Tiede

Jos olet niin fiksu, mikset ole rikas? Tai edes rikkaampi? Teoreettisen fysiikan professorin kehittämä malli tietää syyn

Tieteeseen sijoitetut rahat tuottaisivat eniten, jos ne jaettaisiin tasan kaikille tutkijoille, väittää Alessandro Pluchino.

Taloudellisesti menestyneimmät ihmiset eivät ole kyvykkäimpiä vaan onnekkaimpia, osoittaa varallisuuden muodostumista kuvaava tietokoneohjelma. Sen laativat teoreettisen fysiikan professori Alessandro Pluchino ja hänen kollegansa Catanian yliopistosta Italiasta.

Rikkauksien jakautuminen noudattaa tunnettua kaavaa, jonka mukaan 20 prosenttia ihmisistä omistaa 80 prosenttia varallisuudesta.

Itse asiassa vain kahdeksan miestä omistaa yhtä paljon kuin 3,8 miljardia maailman köyhintä, osoitti hyväntekeväisyysjärjestö Oxfamin raportti viime vuonna.

Miksi niin harvojen pitää omistaa noin paljon?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Elämme meritokratiassa, jossa ihmisiä palkitaan heidän kykyjensä, älykkyytensä, ponnistelujensa ja muiden hyveidensä mukaan, kuuluu perinteinen vastaus – ja valehtelee.

Maallinen omaisuus jakautuu epätasaisemmin kuin monet muut asiat. Ihmisten kyvyt seuraavat normaalijakaumaa eli Gaussin käyrää, jossa useimmat tapaukset sijoittuvat keskiarvon ympärille.

Tätä jakaumaa noudattaa esimerkiksi ihmisten älykkyys, kun sitä on selvitetty älykkyysosamäärää mittaavilla testeillä. Keskimääräinen ÄO on sata, mutta kenelläkään ei ole tuhatta.

Sama pätee ponnisteluihin, jos niitä arvioidaan työtuntien määrällä. Jotkut puurtavat tavallista pidempiä ja toiset lyhyempiä päiviä, mutta kukaan ei uurasta miljardia kertaa enempää kuin muut.

Silti jotkut saavat palkinnoksi miljardi kertaa enemmän maallista hyvää kuin toiset, vaikka he eivät tutkimusten valossa näytä mukaan olekaan muita lahjakkaampia.

Mitkä tekijät sitten määräävät, miten yksilöt vaurastuvat? Voisiko sattumalla olla yllättävän suuri osa? Ja miten tietoa näistä tekijöitä voitaisiin hyödyntää niin, että maailmasta tulisi oikeudenmukaisempi ja parempi paikka?

Kysymysten esittäjän, MIT Technology Review -lehden mukaan Pluchino ja hänen työtoverinsa tietävät vastaukset.

Heidän luomansa virtuaalinen malli kuvaa hämmästyttävän tarkasti rikkauksien jakautumista todellisessa maailmassa. Se löytyy arXiv.org -sivuilta.

Tiimin malli on yksinkertainen. Se sisältää joukon ihmisiä, joista jokaisella on oma määränsä kykyjä, kuten älykkyyttä. Kykyresurssi jakautuu jonkin keskiarvon ympärille, ja siinä on vakiomäärä poikkeamia. Jotkut ovat kyvykkäämpiä kuin toiset ja toiset ovat vähemmän kyvykkäitä, mutta kukaan ei ole muita moninkertaisesti kyvykkäämpi.

Juuri näin jakautuvat useat ihmiset kyvyt ja myös pituuden tai painon kaltaiset ominaisuudet. On pätkiä ja pitkiä, mutta ei muurahaisen tai pilvenpiirtäjän kokoisia.

Italiaistutkijoiden virtuaaliseen maailmaan kehittämien ihmisen työelämä kestää 40 vuotta. Tänä aikana yksilöt kokevat onnekkaita sattumia, joiden ansiosta he voivat kasvattaa omaisuuttaan, jos pystyvät. He myös joutuvat kohtalon iskemiksi, jolloin heidän rahansa hupenevat. Onni vaihtelee sattumanvaraisesti, kuten elämässä.

Pluchinon ryhmä pani 40 vuotta työtä tehneet yksilöt varakkuuden mukaan järjestykseen ja tutki parhaiten menestyneiden ominaisuudet.

He kertasivat simulaation useasti tarkistaakseen, säilyvätkö tulokset samanlaisina.

Kun tiimi laittoi virtuaalisia yksilöitä jonoon rikkaimmasta köyhimpään, se näytti samalta kuin todellisissa yhteiskunnissa. 80:20-suhde päti myös tutkijoiden luomuksessa.

Tämä ei olisi yllättävää tai epäreilua, jos kahdenkymmenen valiojoukko koostuisi huippukyvyistä. Mutta rikkaimmat eivät olleet läheskään lahjakkaimpia.

Maksimaalinen onnistuminen ei koskaan kohtaa maksimaalisia kykyjä, eikä toisinpäin, tutkijat väittävät.

Heidän mallinsa osoittaa, että silkka tuuri vääntää varallisuuden jakauman vinoksi.

Tutkijat järjestivät yksilöt myös niin, että ensimmäisiksi tulivat ne, joilla oli eniten onnekkaita sattumia 40 vuoden urallaan ja viimeksi suurimman määrän epäonnea kohdanneet.

On ilmeistä, että vauraimmat menestyjät ovat myös onnekkaimpia. Ja köyhimmät luuserit ovat niitä, joita onni ei suosi.

Pluchinon ja kollegoiden mielestä onnen iso merkitys pitäisi ottaa huomioon myös yhteiskunnallisia päätöksiä tehtäessä.

He tutkivat hyvän tuurin roolia itselleen läheisessä asiassa: tieteen rahoittamisessa. Rahoittajat kautta maailman ovat kiinnostuneita siitä, miten tieteeseen sijoitettujen rahojen tuotto maksimoidaan.

Ryhmä syötti malliinsa erilaisia rahoitustapoja, jotta näkisi, mikä tuottaa parhaan tuloksen, kun onni otetaan huomioon. Karkeat vaihtoehdot olivat nämä: Rahat jaetaan tasan kaikille tutkijoille. Rahat annetaan sattumanvaraisesti osalle tutkijoista. Rahat kohdistetaan niille, jotka ovat menestyneet parhaiten aiemmin.

Ällistyttävää kyllä, parhaat tuotot tulivat strategialla, jossa tuki suunnataan tasaveroisesti kaikille tutkijoille. Toiseksi ja kolmanneksi tuottavinta oli jakaa rahaa umpimähkään kymmenelle tai 20 prosentille tutkijoista.

Näissä tapauksissa tutkijat pystyvät Pluchinon mukaan parhaiten hyödyntämään ne onnekkaat löydöt, joita he tekevät silloin tällöin.

Hänen mielestään on selvää, että jos tutkija on joskus sattumalta tehnyt merkittävän keksinnön, hän ei tulevaisuudessa tee sellaista yhtään todennäköisemmin kuin muut.

Vuonna 2010 Pluchino sai yhdessä kahden kollegansa kanssa hupi-nobelin, mistä löytyy maininta hänen omilta nettisivuiltaan. Palkinto myönnettiin, koska hänen tiiminsä osoitti matemaattisesti, että organisaatioista tulisi tehokkaampia, jos ylennykset tehtäisiin sattumanvaraisesti.

Hupi-nobelin arvoisia ovat tutkimukset, jotka ensin naurattavat ja sitten panevat ajattelemaan.

Korjaus 6.3. klo 12.27: Huuhaa-nobel korvattiin termillä hupi-nobel, koska palkinnon saaneet tutkimukset ovat vertaisarvioitua tiedettä, eivät humpuukia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Varallisuus
 • Sijoittaminen
 • Onni
 • Arja Kivipelto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  2. 2

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  3. 3

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  6. 6

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

  9. 9

   Korkeakouluopintojen edistymisen seuranta muuttuu – Kela alkaa ottaa huomioon koko opiskeluajan

  10. 10

   Nainen jäi itseohjautuvan robottiauton alle ja kuoli Yhdysvalloissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  2. 2

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  3. 3

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  4. 4

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Suihkuun sammunut voi aiheuttaa ison vesivahingon – ongelmaan on helppo ja halpa ratkaisu, ja se on tuttu uimahalleista

  7. 7

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  8. 8

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää