Tiede

Internetin pioneerit suunnittelivat verkon avoimeksi, mutta isot datajätit pilaavat idealistien vision – nykyinen ”villi datalänsi” voi näyttää tulevaisuudessa oudolta

MyData-liike vaatii ihmisille oikeutta päättää omien tietojensa jakamisesta

Internet vie tietojamme. Internet tuottaa valeuutisia. Internet näyttää vääristävän kansanvaltaisia vaaleja. Internetissä voi myydä kovia huumeita.

Omia tai vääriä tietoja ei saa helposti verkosta pois. Verkossa joku voi esiintyä sinuna.

Länsimaissa enää joka neljäs luottaa sosiaalisen median uutisiin. Vihapuheista pitää vielä harvempi.

Arvostelusta huolimatta internetin palvelut koukuttavat ihmisiä. Monet näpyttelevät älypuhelinta yli kolme tuntia päivässä. 1960-luvulta asti haukuttu televisio on jäämässä ajankäytössä toiseksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Arvioiden mukaan jo 51 prosentilla maapallon ihmisistä on pääsy internetiin. Vajaa neljäsosa käyttää siihen matkapuhelinta. Lähes kaksi kolmasosaa puhelimen käyttäjistä on Facebookissa.

Piilaakson neljä suurinta – liian suurta – käyttävät verkossa meitä hyväksi, sanovat arvostelijat.

Arvostelijat puhuvat näistä isoista internetin yrityksistä lyhenteellä gafa.

Sana muodostuu alkukirjaimista: Google, Apple, Facebook ja Amazon. Ranskassa kehitetty termi on monille jo kirosanan vastine.

Heidän mielestään gafan valtaa pitäisi purkaa, koska se vähentää kilpailua. Ennen kaikkea se vähentää vapauksiamme.

Neljä suurta datajättiä tunkevat yksityisyytemme. Gafa käyttää ja myy isoa dataa, ja tuo iso data on tullut meiltä. Kuluneen sanonnan mukaan: ”Jos palvelu on ilmainen, tuote olet sinä.”

Kun gafa ahmii omia tietojamme tietokantoihin, alkaa oppiva tekoäly luokitella niitä. Algoritmit tietävät meistä, ystävistämme, tavoistamme ja viiteryhmistämme jopa enemmän kuin me itse.

Digitaalinen jalanjälki syntyy myös evästeistä, jotka jäljittävät hakujasi. Evästeiden avulla verkkojätti seuraa mitä nappeja painat, mitä sivuja haet ja mihin liikutat hiirtä.

Yksi seuraus voi olla, että moni internet-ajan nuori vaihtaa aikuisena nimensä. Verkko voi näet kertoa nuoruudesta ikäviä asioita. Hölmöily jää talteen pysyvästi, pysyvämmin kuin tatuointi ihoon.

Lisäksi gafa syö tehokkaasti pieniä yrityksiä, kuten tekoälyfirma Deep Mindin. Ja samalla gafa napsii lehdistön mainosmarkat.

Suuri osa netin aineistosta liikkuu näiden mahtavien portinvartijoiden kautta. Ne veivät meiltä verkon ja sen hyvän idean. Internetin pioneeritkin ovat siihen heränneet.

”Noin 20 vuotta verkkojen verkko oli avoin ja edisti sananvapautta”, sanoo britti Tim Berners-Lee Wired-lehdessä. Hänen saavutuksensa on world wide web. Se on tapa linkittää toisiinsa dokumentteja tiedostoja, jotka sijaitsevat eri palvelimilla.


Berners-Lee kehitti www:n fyysikoiden käyttöön 1989. Internetin nykyisten selainten ytimessä on yhä Berners-Leen www:tä varten kehittämä kieli html.

Hyvänä esimerkkinä internetin saavutuksista Berners-Lee mainitsee tietosanakirja Wikipedian, jota kuka vain voi täydentää ja korjata. Miljoonat blogit ovat myös lisänneet sananvapautta, sanoo Berners-Lee.

”Verkkoon on nyt luotava vapaan puheen ja sensuurin tasapaino”, sanoo Vint Cerf Wired-lehdessä.

Cerf oli yksi niistä tutkijoista, jotka loivat internetin rakenteen ja tiedonvaihdon peruspilarin, TCP/IP -verkon 1970-luvun alkupuolella.


Pioneerit Cerf ja Berners-Lee suunnittelivat tuhansien idealistien kanssa verkon avoimeksi. Sen hajautettu rakenne oli internetin avoin ihanne. Kaikki saisivat viestiä ja osallistua vapaasti.

Internetin sekavuudelle on syynsä, sanoo Cerf. Jokainen voi tavoittaa internetissä helposti laajan yleisön. Datan tallentaminen on myös paljon halvempaa kuin viime vuosituhannella.

Jos internetiä ei huolleta eivätkä keinot tepsi, miten internetin käyttäjän käy?

Ehkä yksityisyys ja sen suoja olivatkin vain lyhyt hetki ihmisten historiassa. Yksityisyys kuihtuu pois, pohtii tietokirjailija Jeremy Rifkin, joka tunnetaan ikuisena vallan arvostelijana.

Kun internet levisi nopeasti 1990-luvun lopulla, ihmiset varoivat verkkoa. Silloin sanottiin vakoiluksi sitä, jos joku seurasi tietokoneesi käyttöä. Se näemmä unohtui.

Entä jos hallitsisimme omaa dataamme itse? Tätä tavoittelee MyData-liike, joka sai alkunsa Britanniassa.

Jos internetin käyttäjältä kysyttäisiin aina, minne hän haluaa tallentaa oman datansa, olisi yksilöllä enemmän valtaa.

Internetin käyttäjälle pitäisi tarjota oma suljettu pilvipalvelin, jonne tieto tallentuisi, ei esimerkiksi Googlen tai Facebookin datakeskuksiin, ehdottavat liikkeen edustajat.

Käyttäjä voisi näin itse päättää, mitä tietoja hänestä menee kenellekin. Oma data olisi kuin kuoressa, jonka voi avata vain erityisten kyselyjen avulla.

Datayhtiöitä ja operaattoreita pitäisi arvioida digitaalisten oikeuksien mukaan. Siinä punnittaisiin esimerkiksi ilmaisunvapaus, päätöksenteko ja yksityisyys. Kyseessä olisi jonkinlainen digitaalisten ihmisoikeuksien tarkistus ja julistus, sananvapauden tapaan.

Tarvitsemme paikan, jossa yksityisyys, kaupallisuus ja yhteisöt voisivat elää rinta rinnan mutta erillään, sanovat uuden internetin hahmottelijat.

Mydataa on ajettu vahvasti Suomessakin, vaikka suuri osa kuluttajista ei ole kuullut siitä.

Liikenne- ja viestintäministeriön My Data -raportti käsitteli datan hallintaa kansalaisen näkövinkkelistä. Se ilmestyi syksyllä 2014.

Helsingin yliopiston kulutustutkimuksen professori Mika Pantzar oli MyData-konferenssin avauspuhujia syyskuussa 2017 Helsingissä. Puhe oli armoton.

”Onko kriittinen kuluttajaliike Suomessa alkuunkaan tässä kartalla?”, hän kysyi datan vapaaehtoisesta luovutuksesta.

”Entäpä yhteiskuntatieteellinen tutkimus? Oma kiinnostava kysymyksensä olisi, mitä tapahtuu demokratialle ja kansalaisyhteiskunnalle?”

Yksi kirjoittaja oli tohtoriopiskelija Antti Poikola Aalto-yliopistosta. Poikola vertaa reippaasti nykyisten datajättien aikaa 1700-luvun Britanniaan, jossa lapsia käytettiin yleisesti työvoimana hiilikaivoksissa. Vasta myöhemmin tajuttiin, kuinka väärin se oli.

Poikola veikkaa, että pelisäännöt muuttuvat myös internetin käytössä, kun siirrymme 2020-luvulle. Silloin nykyinen ”villi datalänsi” voi näyttää oudolta.

”Jos katsomme tietokoneiden kehityksen historiaa, on siinä heilahdeltu keskitetyn ja hajautetun järjestelmän välillä”, sanoo ruotsalainen tutkija Aral Balkan

Tietokoneet alkoivat yleistyä 1960-luvulla keskitettyinä suurtietokoneina. Sitten dataa otettiin haltuun kotikoneilla. Nyt olemme Balkanin mukaan taas luovuttaneet tiedostot keskitettyihin datakeskuksiin, joita gafa-teollisuus kiivaasti rakentaa.

Gafa on vahva, mutta sen sijaan että osoittelemme sitä sormella, kannattaa yrittää muuttaa koko datatalouden pelisääntöjä. Internetin pitäisi palvella ihmistä, on Balkan sanonut.

Muutoksessa eurooppalaisilla yrityksillä on paljon pelissä. Amerikkalaiset datajätit uhkaavat melkein alalla kuin alalla, Poikola sanoo.

Euroopan unioni voisi auttaa. Toukokuun 25. päivänä astuu voimaan EU:n tietosuojalaki. Se määrää, että kuluttajan on saatava tietää, minne ja mitä dataa iso datajätti hänestä tallettaa.

Yhtiöt vastaavat kyselyihin nytkin, ja käyttäjä voi asetuksillaan ohjata datan keruuta, mutta se on tehty hankalaksi.

EU voi myös tulkita, että gafa yhdessä tai erikseen on monopoli ja langettaa sille uhkasakkoja jo pelkän veronkierron takia.

Yhdysvaltain datajätit ovat palkanneet satoja ihmisiä varautumaan EU:n uuteen tietosuojaan.

Someyhtiö Facebook on jo ennakoinut säätelyä ja tullut hieman vastaan. Se lupaili tammikuussa, että pääsemme itse luokittelemaan, mikä on valeuutinen ja mikä oikea.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Tiede
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Kuolleen liikemiehen ja ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan-matkan syy on edelleen mysteeri – oliko liikemies maassa vain kokeilemassa onneaan?

  10. 10

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  4. 4

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  5. 5

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää