Tiede

Kolonialismin parempi puoli on tulenarka aihe: siirtomaa­järjestelmää puolustanut tieteellinen artikkeli poistettiin väkivallan pelossa

Siirtomaa-aika saattoi tuottaa hyvääkin, mutta seurausten erittely on vaikeaa.

Saako siirtomaa-ajasta löytää hyviä puolia? Aihe on tulenarka.

Viimeksi ruutitynnyrin räjäytti tieteellinen artikkeli, jonka yhdysvaltalaisen Portlandin yli­opiston politiikan tutkimuksen professori Bruce Gilley kirjoitti kehitysmaita käsittelevään tieteelliseen julkaisuun. Kirjoitus ilmoitti asiansa jo otsikossa: Kolonialismin puolustus, The case for colonialism.

Ei aikaakaan, kun artikkelin raivostuttamat ihmiset ryhtyivät vastatoimiin. Eräät tutkijat panivat vireille adressin, jossa vaadittiin artikkelin perumista.

Gilleytä ei vain moitittu tieteellisistä puutteista. Vaadittiin myös anteeksipyyntöä siirtomaavallan uhreilta. Adressin mukaan artikkeli jatkaa heidän raakalaismaista kohteluaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verkkoadressiin kertyi yli kymmenentuhatta nimeä. Toinen nettivetoomus perumisen puolesta sai seitsemän tuhatta allekirjoittajaa.

Lisäksi suuri joukko lehden toimitusneuvostoa erosi vastalauseena artikkelin julkaisulle.

Lopulta Third World Quarterlyn kustantaja ilmoitti poistavansa artikkelin lehden verkkoversiosta, koska päätoimittajaa oli uhattu väkivallalla.

Jos Gilley pyrki provokaatioon, hän onnistui. Erään arvostelijan mielestä artikkeli oli ”klikkien kalastelua alaviitteillä”.

Omien sanojensa mukaan Gilley halusi kyseenalaistaa vallitsevan oikeaoppisen kannan, jonka mukaan kolonialismi oli pelkästään pahasta.

Hän todisteli, että kolonialismi oli useimmille alueille hyödyksi ja laajalti alkuperäisten asukkaiden hyväksymää, koska se tarjosi parempaa hallintoa ja hyvinvointia.

Gilley vetoaa esimerkiksi kongolaisen itsenäisyysjohtajan Patrice Lumumban (1925–1961) ja nigerialaisen kirjailijan Chinua Acheben (1930–2013) kommentteihin siirtomaahallinnosta.

Achebe kirjoittaa muistelmissaan, ettei halua puolustaa kolonialismia mutta pitää tärkeänä tunnustaa, että ”Britannian siirtomaita johdettiin kutakuinkin asiantuntevasti”.

Kolonialismin vastainen ideologia ja taistelu on sitä vastoin johtanut lähinnä kurjuuteen ja estää yhä kehitystä, väittää Gilley. Menestyneet entiset siirtomaat Singapore, Belize ja Botswana rakentavat hänen mukaansa kolonialismin perustalle.

Tutkija ehdottaakin, että hauraisiin kehitysmaihin kannattaisi palauttaa siirtomaa-ajasta oppia ottavia hallintojärjestelmiä.

Artikkeli ja sen nostattamat reaktiot herättivät raivokkaan kiistan akateemisesta sananvapaudesta. Siinä äänekkäimpiä ovat olleet Gilleyn arvostelijat.

Toiset ovat puolustaneet vapaata keskustelua ja kehottaneet mieluummin kumoamaan artikkelin väitteitä kuin poistamaan sen.

Oxfordin yliopiston teologian professori Nigel Biggar kiitteli kirjoitusta rohkeaksi uudelleenarvioksi siirtomaamenneisyydestä.

Biggar on joutunut itsekin myrskyn keskelle Etiikka ja Imperiumi -tutkimushankkeensa vuoksi. Hankkeen tarkoituksena on arvioida brittiläisen imperiumin moraalia ilman ennakko-oletusta järjestelmän pahuudesta.

Se sai 170 tutkijaa ympäri maailmaa kirjelmöimään Oxfordin yliopistolle, jotta se ei tukisi ”imperiumin puolestapuhujan” hanketta. Myös puolen sataa tieteentekijää omasta yliopistosta laati julkilausuman hanketta vastaan.

Imperialismin historiaan perehtynyt Jyväskylän yliopiston tutkija Timo Särkkä tunnistaa keskustelussa tuttuja piirteitä. Samantapaisia väitteitä siirtomaajärjestelmän hyödyistä esitettiin vuosituhannen vaihteessa, kun Yhdysvallat ”vei demokratiaa” Lähi-itään.

Samoihin aikoihin skottihistorioitsija Niall Ferguson todisteli Empire-kirjassaan (2003), miten britti-imperiumi levitti läntisen lain, hallinnon ja vapaan kaupan käytäntöjä ympäri maailman.

Särkkä muistuttaa, etteivät länsivallat perustaneet siirtomaita hyvää hyvyyttään.

”Usein perusteltiin, että on alusmaiden etu, kun tuodaan lakia ja järjestystä, länsimaista oikeuskäytäntöä. Perustelut olivat verhottuja tekosyitä. Todelliset syyt olivat pragmaattisia, kuten se, että haluttiin erilaisia mineraaleja”, Särkkä selittää.

”Useinkaan siirtomaahan ei mennyt valtio pitämään valtaa vaan sinne menivät yhtiöt ja yhtiömiehet. Myöhemmin tuli tarve järjestää hallinto esimerkiksi verotuksen takia.”

Kun raaka-aineita ruvettiin hyödyntämään, muu seurasi vähitellen perässä: rakennettiin rautateitä, järjestettiin terveydenhuoltoa ja asuntoja työväelle, perustettiin kouluja, alettiin kerätä veroja. Tästä syntyi pikkuhiljaa siirtomaakulttuuri.


”Kaikki lähti yleensä taloudellisesta tarpeesta. Jos tuli jotain poliittista hyötyä alusmaille, se ei ollut ensisijainen tavoite”, Särkkä sanoo.

Oikeuskäytäntö palveli yleensä siirtomaata hyödyntävien yhtiöiden ja niiden omistajien etuja. Esimerkiksi Intiassa ja Afrikassa se saattoi merkitä armeijamaista kuria kaivoksissa ja muilla työpaikoilla. Jos työläinen sai päähänsä häipyä, hänet raahattiin kahleissa takaisin.

Verotuksella ei rakennettu välttämättä yhteistä hyvää. Se oli keino kiristää ihmisiä töihin. Paikallisten ihmisten täytyi pestautua siirtomaayhtiön leipiin, jotta saisivat rahaa verojen maksuun.

”Joistain tapauksista, kuten Belgian Kongosta, kukaan tuskin voi väittää, etteivätkö ne olisi olleet oman aikansa hirmuhallintoja”, Särkkä sanoo.


Belgian kuningas Leopold II perusti 1800-luvun lopulla mailleen Kongoon muun muassa pakkotyöjärjestelmän, jossa harjoitettiin muun muassa ruoskintaa ja silpomista. Koneisto tuotti viidakosta kumia maailmanmarkkinoille.

Leopoldin vallan alla maan väestö romahti arviolta 20 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan. Tapahtumia on verrattu natsien toimeenpanemaan holokaustiin.

Siirtomaa-ajan kurjuus heittää joidenkin tutkijoiden mielestä pitkän varjon nykyisyyteen asti.

Taloustieteilijät Leander Heldring ja James Robinson ovat ­koettaneet arvioida, olisiko Saharan eteläpuolisella Afrikalla mennyt paremmin, jos sitä ei olisi alistettu siirtomaiksi. Tutkijat päätyvät ajatuskokeessaan siihen, että siirtomaa-aika esti edistystä, joka olisi muutoin todennäköisesti toteutunut.

Kolonialismi esimerkiksi hidasti valtiollista kehitystä ja edisti hallintokulttuuria, jossa eliittien ei tarvinnut vastata teoistaan kansalaisille. Se toteutti rasismia ja köyhdytti afrikkalaisia riistotaloudella.

Teknologisesta kehityksestä Afrikan maat olisivat päässeet osallisiksi ilman siirtomaavaltojakin, Heldring ja Robinson uskovat.

Aivan vastakkaisen kuvan talouden mahdollisuuksista antaa toinen tutkijakaksikko. Hiljattain siirtomaakauden seurauksia arvioineet yhdysvaltalaiset taloustieteilijät William Easterly ja Ross Levine tulivat siihen tulokseen, että eurooppalaiset toivat siirtomaihin inhimillistä pääomaa, joka kääntyi pitkällä aikavälillä niiden eduksi.

Kaksikko havaitsi, että mitä suurempi eurooppalaisten osuus väestöstä oli siirtomaa-aikana, sitä paremmin maalla nykyisin menee taloudellisesti.

Selitys on tutkijoiden mukaan se, että varhaiset eurooppalaiset asuttajat istuttivat siirtomaihin instituutioita, tietoja, taitoja, teknologiaa ja kulttuurisia normeja, jotka ajanoloon loivat edellytyksiä talouskasvulle.

Eurooppalaiset itse eivät olleet talouskasvun tekijä vaan heidän mukanaan tulleet hyödylliset käytänteet, jotka levisivät paikallisen väestön keskuuteen.

”Vaikutus seurasi, vaikka eurooppalainen vähemmistö olisi ollut pieni, ja huolimatta alkuperäisten asukkaiden kammottavasta riistosta ja alistamisesta”, Easterly totesi New Yorkin yliopiston verkkosivulla, kun heidän tutkimuksensa ensimmäinen versio ilmestyi.

Tutkimus viittaa siihen, että ainakaan kaikista nykyisten kehittyvien maiden ongelmista ei voi syyttää siirtomaamenneisyyttä. Talouden osalta näyttäisi Easterlyn ja Levinen havaintojen valossa olevan päinvastoin.

Kolonialismia ovat Särkän mukaan syyttäneet kaikista ongelmista etenkin kehitysmaiden johtajat, jotka astuivat valtaan itsenäistymisen jälkeen. Heihin kuului esimerkiksi Zimbabwen äsken syrjäytetty presidentti Robert Mugabe.

”Kun tämä sukupolvi alkaa väistyä, ehkä retoriikassakin tapahtuu muutosta. Eihän se niin voi olla, että kaikki paha, mikä myöhemmin sattuu, olisi automaattisesti aiemman järjestelmän syytä”, Särkkä sanoo.

Menneisyydestä nykyisyyteen kääntäisi huomion myös Tampereen yliopiston taloustieteen professori Jukka Pirttilä. Kehitysmaiden taloutta tutkinut Pirttilä arvelee, että kolonialismin perinnön vaikutusta on hyvin vaikea saada esiin.

”Mielenkiintoisempaa on, miten päästä tästä eteenpäin ja auttaa nykyisiä toimimattomia val­tioita”, Pirttilä sanoo.

Jotkut ovat ehdottaneet, että jos romahtaneen valtion oma hallinto ei toimi ollenkaan, sen voisi tuoda ulkoa.

”Voidaanko siirtää vaikkapa koululaitos ja terveydenhoito jonkin kansalaisjärjestön hoidettavaksi? Sitä on pohtinut moni.”

Kuulostaa vähän siirtomaahallinnolta, mutta ilman riistäjää. Ongelmaksi vain jää, miten ulkoistetusta hallinnosta lopulta palataan normaalioloihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Tiede
 • siirtomaa-aika
 • Mikko Puttonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen johtavassa kuntoutuslaitoksessa tehtiin mahdollisesti jopa satoja virheellisiä aivovammadiagnooseja – HS:n erikoisartikkeli paljastaa neurologien ja asianajajan erikoisen yhteispelin

  2. 2

   Taksiyrittäjät luopuvat luvistaan ennätys­tahtia – ”Se on herran hallussa, kuka tästä hyötyy”, kuljettaja sanoo taksi­sääntelyn uudistuksesta

  3. 3

   Koko perintöjärjestelmä tulisi lakkauttaa

  4. 4

   Sosiaalisen median pimeä puoli näyttäytyi jo 30 vuotta sitten

  5. 5

   Asiantuntija analysoi Aku Louhimiehen puheen ja pitää sitä loistavana kriisi­viestintänä: ”Tulee lähes vaikutelma, että hän kertoo virheillään tehneensä palveluksen”

  6. 6

   Kissat ovat arvokkaampia kuin köyhät ihmiset, ajattelee salamyhkäinen miljardööri Robert Mercer – hän vaikuttaa tyttärensä kanssa Trumpin taustalla eikä mielellään puhu mitään

   Tilaajille
  7. 7

   Potilas kärsi kivuista, neurologi ehdotti riskialtista operaatiota kaularankaan – kokeelliset leikkaukset käynnistivät Valviran selvityksen

  8. 8

   Etna luisuu kohti merta – tilannetta seurattava tarkasti, tutkijat kehottavat

  9. 9

   Sunnuntaina alkaa kesäaika – Suomi etsii parhaillaan liittolaisia kellojen siirtelyn lopettamiseksi

  10. 10

   Tässä nousee Helsingin uusi veto­naula – keskusta­kirjasto Oodi on harvinainen jätti­hanke, sillä se näyttää valmistuvan ajoissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  2. 2

   Trump teki toistaiseksi tuhoisimman päätöksensä

   Tilaajille
  3. 3

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  4. 4

   Asiantuntija analysoi Aku Louhimiehen puheen ja pitää sitä loistavana kriisi­viestintänä: ”Tulee lähes vaikutelma, että hän kertoo virheillään tehneensä palveluksen”

  5. 5

   HS selvitti kansain­välisten avio­liittojen ero­tilastot: Katso, minkä maalaisen puolison kanssa liitto kestää

   Tilaajille
  6. 6

   Etna luisuu kohti merta – tilannetta seurattava tarkasti, tutkijat kehottavat

  7. 7

   Jussi-gaalasta huokui harvinainen yhteishenki: Suomen elokuva-alalla halutaan nyt puhua ongelmista – ja jos Aku Louhimies haluaa muuttua, häntäkään ei jätetä yksin

  8. 8

   Kuuden euron kengistä saikin 180 euroa – kirpputoriharrastaja neuvoo, miten sinäkin voit tienata kirppislöydöillä

   Tilaajille
  9. 9

   Sairaalaan mennessä Essi Sainio painoi enää 38 kiloa – Terapia, kuluttavasta parisuhteesta irtautuminen ja paluu Saksasta Suomeen auttoivat HJK:n tähtipelaajaa selättämään anoreksian ja masennuksen

   Tilaajille
  10. 10

   Ministeri Terho kieltäytyi jakamasta Jussi-palkintoa Louhimiehelle ja perustelee nyt HS:lle, miksi hän on ottanut elokuva-alan häirintäkohun selvityksessä niin suuren roolin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  10. 10

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  11. Näytä lisää