Tiede

Kolonialismin parempi puoli on tulenarka aihe: siirtomaa­järjestelmää puolustanut tieteellinen artikkeli poistettiin väkivallan pelossa

Siirtomaa-aika saattoi tuottaa hyvääkin, mutta seurausten erittely on vaikeaa.

Saako siirtomaa-ajasta löytää hyviä puolia? Aihe on tulenarka.

Viimeksi ruutitynnyrin räjäytti tieteellinen artikkeli, jonka yhdysvaltalaisen Portlandin yli­opiston politiikan tutkimuksen professori Bruce Gilley kirjoitti kehitysmaita käsittelevään tieteelliseen julkaisuun. Kirjoitus ilmoitti asiansa jo otsikossa: Kolonialismin puolustus, The case for colonialism.

Ei aikaakaan, kun artikkelin raivostuttamat ihmiset ryhtyivät vastatoimiin. Eräät tutkijat panivat vireille adressin, jossa vaadittiin artikkelin perumista.

Gilleytä ei vain moitittu tieteellisistä puutteista. Vaadittiin myös anteeksipyyntöä siirtomaavallan uhreilta. Adressin mukaan artikkeli jatkaa heidän raakalaismaista kohteluaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Verkkoadressiin kertyi yli kymmenentuhatta nimeä. Toinen nettivetoomus perumisen puolesta sai seitsemän tuhatta allekirjoittajaa.

Lisäksi suuri joukko lehden toimitusneuvostoa erosi vastalauseena artikkelin julkaisulle.

Lopulta Third World Quarterlyn kustantaja ilmoitti poistavansa artikkelin lehden verkkoversiosta, koska päätoimittajaa oli uhattu väkivallalla.

Jos Gilley pyrki provokaatioon, hän onnistui. Erään arvostelijan mielestä artikkeli oli ”klikkien kalastelua alaviitteillä”.

Omien sanojensa mukaan Gilley halusi kyseenalaistaa vallitsevan oikeaoppisen kannan, jonka mukaan kolonialismi oli pelkästään pahasta.

Hän todisteli, että kolonialismi oli useimmille alueille hyödyksi ja laajalti alkuperäisten asukkaiden hyväksymää, koska se tarjosi parempaa hallintoa ja hyvinvointia.

Gilley vetoaa esimerkiksi kongolaisen itsenäisyysjohtajan Patrice Lumumban (1925–1961) ja nigerialaisen kirjailijan Chinua Acheben (1930–2013) kommentteihin siirtomaahallinnosta.

Achebe kirjoittaa muistelmissaan, ettei halua puolustaa kolonialismia mutta pitää tärkeänä tunnustaa, että ”Britannian siirtomaita johdettiin kutakuinkin asiantuntevasti”.

Kolonialismin vastainen ideologia ja taistelu on sitä vastoin johtanut lähinnä kurjuuteen ja estää yhä kehitystä, väittää Gilley. Menestyneet entiset siirtomaat Singapore, Belize ja Botswana rakentavat hänen mukaansa kolonialismin perustalle.

Tutkija ehdottaakin, että hauraisiin kehitysmaihin kannattaisi palauttaa siirtomaa-ajasta oppia ottavia hallintojärjestelmiä.

Artikkeli ja sen nostattamat reaktiot herättivät raivokkaan kiistan akateemisesta sananvapaudesta. Siinä äänekkäimpiä ovat olleet Gilleyn arvostelijat.

Toiset ovat puolustaneet vapaata keskustelua ja kehottaneet mieluummin kumoamaan artikkelin väitteitä kuin poistamaan sen.

Oxfordin yliopiston teologian professori Nigel Biggar kiitteli kirjoitusta rohkeaksi uudelleenarvioksi siirtomaamenneisyydestä.

Biggar on joutunut itsekin myrskyn keskelle Etiikka ja Imperiumi -tutkimushankkeensa vuoksi. Hankkeen tarkoituksena on arvioida brittiläisen imperiumin moraalia ilman ennakko-oletusta järjestelmän pahuudesta.

Se sai 170 tutkijaa ympäri maailmaa kirjelmöimään Oxfordin yliopistolle, jotta se ei tukisi ”imperiumin puolestapuhujan” hanketta. Myös puolen sataa tieteentekijää omasta yliopistosta laati julkilausuman hanketta vastaan.

Imperialismin historiaan perehtynyt Jyväskylän yliopiston tutkija Timo Särkkä tunnistaa keskustelussa tuttuja piirteitä. Samantapaisia väitteitä siirtomaajärjestelmän hyödyistä esitettiin vuosituhannen vaihteessa, kun Yhdysvallat ”vei demokratiaa” Lähi-itään.

Samoihin aikoihin skottihistorioitsija Niall Ferguson todisteli Empire-kirjassaan (2003), miten britti-imperiumi levitti läntisen lain, hallinnon ja vapaan kaupan käytäntöjä ympäri maailman.

Särkkä muistuttaa, etteivät länsivallat perustaneet siirtomaita hyvää hyvyyttään.

”Usein perusteltiin, että on alusmaiden etu, kun tuodaan lakia ja järjestystä, länsimaista oikeuskäytäntöä. Perustelut olivat verhottuja tekosyitä. Todelliset syyt olivat pragmaattisia, kuten se, että haluttiin erilaisia mineraaleja”, Särkkä selittää.

”Useinkaan siirtomaahan ei mennyt valtio pitämään valtaa vaan sinne menivät yhtiöt ja yhtiömiehet. Myöhemmin tuli tarve järjestää hallinto esimerkiksi verotuksen takia.”

Kun raaka-aineita ruvettiin hyödyntämään, muu seurasi vähitellen perässä: rakennettiin rautateitä, järjestettiin terveydenhuoltoa ja asuntoja työväelle, perustettiin kouluja, alettiin kerätä veroja. Tästä syntyi pikkuhiljaa siirtomaakulttuuri.


”Kaikki lähti yleensä taloudellisesta tarpeesta. Jos tuli jotain poliittista hyötyä alusmaille, se ei ollut ensisijainen tavoite”, Särkkä sanoo.

Oikeuskäytäntö palveli yleensä siirtomaata hyödyntävien yhtiöiden ja niiden omistajien etuja. Esimerkiksi Intiassa ja Afrikassa se saattoi merkitä armeijamaista kuria kaivoksissa ja muilla työpaikoilla. Jos työläinen sai päähänsä häipyä, hänet raahattiin kahleissa takaisin.

Verotuksella ei rakennettu välttämättä yhteistä hyvää. Se oli keino kiristää ihmisiä töihin. Paikallisten ihmisten täytyi pestautua siirtomaayhtiön leipiin, jotta saisivat rahaa verojen maksuun.

”Joistain tapauksista, kuten Belgian Kongosta, kukaan tuskin voi väittää, etteivätkö ne olisi olleet oman aikansa hirmuhallintoja”, Särkkä sanoo.


Belgian kuningas Leopold II perusti 1800-luvun lopulla mailleen Kongoon muun muassa pakkotyöjärjestelmän, jossa harjoitettiin muun muassa ruoskintaa ja silpomista. Koneisto tuotti viidakosta kumia maailmanmarkkinoille.

Leopoldin vallan alla maan väestö romahti arviolta 20 miljoonasta kahdeksaan miljoonaan. Tapahtumia on verrattu natsien toimeenpanemaan holokaustiin.

Siirtomaa-ajan kurjuus heittää joidenkin tutkijoiden mielestä pitkän varjon nykyisyyteen asti.

Taloustieteilijät Leander Heldring ja James Robinson ovat ­koettaneet arvioida, olisiko Saharan eteläpuolisella Afrikalla mennyt paremmin, jos sitä ei olisi alistettu siirtomaiksi. Tutkijat päätyvät ajatuskokeessaan siihen, että siirtomaa-aika esti edistystä, joka olisi muutoin todennäköisesti toteutunut.

Kolonialismi esimerkiksi hidasti valtiollista kehitystä ja edisti hallintokulttuuria, jossa eliittien ei tarvinnut vastata teoistaan kansalaisille. Se toteutti rasismia ja köyhdytti afrikkalaisia riistotaloudella.

Teknologisesta kehityksestä Afrikan maat olisivat päässeet osallisiksi ilman siirtomaavaltojakin, Heldring ja Robinson uskovat.

Aivan vastakkaisen kuvan talouden mahdollisuuksista antaa toinen tutkijakaksikko. Hiljattain siirtomaakauden seurauksia arvioineet yhdysvaltalaiset taloustieteilijät William Easterly ja Ross Levine tulivat siihen tulokseen, että eurooppalaiset toivat siirtomaihin inhimillistä pääomaa, joka kääntyi pitkällä aikavälillä niiden eduksi.

Kaksikko havaitsi, että mitä suurempi eurooppalaisten osuus väestöstä oli siirtomaa-aikana, sitä paremmin maalla nykyisin menee taloudellisesti.

Selitys on tutkijoiden mukaan se, että varhaiset eurooppalaiset asuttajat istuttivat siirtomaihin instituutioita, tietoja, taitoja, teknologiaa ja kulttuurisia normeja, jotka ajanoloon loivat edellytyksiä talouskasvulle.

Eurooppalaiset itse eivät olleet talouskasvun tekijä vaan heidän mukanaan tulleet hyödylliset käytänteet, jotka levisivät paikallisen väestön keskuuteen.

”Vaikutus seurasi, vaikka eurooppalainen vähemmistö olisi ollut pieni, ja huolimatta alkuperäisten asukkaiden kammottavasta riistosta ja alistamisesta”, Easterly totesi New Yorkin yliopiston verkkosivulla, kun heidän tutkimuksensa ensimmäinen versio ilmestyi.

Tutkimus viittaa siihen, että ainakaan kaikista nykyisten kehittyvien maiden ongelmista ei voi syyttää siirtomaamenneisyyttä. Talouden osalta näyttäisi Easterlyn ja Levinen havaintojen valossa olevan päinvastoin.

Kolonialismia ovat Särkän mukaan syyttäneet kaikista ongelmista etenkin kehitysmaiden johtajat, jotka astuivat valtaan itsenäistymisen jälkeen. Heihin kuului esimerkiksi Zimbabwen äsken syrjäytetty presidentti Robert Mugabe.

”Kun tämä sukupolvi alkaa väistyä, ehkä retoriikassakin tapahtuu muutosta. Eihän se niin voi olla, että kaikki paha, mikä myöhemmin sattuu, olisi automaattisesti aiemman järjestelmän syytä”, Särkkä sanoo.

Menneisyydestä nykyisyyteen kääntäisi huomion myös Tampereen yliopiston taloustieteen professori Jukka Pirttilä. Kehitysmaiden taloutta tutkinut Pirttilä arvelee, että kolonialismin perinnön vaikutusta on hyvin vaikea saada esiin.

”Mielenkiintoisempaa on, miten päästä tästä eteenpäin ja auttaa nykyisiä toimimattomia val­tioita”, Pirttilä sanoo.

Jotkut ovat ehdottaneet, että jos romahtaneen valtion oma hallinto ei toimi ollenkaan, sen voisi tuoda ulkoa.

”Voidaanko siirtää vaikkapa koululaitos ja terveydenhoito jonkin kansalaisjärjestön hoidettavaksi? Sitä on pohtinut moni.”

Kuulostaa vähän siirtomaahallinnolta, mutta ilman riistäjää. Ongelmaksi vain jää, miten ulkoistetusta hallinnosta lopulta palataan normaalioloihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Historia
 • Tiede
 • siirtomaa-aika
 • Mikko Puttonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Toinenkin aikuisviihdemalli väittää olleensa Trumpin kanssa suhteessa – vaatii myös vaitiolosopimustaan kumottavaksi oikeudessa

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  4. 4

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  5. 5

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  6. 6

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  8. 8

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  9. 9

   Miksi Suomi julistettiin maailman onnellisimmaksi maaksi? Soitimme tutkimusta vetäneelle professorille, joka ymmärtää hyvin, miksi suomalaiset eivät tahdo uskoa tulosta

  10. 10

   Espanjassa pitää varoa sanojaan: Räppäri joutuu vankilaan riimeistään, opiskelijaa uhkasi tuomio vitsailusta sosiaalisessa mediassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  7. 7

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  8. 8

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää