaitut rajut gamma- ja röntgensäteet. Kyseinen selitys vastaisi parhaiten havaintoja, sanoo professori Murphy.

Siitä on mallinnettu video.

Tähtitieteilijät ovat hämmentyneitä löytämästään kotelosta. He pohtivat, että suihku voisi tulla myöhemmin ulos piilopaikastaan ​​ja näin pelastaa teoreettisen mallin, Murphy pohtii.

”Tällainen kotelo voi olla yleinen neutronitähtien yhtyessä. Näiden havaintojen perusteella voimme etsiä lisää niitä”, sanoo tähtitieteilijä Keith Bannister Australian teleskooppien keskuksesta Csirosta.

Tutkittavaa riittää. Tähtitieteilijät ennustavat siksi valoisaa tulevaisuutta tähtitieteen alueelle, joka etsii ja tunnistaa painovoima-aaltoja.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tähtitiede
 • Avaruus
 • Säteily
 • Tiede
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Siellä on ollut joku muu kuin minä”

  2. 2

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  3. 3

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma kurkisti kuiluun Münchenin turvallisuus­konferenssissa – ”Ei ole kauheasti valoa”

  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  7. 7

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  8. 8

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  9. 9

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  10. 10

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  6. 6

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Alaovelle jätetystä paperista alkoi vuosien absurdi oikeus­prosessi – Turkissa vankeuteen tuomittu suomalais­toimittaja Ayla Albayrak kertoo, miksi ei voi enää palata kotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää