Tiede

Hypnoosi on väärissä käsissä vaarallinen ase, eikä sitä saisi opettaa kenelle tahansa – Tanskalaisen ryöstömurhan tarina osoittaa, että taitava hypnotisoija saa ihmisen tekemään mitä vain

Suomesta tunnetaan yksi ruma, melko tuore tapaus hypnoosin tuhoisasta käytöstä.

Tilaajille
Maaliskuussa 1951 tanskalainen Palle Hardrup ryösti pankin Kööpenhaminassa. Hän ampui kassanhoitajan ja konttorinjohtajan – ja jäi miltei verekseltään kiinni.

Ryöstö päätyi rikoshistoriaan. Perusteellisen tutkinnan jälkeen oikeus totesi, että pankkirosvo toimi hypnotisoituna. 28-vuotiaan nuorukaisen mieltä oli manipuloinut Bjørn Schouw Nielsen, 35, itseoppinut suggeroija ja taparikollinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Erikoinen tapaus on nyt ajankohtainen, sillä siihen perustuva elokuva The Guardian Angel – Suojelusenkeli sai hiljattain ensi-iltansa. Elokuvan on ohjannut Arto Halonen. Myös Halosen ja Kevin Frazierin kirjoittama samanniminen romaani ilmestyi äskettäin suomeksi.

Videolla Arto Halonen kertoo, mikä tekee ihmisestä hyvän manipuloijan. Juttu jatkuu videon jälkeen.

 

Miten ihmeessä Nielsen sai Hardrupin murhaamaan kaksi ihmistä? Voiko hypnotisoija viekoitella ihmisen toimimaan vastoin moraaliaan?
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Voi, sanoo vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma Psykiatrisesta vankisairaalasta.

”Valtaosa meistä vaalii illuusiota siitä, ettei pystyisi riistämään kenenkään henkeä. Kuitenkin useimmat esimerkiksi sotivat sujuvasti, kun takana on isänmaan paino ja papin lupa. Ne, jotka eivät lähde mukaan, ovat poikkeuksia.”

”Suurella yleisöllä on harha siitä, että väkivalta juontuisi pelkästään persoonallisuudesta ja moraalista. Samaa harhaa elättää myös merkittävä osa käyttäytymistieteilijöistä ja terapeuteista. He kaikki aliarvioivat tilannekohtaiset seikat.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jos joku yks kaks hypnotisoidaan ja hänelle annetaan tökerö ja suora käsky tappaa, hän havahtuu ennen kuin toteuttaa komennon.

Kauan jatkuvassa ja epäsuorassa suggeroinnissa asiat saadaan kuitenkin näyttämään muulta kuin ne ovat.

Silloin ihminen ei miellä tekevänsä pahaa vaan kokee tekevänsä hyvää ja välttämätöntä, Lauerma selittää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tilannekohtaiset seikat olivat Kööpenhaminan murhille suotuisat. Nielsen ja Hardrup viettivät vuosia samassa sellissä.

Molemmat tuomittiin toisen maailmansodan jälkeen vankilaan maanpetturuudesta, koska he olivat kuuluneet natsien järjestöihin ja auttaneet saksalaisia miehittäjiä.

”Nielsenillä oli tilaisuus hyvin pitkäkestoiseen indoktrinointiin, ja hän toimi taitavasti ja häikäilemättömästi”, Lauerma sanoo.


Menneisyytensä vuoksi molemmat miehet elivät puun ja kuoren välissä. Historia-lehden mukaan Hardrup on kuvannut, että tunsi itsensä telkien takana yksinäiseksi, ”kuin meren pohjaan juuttuneeksi sukelluskelloksi”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hän pakeni fantasiaan, jossa hän perusti poliittisen puolueen ja loi Suur-Skandinavian. Lisäksi hän löysi Nielsenistä hengenheimolaisen. Kaksikko muun muassa joogasi, meditoi ja harrasti hypnoosia.

Juuri hypnoosin avulla Nielsen otti Hardrupin valtaansa.


Hän välitti tälle keksimänsä suojelusenkelin käskyjä. Olennon komennosta Hardrup katkaisi suhteensa muihin vankeihin ja sukulaisiinsa.

Miehet pääsivät koevapauteen lokakuussa 1949. Sen jälkeen Nielsen rahoitti elämäänsä hypnotisoimalla viikoittain Hardrupia. Tämä lahjoitti entiselle sellikaverilleen valtaosan tuloistaan ja ottamansa lainat.

Nielsen kävi kuuluisaa pankkiryöstöä läpi hypnoosi-istunnoissa yksityiskohtaisesti etukäteen. Ennen kohtalokkaita tapahtumia hän lavasti Hardrupin haaveileman kansallissosialistisen puo­lueen perustamisen.

Sitten hän vaivutti Hardrupin transsiin ja painotti, että tämän oma ja kotimaan tulevaisuus riippuvat nyt siitä, onnistuuko rahojen hankkiminen.

Hardrup osti pistoolin ja lähti pelastamaan itseään ja mahtavaa Pohjolaa.

Oliko uhri erityisen altis suggestiolle vai voisiko kenelle tahansa käydä noin?

”Tällaiseen tarvitaan hypnoosiherkkä ihminen, ja ne, jotka haluavat käyttää hypnoosia väärin, osaavat tunnistaa sellaisen”, Lauerma sanoo. Ominaisuus ei näy päälle päin eikä ole tyypillinen millekään ihmisryhmälle.

Lavahypnotisoija löytää hypnoosiherkät vaikkapa näin: Ensin hän pitää lennokkaan esitelmän hypnoosista. Sitten hän ottaa sitruunaviipaleen, puraisee sitä ja rouskuttaa hartaasti. Hän tuijottaa yleisöä ja sanoo, että nyt tunnette syljen erittyvän suussanne, ja julistaa, että tämä on hypnoosia.

Seuraavaksi hän pyytää näyttämölle vapaaehtoisia, joiksi valikoituu suggestioherkkiä. Jos joku ilmoittautuu piloillaan, hypnotisoija voi nolata hänet tai panna syrjään statistiksi.

Hypnotisoiminen ei vaadi muuta kuin tekniikoiden opettelua ja itsevarmuutta. Se sujuu sitä näppärämmin, mitä auliimpi ohjailulle kohde on.

Hardrup oli epäilemättä helppo nakki Nielsenille, jota on kuvattu karismaattiseksi. On sanottu, että pikkulapset halusivat hänen syliinsä.

”Karismaattisella persoonalla on usein jonkinlainen trauma taustallaan. Hänellä on kokemusta siitä, miten oma mieli on kehittänyt suojamekanismeja ja pystyy torjumaan tiettyjä asioita. Hänellä saattaa olla myös tuntemusta poikkeavista tajunnantiloista ja siksi kiinnostusta niitä kohtaan”, Lauerma kertoo.

Kööpenhaminan murhien lisäksi ei ole pystytty todentamaan ainuttakaan hypnoosin vallassa tehtyä henkirikosta. Sen sijaan tiedetään varmasti, että hypnoosilla on saatu aikaan muuta pahaa.

Hypnoosia vastaavia menetelmiä on käytetty esimerkiksi hurmahenkisten kulttien piirissä. Myös terroristien valmennuksessa niitä on saatettu soveltaa.

Suomesta tunnetaan yksi ruma, melko tuore tapaus huuhaahoitojen piiristä.

Lauerma ja ylilääkäri Jorma Oksanen kuvaavat Suomen Lääkärilehdessä, miten hypnoosikurssille osallistunut yli 50-vuotias ja työelämässä menestynyt nainen sairastui akuuttiin vakavaan psykoosiin.

Hän oli katsonut runsaan viikon ajan päivittäin tallenteita, joissa kurssin ohjaaja antoi käskyjä. Lopulta hän menetti todellisuudentajunsa ja koki hypnotisoijan kehottavan häntä muun muassa kaahaamaan autolla vaarallisesti.

”Tuollaisen tilan aiheuttaminen edellyttää suunnatonta pahantahtoisuutta tai suurta hölmöyttä”, Lauerma toteaa.

Kyseisellä maallikkohypnotisoijalla ei ollut koulutusta, jonka avulla hän olisi osannut ottaa huomioon riskit.

Varomaton ja taitamaton hypnoosin käyttö saattaa myös synnyttää valemuistoja.

”Valeterapeutiksi heittäytynyt henkilö voi olla kovin innostunut siitä, että jotkin oireet ovat insestin jälkiseurausta. Hän tuo insestiä esiin huomaamattomin vinkein ja johdattelevin kysymyksin. Hypnoosissa oleva ihminen kokee johdattelun voimakkaasti ja on taipuvainen ottamaan sen totena”, Lauerma kertoo.

Oikea psykoterapeutti on näiden asioiden edessä neutraali. Hänellä ei ole valmista näkemystä siitä, mitä potilaalle on tapahtunut.

Lauerma ja lukuisat muut asiantuntijat ovat sitä mieltä, ettei hypnoosia pitäisi opettaa kenelle tahansa. Suomessa niin voi tehdä. Menetelmän säätelemiseksi on olemassa lakiesitys vuodelta 2009. Se on kuitenkin juuttunut hallintokoneistoon.

Tämän ”puoskarilain” mukaan ainoastaan terveydenhuollon ammattilainen saisi käyttää hypnoosia sairauksien hoidossa. Vastaavia säädöksiä on monessa maassa, tiukimmat Israelissa. Siellä hypnoosi sallitaan vain luvan hankkineille lääkäreille, psykologeille ja hammaslääkäreille.

Oikein käytettynä hypnoosista onkin paljon hyötyä. Vanhan viisauden mukaan sitä kannattaa kokeilla kaikkiin vaivoihin, jotka liittyvät sileään eli ei-tahdonalaiseen lihakseen.

Menetelmällä on saatu vertailevassa tutkimuksessa hyviä tuloksia kroonisen alaselkäkivun hoidossa senkin jälkeen, kun muut keinot on kokeiltu. Tällöin kyse ei juurikaan ole lumevaikutuksesta.

Hypnoterapialla on parannettu ärtyvän suolen oireyhtymä, saatu vaikea unissakävely loppumaan ja taltutettu unettomuutta sekä esiintymisen ja lentämisen pelkoa.

Yllättäen hypnoosi sopii myös rikosten tutkintaan. Sen avulla puolueettomiksi arvioitujen todistajien hatarat muistot tapahtumista saattavat terävöityä, mikä auttaa suuntaamaan ja rajaamaan tutkimusta.

Hypnotisoidun mielikuvat eivät kuitenkaan kelpaa todisteiksi, vaan ainoastaan johtolangoiksi.

Syvä rentoutumisen tila

  Hypnotisoija saa puheella ja muilla vuorovaikutuksen keinoilla toisen ihmisen vaipumaan syvään rentoutumisen tilaan, transsiin.

  Sen aikana potilaassa synnytetään haluttuja mielikuvia.

  Valvotut terveydenhuollon ammattilaiset löytyvät internetin Terhikki-rekisteristä. Järjestelmään syötetään nimi, ja jos sitä ei löydy, on kyseessä itse myönnetty titteli.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hypnoosi
 • Tiede
 • Psykologia
 • Arja Kivipelto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita

   Tilaajille
  2. 2

   It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?

  3. 3

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  4. 4

   Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon”

   Tilaajille
  5. 5

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  6. 6

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  7. 7

   Istanbulista löytyi diplomaattiauto, jota Saudi-Arabia ei anna tutkia – Valvonta­kamerakuvissa näkyy ilmeisesti surmatun toimittajan kaksoisolento

  8. 8

   Mikromuovia löytyy myös ihmisten sisältä, uusi tutkimus havaitsi – muovia tulee ruokapaketeista ja juomapulloista

  9. 9

   ”Koko maailma romahti kun aloin herätä joka yö kello 2” – HS:n lukijat kertovat, miten vaikea vaihdevuosioireita on tunnistaa, kun useimmiten puhutaan vain ”kuumista aalloista”

  10. 10

   Voiko Italiasta puhua kauniina maana?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  2. 2

   Räikkösen kunnioitusta huokuva ele palkintojen­jaossa kerää ylistystä: ”Osoitti todellista tyylitajua”

  3. 3

   Työasussaan Roosa nauha -kampanjan symbolia pitänyt lentokenttä­työntekijä sai potkut – Turvatarkastajien ulosmarssi ei aiheuttanut ruuhkia

  4. 4

   Kuinka nopeasti nuuskan käyttö näkyy hammaslääkärillä? Voiko nuuska kairata reiän poskeen? Asiantuntijat käyvät läpi 15 netistä tuttua väitettä

   Tilaajille
  5. 5

   Vasemmisto­liiton Li Andersson pitää yrittäjien ruokakampanjaa ”vastenmielisenä” – Yrittäjien Mikael Pentikäisen mukaan ruoan jakelu on ”erinomainen” hanke

  6. 6

   Internet mullisti maailman, mutta seuraava vallankumous saattaa jättää sen varjoonsa

  7. 7

   Kalasatamaan rakennettiin katu, joka on tasa-arvoinen kaikille – uusi liikenne­järjestely aiheutti palaute­ryöpyn

  8. 8

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  9. 9

   Ennennäkemätön Kimi Räikkönen on nyt myös kansikuvapoika ja maailmanlaajuisen lehden uuden numeron pääaihe

  10. 10

   Patrik Leppänen, 22, ei totellut työnantajan käskyä ottaa Roosa nauha pois rinta­pielestään lento­aseman turva­tarkastuksessa ja sai potkut – ”Halusin osoittaa tukea äidilleni”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi naista pitää ”rakentaa” tunteja ennen kuin hän kelpaa televisioon? Jenni Pääskysaari kyllästyi näyttämään ”drag queenilta” ja teki radikaalin ratkaisun

   Tilaajille
  2. 2

   ”Joidenkin kohdalla on pakko toivoa, etteivät he koskaan saa töitä” – Ammattikouluista uhkaa valmistua hoitajia, jotka voivat olla vaaraksi hoidettavilleen, sanovat opettajat

   Tilaajille
  3. 3

   Kalusteita lahjoitetaan niin paljon, etteivät kaikki kelpaa edes kirpputoreille – Nämä käytetyt kalusteet viedään käsistä, näitä ei huolita edes ilmaiseksi

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minun on ajateltava, että oli hänen aikansa mennä” – 39-vuotiaana kuolleen Perttu Häkkisen vaimo, ystävät ja työtoverit kertovat, kuinka paljon he menettivät

   Tilaajille
  5. 5

   Kettu istahti paikallisbussin penkille Kirkkonummella – Video näyttää, miten kuski paimentaa eläimen ulos katseen voimalla

  6. 6

   Brittipilotti ohjasi koneensa kiitoradalle kylki edellä – Finnairin lentäjä selittää, mistä on kyse ja paljastaa loma­kohteiden haastavimman kentän

  7. 7

   Audi, Lada ja Toyota haudattiin vuodeksi suohon ja kaivettiin sen jälkeen ylös – Venäläisen Youtube-porukan ”testi” vahvistaa vanhan totuuden

  8. 8

   Uuden lastensairaalan katolle ilmestyi englanninkielinen teksti: Varautuuko sairaala pommituksiin?

  9. 9

   Ranskassa on syntynyt poikkeuksellisen monta vauvaa, joilla on epä­muodostuneet kädet – viran­omaiset ovat ymmällään

  10. 10

   Säässä täyskäännös tällä viikolla: Lunta pyryttää jopa 15 senttiä Etelä-Suomea myöten – Meteorologi suosittelee vaihtamaan talvirenkaat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Mies ei oikein saa sanoa enää mitään mielipidettä” – Feministit voisivat rauhoittua, sanoo Kauko Röyhkä ja nauttii, kun some kuohahtaa Tilaajille
  3. ”Maailman pisin merisilta” avattiin Kiinasta Hongkongiin – mutta hongkongilaiset eivät ole pelkästään innoissaan
  4. #Metoo on kaukana, kun potilas kourii rintoja ja takapuolta – Sairaanhoitaja Rayan Hämäläinen kuulee huorittelua, seksiehdotuksia ja väkivaltaisia fantasioita Tilaajille
  5. Mitä tehdä, kun lapsi pelkää vieraita? Vierastaminen on osa kehitystä, mutta se vaatii vanhemmalta turvallisen vastauksen Tilaajille
  6. Onko Bitcoinin loppu kirjoitettu sen sisään? ”Miksi näin nerokkaan järjestelmän luojat eivät ole ottaneet tätä huomioon” Tilaajille
  7. Voiko Italiasta puhua kauniina maana?
  8. Carmen Pekkarinen muutti Kanadasta Suomeen 20 vuotta sitten ja hermostui roskaamiseen – lopulta luontoa rakastava sääfani keräsi 10 000 tupakantumppia Espoosta
  9. It-veteraani kirjoitti koodaajien palkkaongelmasta – Jos tekijöistä on kerran pulaa, miksi heistä ei synny palkkakilpailua?
  10. 2 tuntia sitten
  11. Oodi vanhemmuudelle – Arjen kiireen keskellä vanhempi suorittaa lukuisia toimia lapsensa mielenterveyden suojaamiseksi
  12. 4 tuntia sitten
  13. Brexit on kuin perheriita, ja siksi on normaalia, että sen seuraaminen nolottaa ulkopuolista
  14. Näytä lisää