Tiede    |   HS-analyysi

Stephen Hawking oli suuri universumin kansantajuistaja ja gravitaatiotutkijoiden kärkikaartia

Keskiviikkona kuollutta Stephen Hawkingia kuvaillaan jopa nykyisen luonnontieteen kirkkaimmaksi tähdeksi, jonka ansiosta kosmologia ja maailmankaikkeuden vaikeatkin ilmiöt alkoivat kiinnostaa tavallisia ihmisiä.

Brittiläinen fyysikko ja kosmologi Stephen Hawking kuoli varhain keskiviikkona 76-vuotiaana vaikeaan liikehermoja rappeuttavaan sairauteen, johon hän sairastui jo nuorena.

Hawking oli suuren yleisön ehkä parhaiten tuntema nykyajan fyysikko. Hänen elämästään tehtiin elokuva. Hänen hahmonsa seikkaili pyörätuolissaan koko läntiseen maailmaan levinneessä Simpsonit-piirrossarjassa ja muissa tele­visio-ohjelmissa.

Brittiläisissä viestimissä häntä kuvaillaan jopa nykyisen luonnontieteen kirkkaimmaksi tähdeksi, jonka ansiosta kosmologia ja maailmankaikkeuden vaikeatkin ilmiöt alkoivat kiinnostaa tavallisia ihmisiä.

”Hawkingin merkitys oli suuri etenkin tieteen popularisoijana. Hän nosti esille ihmisen ja maailmankaikkeuden yhteyden. Hän toi mustat aukot tavallisille kansalaisille”, tähtitieteen professori Esko Valtaoja tiivisti keskiviikkona.


Vaikka Hawking oli puhekyvytön henkitorveen tehdyn avanteen takia, hän pystyi viestimään puhesyntetisaattorin avulla ja tekemään tieteellistä työtä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän pystyi välittämään älynsä ja viiltävän huumorinsa ansiosta viisaita näkemyksiä tieteen ja maailman tilasta sekä ihmiskunnan huomisesta.

Tieteen kansantajuistajana Hawking teki käsittämättömästä käsitettävää, mutta hänen varsinaiset tutkimuksensa ovat tavalliselle kansalaiselle haasteellisia ymmärtää.

Hänen työssään yhdistyivät hiukkasten käyttäytymistä kuvaava kvanttifysiikka sekä painovoimaa käsittelevä suhteellisuusteoria, jotka ovat periaatteessa sovittamattomia.

Hän ei saanut Nobelin palkintoa, joka yleensä annetaan todennetuista havainnoista. Esimerkiksi Hawkingin laskemaa mustan aukon säteilyä on hyvin vaikea havainnoida, vaikka hänen tutkimuksensa on teoreettisesti kestävä ja tavattoman siteerattu.

Kosmologi Syksy Räsänen arvioi, että Hawking oli 1900-luvun jälkipuoliskon merkittävimpiä gravitaatiotutkijoita. Hän ei ollut ehkä kymmenen merkittävimmän fyysikon tai kosmologin joukossa, mutta universumia ja mustia aukkoja muovaavan painovoiman selvittäjänä hän oli kärkikaartia.

Hawkingin ja kosmologi George Ellisin kirjoittama oppikirja The Large Scale Structure of Space-Time on Räsäsen mukaan alan armoitettu klassikko.

Galaksien synnystä väitöskirjaa Cam­bridgen yliopistossa 2000-luvulla tehnyt professori Peter Johansson Helsingin yliopistosta tiivistää, että Hawking oli eittämättä vuosituhannen merkittäviä fyysikoita, mutta rinnastukset Isaac Newtoniin ja Albert Einsteiniin ovat ehkä hieman liioiteltuja.


Hawkingilla oli tapana kustantaa Cambridgen opiskelijoille pitsalounaita, joille Johanssonkin osallistui. Lounaalla pidettiin tieteellinen esitelmä, jonka aiheena oli tietenkin kosmologia.

Hawking teki tieteellisen läpimurtonsa vuonna 1970, jolloin hän esitti brittiläisen fyysikon Roger Penrosen kanssa, että maailmankaikkeus alkoi yleisen suhteellisuusteorian perusteella singulariteetista, äärimmäisen tiheästä pisteestä.

He osoittivat Räsäsen mukaan, että maailmankaikkeudessa on vähintään yksi singulariteetti, mutta eivät sitä, onko se alussa vai muualla. Singulariteetit ovat suhteellisuusteorian yleinen piirre. Alkuräjähdys oli tavallaan kuin mustan aukon romahdus takaperin esitettynä.

Penrose muisteli sanomalehti The Guardianille, miten päättäväisesti Hawking paneutui työhönsä, koska hän ei uskonut elävänsä kovin kauan als-taudin takia.

Vuonna 1974 hänet kutsuttiin Englannin kuninkaallisen tiedeseuran Royal­ Societyn jäseneksi yhtenä kaikkien aikojen nuorimmista tutkijoista.

Vuonna 1979 hänestä tuli Cambridgen yliopiston professori samalle oppituolille, jota painovoimalakien keksijä Newton hoiti 1600-luvulla.

Tieteessä Hawking muistetaan ennen kaikkea mustien aukkojen säteilystä, joka kuulostaa jo käsitteenä ristiriitaiselta. Miten mustat aukot voisivat säteillä, jos kaikki valoa myöten putoaa niiden pohjattomaan painovoimakuiluun?

Hawking esitti, että mustat aukot eivät vain säteile vaan myös menettävät massaansa ja lopulta katoavat maailmankaikkeudesta.

Mustan aukon säteily perustuu ajatukseen, että avaruudessa syntyy jatkuvasti hiukkas-antihiukkaspareja, jotka saman tien tuhoavat toisensa.

Jos toinen syntyvistä virtuaalihiukkasista putoaa mustaan aukkoon, jäljelle jäävä hiukkanen jää säteilemään. Jos putoava hiukkanen on antihiukkanen, mustan aukon massa pienenee.

Säteily on kuitenkin niin vähäistä, että tavallisen mustan aukon elinikä on pidempi kuin maailmankaikkeuden. Sen sijaan hyvin pienet mustat aukot, tuskin atomin ytimessä olevaa protonia suuremmat, säteilevät sellaista vauhtia, että ne lopulta räjähtävät.

Hawkingin säteilyn mittaaminen kiertoteitse voisi Räsäsen mukaan olla mahdollista. On esitetty kokeita, joissa sitä mitattaisiin laboratoriossa nesteiden käyttäytymisessä.

Hawking täydensi maailmankaikkeuden syntymallia 1980-luvulla kvanttifysiikkaan perustuvalla oletuksella, jonka mukaan ajalla ei ole lainkaan alkua eikä loppua.

Sen mukaan maailmankaikkeus on myös ajan kannalta reunaton. Hän totesi luonteenomaiseen tapaansa, että jos ei ole alkua eikä loppua, tarvitaanko enää jumalaa käynnistämään tai päättämään todellisuutta.

Kvantti-ilmiöiden osuudesta maailmankaikkeuden synnyssä saatiin uutta näyttöä keväällä 1992, kun avaruuden taustasäteilyä mittaava yhdysvaltalainen Cobe-satelliitti havaitsi vähäisiä vaihteluja eri suunnilta tulevan säteilyn voimakkuudessa.

Vuonna 2015 Hawking alkoi keulakuvaksi hankkeessa, joka etsii ulkoavaruudesta älyllistä elämää. Ohjelman aikana on tarkoitus käydä läpi miljoona lähintä tähteä ja sata lähintä galaksia sekä tutkia Linnunradan keskustaa.

Työtään Hawking kuvaili kansantajuisesti kolmekymmentä vuotta sitten teoksessaan Ajan lyhyt historia, joka oli valtava kansainvälinen myyntimenestys. Fysiikan teorioista kertovaa kirjaa myytiin ainakin kymmenen miljoonaa kappaletta ja se käännettiin kymmenille kielille.

Jo kuluneen vitsin mukaan Ajan lyhyt historia on maailman eniten myyty vähiten luettu teos. Jos kirja on vaikea, syy ei kuitenkaan ole kirjoittajan eikä kääntäjän vaan maailmankaikkeuden, joka ei ole niin yksinkertainen kuin ehkä haluaisimme.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  5. 5

   Nytin ravintolakriitikko testasi neljä helsinkiläistä ramen-paikkaa ja löysi joukosta voittajan – Tällaista ramenia Helsingissä saa

  6. 6

   Äitiä kiellettiin puhumasta lapselleen suomea – monikielisissä perheissä kielet sekoittuvat ja valtakieli jyrää

  7. 7

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan – Merihakakin näyttää pian pittoreskilta

  8. 8

   Röyhkeän naiskaksikon epäillään huijanneen vanhuksia mitä mielikuvituksellisimmin keinoin ympäri Helsinkiä – Poliisi: ”Todella hävytöntä”

  9. 9

   Älä palkkaa rikollista tekemään remonttiasi – HS:n ohjeilla voit välttää hämärämiesten pyörittämät firmat

   Tilaajille
  10. 10

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  2. 2

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  5. 5

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  6. 6

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  9. 9

   Video näyttää, kuinka jalankulkija käveli pimeydestä Uberin robottiauton eteen – Professori: Huippusensorien olisi pitänyt havaita nainen, oli pimeää tai ei

  10. 10

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää