Tiede

Nuori tyttö loi ajankuluksi kummitus­jutun, josta kehkeytyi kaikkien kauhu­tarinoiden ikoni – Frankensteinin hirviöstä tuli tieteelle ja tutkijoille ikuinen taakka

Tieteen hirviön loi nuori nainen Mary Shelley Genevejärvellä tammikuussa 1818. Frankenstein kummittelee yhä eri muodoissa yli 200 vuotta luomisensa jälkeen.

Frankensteinin hirviö on kaikkien kauhutarinoiden ikoni. Teinityttö eli 18-vuotias Mary Shelley (1797–1851) alkoi kehitellä kertomusta kesällä 1816. Hän lomaili silloin Genevejärven rannalla Sveitsissä.

Shelley sai kirjaan idean unessa. Frankenstein hirviö oli aluksi tarinanpoikanen ja novelli. Lopulta se kasvoi romaaniksi, joka valmistui tammikuussa 1818, noin 200 vuotta sitten.

Juuri avioitunut rouva Shelley oli kuin Frankensteinin vastakohta. Hän tuskin aavisti, minkä jäljen hän jättäisi tieteeseen ja populaarikulttuuriin.

Frankensteinin hirviöstä tuli heti suosittu. Se oli jo 1900-­luvun alussa klassikko, eikä sen maine näytä hiipuvan 2000-luvullakaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Alun perin Frankesteinin hir­viöstä piti tulla vain kummitusjuttu muiden joukossa. Shelley keksi sen huvilassa ajanvietteeksi.

Seura ainakin innoitti. Yksi oli Suomessakin tunnettu runoilija Lordi George Byron. Paikalla oli neljä muuta brittiä.

Seurue keksi tekemistä, koska Sveitsissä vain satoi ja satoi. Kesä oli pilalla. Syy oli Tamboran tulivuoren purkaus kaukana Indonesiassa 1815. Se levitti tuhkaa Eurooppaan asti ja peitti Auringon.

Silloin syytä ei tiedetty, mutta Eurooppaan syntyi sanonta ”vuosi 1816 oli ilman kesää”.Tieteelle ja tutkijoille Frankensteinin hirviöstä tuli ikuinen taakka. Se on varoittanut tutkijoiden vastuusta jo 200 vuotta, ehkä aiheestakin.

Hirviön loihtii tarinassa ute­lias tutkija Frankenstein. Hän yrittää luoda kuolleesta elämää.

Kirjassa opiskelija Victor Frankenstein ehdottaa yliopistolleen, että tutkijat yrittäisivät luoda elämää uusien tieteen löytöjen avulla. Niihin kuului esimerkiksi outo sähkövirta.

Frankenstein liittää ihmisen osia yhteen osia vainajista ja teurastamojätteistä. Lopuksi Frankenstein herättää luomuksensa eloon sähköllä.

Kertomuksessa tutkijan luomus epäonnistuu. Tiedemies Frankenstein tuottikin irrallisista ruumiinosista 2,5-metrisen ihmisen irvikuvan.

Hirviö eli ensiksi ihmisiksi yli vuoden, mutta alkoi sitten murjoa luojansa sukulaisia. Frankensteinista tulee hylkiö.

Eri vaiheiden jälkeen tarina etenee Brittein saarten pohjoisosiin Orkneyn saarille ja jopa pohjoisnavalle.

Kertomus kolahti. Frankensteinista on tullut symboli kaikelle, mikä tieteessä voi epäonnistua. Hirviö symboloi sitä, mihin tiede pystyy ja mitä tieteen ei pitäisi tehdä, pohtii Frankensteinin perintöä Kai Kupferschmidt tiedelehti Sciencessa.

Shelley tunsi hyvin aikansa luonnonfilosofiaa. Hänen isänsä oli poliittinen filosofi, äiti filosofi ja feministi.

Shelleyn isä tunsi kemisti Humphry Davyn, josta tuli yksi kemian suurmiehistä.

Italialainen Alessandro Volta oli keksinyt pariston vuonna 1800. Se innoitti maanmies Luigi Galvanin kokeisiin.

Hän sai sammakonreisiä ”eloon” eli sätkimään sähkövirran avulla ja tuli tunnetuksi kaikkialla Euroopassa.

Biologi Charles Darwinin isoisä Erasmus Darwin kokeili esimerkiksi galvanismia. Kirjaan vaikuttivat myös John Miltonin Kadotettu paratiisi ja Ranskan vallankumous.

Näin Shelley imi vaikutteita Euroopan tieteen eturintamasta ja aatteista. Shelleyn seurue puhui näistä myös kesällä 1816, kun sade ulkona vaan jatkui.

Frankensteinista on tehty ainakin 54 elokuvaa. Ensi kertaa monsteri tuotettiin filmille jo 1910. Elokuvat eivät yleensä seuraa romaanin juonta tarkasti. Joissakin elokuvissa hirviö ei esimerkiksi osaa puhua tai lukea.

Kuuluisin elokuva Frankensteinista on ehdottomasti vuoden 1931 versio, jossa hirviötä esitti Boris Karloff. Tästä leveäkalloisesta Frankensteinista tuli hir­viön perikuva.

Karloffin hahmo on kestänyt aikaa. Yksi syy suo­sioon on, että Frankenstein esiintyi saman näköisenä myös tv-sarjassa Me hirviöt. Sarja esitettiin myös Suomessa 1960-luvulla.

Karloffin hahmo on piirtynyt esiin sarjakuvissa, julisteissa, leikkikaluissa ja legoissa, nukeissa ja naamareissa.

Tarinakin elää. Sen viime muunnelmia on vaikkapa elokuvissa Alien (1979), Ex Machina (2016) sekä Kaunotar ja hirviö (2017).

Tieteissä se väijyy aina. Teko­älyä pelätään nyt, vaikka kauhukuviin on pitkä tie.

Robottien kautta tekoäly ottaa lopulta myös Frankensteinin hahmon. ihminen luo taas Jumalaa. Sitten robotti karkaa...

Frankenstein on liitetty keinohedelmöitykseen, geenimuunneltuun ruokaan, kasvatettuihin elimiin – kaikkeen, mikä tieteissä pelottaa.

Etuliite franken- on englantia puhuvissa maissa lähes arkisanastoa. Liite kertoo kaikesta, mikä on pelottavaa ja hirviömäistä, eikä sen tarvitse liittyä tieteeseen. Franken- on tietysti myös toimittajien suosiossa.

Nuoret tutkijat pohtivat tammikuisessa Science-lehdessä, mitkä tieteen uudet löydöt tuottavat frankenpelkoja.

Listalle pääsivät esimerkiksi geenisakset eli crispr-cas9, verkon haittaohjelmat, kloonaukset, robotit ja tietysti se tekoäly.

Ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Frankensteinin hahmo innoitti tutkija Earl Bakkenia selvittämään, osaisiko hän kehittää sydämentahdistinta. Siinä hän onnistuikin vuonna 1957.


Korjauksia 8. maaliskuuta kello 17.30: Toisin kuin jutussa aiemmin luki, Frankensteinin hirviön luojan esikuva Victor Frankenstein ei ole esikuva vaan vain hahmo kirjassa. Kirjailija Mary Shelley ei ollut aatelisia, kuten jutussa aiemmin mainittiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Scifi
 • Kauhukirjallisuus
 • Tiede
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  8. 8

   Pohjois-Koreasta mieleen jäi se, mitä ei näytetty – ”Pohjois-Koreassa ei ole köyhiä ihmisiä”, meille sanottiin

  9. 9

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  10. 10

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää