Tiede

Rakkaus­hormoni on auttanut ryypiskeleviä paviaaneja, ja ensi vuonna hormoni­pillereitä kokeillaan ihmisillä – mutta oksitosiinistakin löytyy synkkä puoli

Ruiske oksitosiinia on auttanut amfetamiinikoukkuun jääneitä rottia ja pakonomaisesti ryypiskeleviä paviaaneja.

Joka joutuu tiukasti koukkuun vaikkapa alkoholiin, huumeisiin tai rauhoittaviin lääkkeisiin, menettää kiinnostuksensa kaikkeen muuhun.

Kymmenen vuotta sitten psykofarmakologi Iain McGregor Sydneyn yliopistosta alkoi pohtia, voisiko addiktoituneen aivot ohjelmoida uudelleen niin, että ne suuntautuisivat ihmiselle luonteenomaiseen sosiaaliseen elämään eivätkä kaipaisi aineiden aiheuttamaa hurmosta.

Hän ryhtyi tutkimaan oksitosiinia, rakkaushormonia. Eritämme sitä, kun olemme toistemme kanssa tekemisissä miellyttävissä merkeissä, kuten lemmiskellessämme. Hormoni auttaa vahvistamaan ihmisten välisiä siteitä.

McGregor työtovereineen aikoo kokeilla keinotekoista oksitosiinin esiastetta (soc-1) sisältäviä pillereitä ihmisillä ensi vuonna. Koehenkilöt ovat huumeisiin addiktoituneita aikuisia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Usko oksitosiiniin syntyi sarjassa kokeita, joista toimittaja Alice Klein kertoo perusteellisesti New Scientist -lehdessä.

McGregorin tiimi ruiskutti oksitosiinia rottiin, jotka olivat pahoin riippuvaisia metamfetamiinista. Aine on voimakkaampaa kuin tavallinen amfetamiini ja tuottaa vahvan hyvän olon tunteen.

Ennen koetta rotat elivät täysin aineen varassa. Jos tutkijat eivät olisi estäneet niitä, ne olisivat painaneet loputtomiin vipua, joka antoi niille huumetta, ja kuolleet yliannostukseen.

Yllättäen oksitosiinia saaneet rotat lakkasivat melkein täysin koskemasta vipuun.

Seuraavaksi olivat vuorossa alkoholisteiksi opetetut rotat. Niiden annettiin lipittää olutta 70 minuuttia päivittäin, ja juoman alkoholipitoisuutta kasvatettiin vähitellen. Myöhemmin koe-eläimet saivat vapaasti juopotella.

Ne koe-eläimet, jotka olivat saaneet oksitosiiniruiskeen, joivat huomattavasti vähemmän kuin verrokkiryhmän jyrsijät.

Näiden ja muiden lupaavien tulosten jälkeen Yhdysvalloissa tehtiin useita pieniä ihmiskokeita. Esimerkiksi Pohjois-Carolinan yliopistossa testattavana olivat alkoholistit, Kalifornian yliopistossa kokaiinin ja opioidien väärinkäyttäjät. Kokeissa ei turvallisuussyistä ruiskutettu oksitosiinia koehenkilöiden verenkiertoon vaan nenään.

Tulokset olivat pettymyksiä. Tämä johtuu luultavasti siitä, ettei kovin suuri osa oksitosiinista päädy nenän limakalvoilta aivoihin. Hormonissa on isoja molekyylejä, joiden on vaikea läpäistä veriaivoestettä. Lisäksi se hajoaa verenkierrossa helposti.

Ongelman kiertämiseksi McGregorin ryhmä ja joukko Sydneyn yliopiston kemistejä kehittivät oksitosiinia matkivan, pienirakenteisemman aineen. Se koostui kolmesta osasta, joita ei ollutkaan helppo liittää yhteen.

Niinpä tutkijat päättivät testata osasia erikseen. Yksi niistä on soc-1, eli synteettinen oksitosiinin kaltainen yhdiste 1. Kun rotat saivat pistoksen sitä, ne muuttuivat sosiaalisemmiksi. Ne jopa rapsuttelivat lempeästi lajikumppaneita, joita eivät olleet koskaan ennen tavanneet.

Myöhemmin tutkijat havaitsivat, että soc-1 todella aktivoi rottien aivojen tärkeimpiä oksitosiinia tuottavia alueita.

Sen jälkeen ryhmä on kokeillut tätä oksitosiinin esiastetta metamfetamiinista riippuvaisiin rottiin, kokaiinikoukussa oleviin reesusapinoihin ja pakonomaisesti ryypiskeleviin paviaaneihin. Se näyttää tehoavan hämmästyttävällä tavalla.

Esimerkiksi rotilla, joihin ruiskutettiin soc-1:tä, himo metamfetamiiniin vaimeni huomattavasti. Ne painoivat huumeannoksen antavaa vipua yli 85 prosenttia vähemmän kuin ennen koetta.

Vastaavasti lääkityt reesusapinat keskeyttivät vivunpainelun 35 yrityksen jälkeen. Aiemmin ne olivat jaksaneet tuuppia painiketta lähes 350 kertaa saadakseen yhden suonensisäisen paukun.

Molekyyli tuntuu jopa estävän repsahtamisen, joka on yksi aineiden käyttäjien suurimmista parantumisen esteistä. Noin 40–60 prosenttia huumeriippuvaisista sortuu uudelleen aineisiin vieroitushoidon päättymistä seuraavana vuonna, osoittivat psykiatri Thomas McLellan Pennsylvanian yliopistosta ja hänen kollegansa Jama-lehdessä vuonna 2000.

Lankeamisen laukaisee tavallisesti joko stressi tai houkutus heikolla hetkellä. Soc-1 heikentää viettelysten voimaa.

Tämä kävi ilmi kokeessa, jossa rotat ensin opetettiin painamaan vipua ja hankkimaan metamfetamiinia ja sitten muutettiin tilannetta niin, etteivät ne enää saaneet huumetta. Sen jälkeen niille annettiin yksi mitättömän pieni annos huumetta, mikä teki niistä vimmaisia.

Muut rotat hakkasivat painiketta yli 120 kertaa kahdessa tunnissa, mutta soc-1:llä lääkityt yksilöt tuskin hipaisivat vipua.

Toisessa kokeessa McGregor ja hänen kollegansa Michael Bowen saivat rotat puolittamaan limuvodkan kulutuksen kuudeksi viikoksi. Ihmelääke oli annos oksitosiinia.

Parhaillaan McGregorin ryhmä yrittää selvittää, miten soc-1 toimii. He olettavat, että se sysää elimistön oman oksitosiinin tuotannon hurjaan vauhtiin. Se taas suuntaa aivot uudelleen niin, että ne keskittyvät sosiaaliseen elämään.

Preeriamyyrät ovat luonnostaan yksiavioisia. Kokeessa niille luotiin amfetamiiniriippuvuus, ja niiden parisuhteet rikkoutuivat. Myyrät solmivat suhteet uudelleen, kun Zuoxin Wangin ryhmä Floridan osavaltionyliopistosta ruiskutti niiden aivoihin oksitosiinia.

Soc-1 saattaa vaikuttaa myös hyvän olon hormonin dopamiinin erittymiseen. Isoaivojen nucleus accumbens -tumakkeessa on kahdenlaisia dopamiinireseptoreja. D1-reseptoreja aktivoivat esimerkiksi ruoka ja huumeet, D2-reseptoreja sosiaalinen elämä. Oksitosiini näyttää vaikuttavan molempiin: se estää huumeita aktivoimasta ensimmäisiä reseptoreja ja stimuloi toisia.

Tätä tukee tutkimus ihmisistä, joilla on tavallista vähemmän D2-reseptoreita. He ovat muita taipuvaisempia kehittämään addiktion. Lisäksi huumeiden käytön on osoitettu vähentävän D2-reseptorien ja oksitosiinin määrää.

McGregorin ryhmä uskoo, että oksitosiini voi tehota kaikkiin huumeisiin, sillä ne vaikuttavat aivoissa samojen mekanismien kautta.

Toisin kuin esimerkiksi korvaushoidoissa käytettävä metadoni, oksitosiini ei ole synnyttänyt riippuvuutta koe-eläimissä. Se ei myöskään ole aiheuttanut niille käytöshäiriöitä eikä lihomista.

Vaikka alkoholistirotat ovat parantuneet oksitosiinilla, ihmisten hoitaminen hormonilla on varmasti hankalampaa. Melkein kaikki huumeriippuvaiset ovat moniongelmaisia.

Lisäksi oksitosiinistakin löytyy synkkä puoli. Hollantilaisen Leidenin yliopiston järjestämässä kolmessa kokeessa henkeen vedetty tujaus rakkaushormonia sai miespuoliset osallistujat tuntemaan lämmintä yhteenkuuluvuutta oman ryhmän kanssa ja lisäsi vihamielisyyttä muita kohtaan.

Oikea annostelu on epäilemättä tärkeää, mutta sen määrittäminen on vaikeaa. Vielä ei tiedetä paljon edes normaaleista oksitosiinin tasoista, saati siitä, mitä tapahtuu, jos hormonin määrää äkkiä roimasti lisätään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Addiktio
 • Tiede
 • Lääketiede
 • Huumeet
 • Arja Kivipelto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   Siperian kylmyys saapuu – Ilmatieteen laitokselta harvinainen pakkasvaroitus alkuviikolle

  4. 4

   Kuntourheilijoiden dopinginkäyttö on salattu maailma, josta ei kerrota aina edes puolisolle – Tullin mukaan aiempaa useampi käyttäjä on tavallinen treenaaja

  5. 5

   Keskuudessamme liikkuu lapsena järkytettyjä miehiä, jotka haastavat riitaa ja juovat liikaa – Miehiä on rohkaistava puhumaan seksuaalisesta häirinnästä ajoissa

  6. 6

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  7. 7

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  8. 8

   Tutkimus: Kiinan internetjättien tekoäly-yhteistyö on uusi uhka Euroopan yrityksille

  9. 9

   ”Suosittelen Teille kiirehtiä” – Hämmentävän moni uskoo Facebookissa leviävään tökeröön huijausviestiin, mutta mistä se johtuu?

  10. 10

   Suomeen tuodaan autoja, joista saksalaiset haluavat eroon – Tekeekö käytetyn dieselauton ostaja virheen?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  2. 2

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  3. 3

   ”Teitä hädänalaisia lapsettomia käytetään hyväksi, kun tarjotaan tällaista lasta”, sanoi lääkäri adoptioäiti Lee Lehdolle – Adoptioperheet jäävät yhä useammin yksin vaikeisiin tilanteisiin

  4. 4

   Näyttelijä halusi esitellä mekkoaan, mutta yleisö luuli, että hänet oli pakotettu palelemaan – Mikä Jennifer Lawrencen tapauksessa on feminismiä?

  5. 5

   Siperian kylmyys saapuu – Ilmatieteen laitokselta harvinainen pakkasvaroitus alkuviikolle

  6. 6

   ”Jos vaatii kohtuullista palkkaa, voi työ jäädä saamatta” – Lapin työläiset kertovat työehtojen villistä lännestä, jossa työntekijän ei kannata sairastua

  7. 7

   Tuomarineuvoston puheenjohtaja Jussi Prykäri itävaltalaisen hiihtäjän harhautumisesta: ”Reitti oli tehty minun ohjeistukseni mukaan”

  8. 8

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  9. 9

   Ovatko pyöräilijät niin laiskoja, että heille pitää rakentaa 26 miljoonan euron tunneli? Poliitikoilla on useita syitä kannattaa kallista hanketta

  10. 10

   Bjørgen karkasi murskaavasti kultaan, Stadlober laski dramaattisesti harhaan toiselta sijalta – Pärmäkoski nousi hopealle: ”Järki pelasi vielä siinä vaiheessa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Isä ja tytär asuvat salaa siirtola­puutarha­mökissä – ”Emme haittaa täällä kenenkään elämää”

  3. 3

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  4. 4

   26-vuotias korkea­koulutettu paloi loppuun työssä, eikä stressi hellittänyt edes sairauslomalla – Tutkija: ”Olen huolissani siitä, millaiseen kulttuuriin nuori sukupolvemme on työelämässä opetettu”

   Tilaajille
  5. 5

   Brother Christmas on kuolevia lapsia auttava hyväntekeväisyyshahmo, josta paisui miljoonabisnes – HS selvitti sen rahankäytön epäselvyyksiä, jotka avaavat hyväntekeväisyyden ongelmia some-huomion aikakaudella

   Tilaajille
  6. 6

   Kolme vuotta sitten yhdysvaltalainen Allison Burger googlasi maailman parasta maata asua – nyt hän asuu poikansa kanssa Tuusulassa

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  11. Näytä lisää