Tiede

Hakukone Baidun tekoäly voi kloonata äänesi minuutin tallenteen perusteella – kuullun ja luullun raja hämärtyy entisestään

Kiinalaiset tutkijat: Tekniikalla voi tuottaa digitaalisen äänikopion ihmisille, joilta on kadonnut puhekyky.

Tekoäly voi oppia ihmisen persoonallisen äänen minuutissa, väittävät kiinalaiset tutkijat. Ohjelma tarvitsee vain minuutin kestävän äänitallenteen, ja äänen ”klooni” on pian valmis.

Tulos ei ole vieläkään täysin sama kuin jokaisen ihmisen persoonallinen ääni, mutta kopio on hyvin lähellä. Näin sanoo äänten ja tekoälyn tutkija, yhdysvaltalainen Sercan Arik tiedelehti New Scientistille.

Kiinalaisen hakujätin Baidun tutkijat sanovat, että tekniikalla voisi tuottaa digitaalisen puhuvan kopion ihmisille, joilta on kadonnut puhekyky. Baidu on Googlen veroinen hakujätti Kiinassa.

Äänikloonin avulla voitaisiin tehdä digitaalisia avustajia persoonallisiksi. Tehty ääni kelpaisi myös videopelin hahmon ääneksi tai palveluihin, jotka kääntävät tekstiä puheeksi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Äiti tai isä voisi helposti luoda äänikirjan, jossa iltasatoja luetaan heidän omalla äänellään, sanoo Arik, joka johti äänikloonaajan kehittelyä Baidun tutkimuskeskuksessa.

Verkkoyhtiö Baidun tutkimus perustuu sen ohjelmaan, joka yhdistelee tekstiä ja puhetta. Se on rakennettu Deep Voice -ohjelmaan ja sen tekoälyn neuroverkkoihin.

Tietokone ja sen laskentaohjelma kuuli yli 800 tuntia yhteensä 2 400 eri puhujan ääniä, kertoo tiedelehti New Scientist.

Näiden äänien perusteella se rakensi mallin ihmisen puheesta. Tekoäly oppi, mikä ääni liittyy mihinkin tekstiin. Se myös poimii jokaisen kuulemansa puheen äänen tunnusmerkkejä.

Deep Voice pystyy tuottamaan äänen keinotekoisen kopion. Se perustuu vain alkuperäisen äänen kuulemiseen.

Parhaimmillaan tekoäly tarvitsi vain sata lyhyttä, viiden sekunnin mittaista ääninäytettä, sanovat Baidun tutkijat.

Yksi ohjelman versio tarvitsi vain kymmenen äänipätkää, ja se jo pystyi puijaamaan ääniä tunnistavaa laitteistoa yli 95 prosenttia ajasta. Kun ihmiset olivat tuomareina, ne antoivat äänen kyvylle matkia alkuperäistä pisteet 3,16 / 4.

Baidun tutkijoiden kokeita on julkaistu Arxiv-verkkopalvelussa. Se ei ole vertaisarvioitu lehti, mutta tutkijat lähettävät sinne tutkimuksiaan arviotaviksi.

Äänen täydellinen kopiointi eli kloonaus on kehittynyt viime vuosina nopeasti. Adobe-yhtiö julkaisi vuonna 2016 VoCo-palvelun, joka pystyi jäljittelemään henkilön yksilöllistä ääntä. Tähän tarvittiin äänestä 20 minuutin tallenne.

Viime vuonna kanadalainen kasvuyritys Lyrebird avasi palvelun, jossa kuka tahansa voi tuottaa äänensä digitaalisen kopion. Siihen tarvitaan vain minuutin ääninäyte.

Parhaissakin keinotekoisissa äänissä on digitaalisia signaaleja, jotka voi havaita helposti ääniä tulkitsevilla ohjelmilla. Näin sanoo New Scientistille Rita Singh. Hän on Carnegie Mellonin yliopistolla rikosteknisten äänien asiantuntija.

Puhetta tunnistavia ohjelmia voidaan kuitenkin huijata. Niitä ovat esimerkiksi puhelinten pankkipalvelut ja älypuhelimen äänentunnistus.

Alabaman yliopiston tietoturvan tutkija Nitesh Saxena osoitti jo vuonna 2014, että kaupasta tai verkkokaupasta vapaasti saatava äänen muokkauksen työkalu osaa hommansa. Sen avulla pystyy huijaamaan puhetta tunnistavia laitteita 80–90 prosenttia ajasta.

Biometriset ohjelmat kohenevat koko ajan. Sen sijaan omat taitomme havaita väärennöksiä eivät juurikaan kehity.

Siksi yhä yleisempiä ovat tilanteet, joissa joku tekee petoksen äänen avulla. Tai huijaa muuten, esimerkiksi tekee valeuutisia matkimalla täydellisesti poliitikon puhetyyliä.

Kun valeääneen yhdistää muita ”huijaavia” ohjelmia, tunnistaminen vaikeutuu yhä.

Esimerkiksi kuvankäsittelyllä saa videolle puhuvan henkilön huulet liikkumaan aidolla tavalla. Näyttää siltä, että väärä henkilö todella sanoo sen, mitä ihminen kuulee.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ääni
 • Tekoäly
 • Timo Paukku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  6. 6

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  7. 7

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  8. 8

   Pohjois-Koreasta mieleen jäi se, mitä ei näytetty – ”Pohjois-Koreassa ei ole köyhiä ihmisiä”, meille sanottiin

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää