Tiede

Tulvat nousivat, eläimet kutistuivat ja lopulta alligaattorit loikoivat Pohjoisnavalla – 56 miljoonan vuoden takainen lämpöpiikki auttaa ennustamaan ilmastonmuutoksen seurauksia

Maasta ei ole tulossa yhtä kuuma kuin eoseenin lämpöhuipussa, mutta yhtäläisyyksiä on silti paljon.

Keski-Euroopassa rehotti viidakko. Lontoon alla makaava London Clay -kivikerrostuma on täynnä fossiilisia nipapalmuja, viikunapuita ja viiniköynnöksiä. Ilmasto oli subtrooppinen Suomea myöten.

Vielä hätkähdyttävämpiä kelit olivat napaseuduilla. Ellesmerensaarella ei ollut jäätikköä vaan alligaattoreita. Kasvitkin olivat hallanarkoja.

Tämä oli totta 56 miljoonaa vuotta sitten.


Eoseenikauden alun lämpöpiikki on esihistorian lähin vastine nyt tapahtuvalle ilmastonmuutokselle. Mantereet sijaitsivat silloin jo melkein nykyisillä paikoillaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Maapallon keskilämpötila nousi 5–8 asteella vain muutamassa tuhannessa vuodessa. Sen kertovat isotooppitutkimukset merieliöiden kuorista ja fossiilisista hampaista.


Nousu vastaa ennusteita ihmisen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta, jos päästöjä ei saada kuriin.

Kansainvälisen ilmastopaneelin pessimistisimmän ennusteen mukaan keskilämpötila nousee viitisen astetta vuosisadan loppuun mennessä. Pariisin ilmastosopimuksen tavoite on pitää lämpeneminen alle kahdessa asteessa.

Eoseenin alussa ilmakehään ja meriin pääsi arviolta 4–7 gigatonnia ylimääräistä hiiltä, joka oli peräisin fossiilisesta kasviaineksesta. Määrä on hälyttävän lähellä tunnettuja fossiilisten polttoaineiden varantoja.

Oil Change International -järjestön raportti syyskuulta 2016 arvioi ne reiluksi 2,5 gigatonniksi. Lisäksi hiiltä vapautuu sulavasta ikiroudasta.

Muinaiset hiilipäästöt voidaan mitata, sillä kasvit ottavat ilmakehästä valikoivasti enemmän kevyttä hiili 12 -isotooppia kuin raskaampia tyyppejä.

Kun kuolleiden kasvien muodostamista fossiilivarannoista päätyy hiiltä takaisin kiertoon, hiili 12:n osuus kasvaa. Tutkijat mittaavat sitä esimerkiksi merenpohjan hiilipitoisesta karbonaattiliejusta.

Aikaisempien arvioiden mukaan eoseenikauden ilmakehässä oli hiiltä jopa viisi kertaa nykyistä enemmän. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden vuonna 2017 julkaiseman analyysin mukaan se on yliarvio. Hiilidioksidin pitoisuus ylitti 1 000 ppm eli miljoonasosaa vain kuumimman lämpöpiikin aikana.

Se on alle kolme kertaa enemmän kuin nyt. Virallisena mittarina toimivan Mauna Loan observatorion huhtikuun mittaukset näyttävät nykypitoisuudeksi noin 410 ppm.

”Tämä muuttaa käsitystämme siitä, millainen on hiilidioksidipitoisuuden ja globaalin lämpötilan suhde”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, Ying Cui Dartmouth Collegesta.

Korkeat lämpötilat eivät ehkä vaadi niin korkeita hiilidioksidipitoisuuksia kuin on oletettu, vaan myös pilvisyyden muutos voi ylläpitää kasvihuoneolosuhteita, kuuluu tutkimuksen johtopäätös.

Ei eoseenin lämpöhuippu täydellinen kopio nykyajasta ollut. Ilmasto oli jo valmiiksi huomattavasti nykyistä lämpimämpi, eikä napaseuduilla ollut juurikaan jäätiköitä. Maailmasta ei siis näillä näkymin ole tulossa yhtä lämmin kuin lämpöhuipun aikaan.

Yhtäläisyydet ovat silti vaikuttavia. Myös eoseenikaudella napaseudut lämpenivät rajummin kuin päiväntasaaja. Tropiikissa merenpinnan lämpötila oli muutaman asteen nykyisen yläpuolella, mutta Jäämerellä eroa oli toistakymmentä astetta.

Sään ääri-ilmiöt yleistyivät, kuten kertoo jokisuisto Pohjois-Espanjassa lähellä Arénin kylää. Ennen rauhallisesti virrannut joki alkoi repiä mukaansa maaperää, soraa ja kivenmurikoita, kun ilmasto lämpeni ja rankkasateet yleistyivät.

Maaperää paikallaan pitänyt kasvillisuus väheni, koska sateiden välissä oli ankaria kuivuusjaksoja.

Muutamassa tuhannessa vuodessa joki kasasi soraa jopa kahdeksanmetrisiksi kasoiksi, raportoi kansainvälinen tutkijaryhmä geotieteiden EarthArXiv-sivustolla tammikuussa 2018.

Tutkijat laskivat soran kertymisen avulla, kuinka paljon sademäärä alueella muuttui. Arviossa on paljon epävarmuutta, he raportoivat, mutta vettä saattoi tulla jopa kymmenkertaisesti enemmän.

Kasvituholaisten runsastuminen ja leviäminen pohjoiseen on yksi tutkijoiden esittämä huolenaihe. Lämpöhuipun fossiilit vahvistavat huolen aiheelliseksi.

Wyomingin Bighorn Basinista Yhdysvalloista esiin kaivetuista kasvinlehtifossiileista yli puolet on hyönteisten jyrsimiä. Vastaavaa ei ole tavattu mistään sen koommin.

Eläimet pienenivät kuin pyy maailmanlopun edellä, osoitti Nebraskan yliopiston tutkija Ross Secord kollegoineen vuonna 2012.

Eoseenin eläimet olivat pieniä alkujaankin. Suuria ei vielä ollut ehtinyt kehittyä kymmenen miljoonaa vuotta aiemman dinosaurusten sukupuuton jälkeen.

Lämpöhuipun aikana eläimet kutistuivat entisestään. Esimerkiksi pikkuinen Sifrhippus-hevoseläin painoi keskimäärin 5,4 kiloa, mutta kuumimpina aikoina se pieneni 3,8-kiloiseksi.

Pienen eläimen on helpompi pysyä viileänä kuumalla säällä. Toisaalta se ei tarvitse massaa selvitäkseen kylmyydestä.

Sääntö pätee nykyäänkin: huhtikuussa Ecology and Evolution -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan amerikkalaisten biisonien koko on viime jääkauden kylmimmän vaiheen jälkeen seurannut tarkasti ilmastoa. Yhden asteen lämpenemistä kohti biisonit menettävät 41 kiloa painoa, tutkimus osoitti.

Myös pienemmät eläimet, kuten arktiset isosirrit, ovat kutistumassa.


Ihmisen esi-isät näyttivät eoseenikaudella lähinnä puoliapinoilta eivätkä varmasti polttaneet kivihiiltä. Mikä rajun ilmastonmuutoksen mahtoi aiheuttaa?

Ilmeisesti jokin sai napaseudun valtamerten pohjaliejussa piilleet jäätyneet metaanivarannot sulamaan. Alkupotkuna oli ehkä vulkaaninen toiminta tai merivirtojen muutos, joka nosti arktisen merenpohjan lämpötilaa.

Ensimmäistä 2000-vuotista lämpenemisjaksoa seurasi toinen, joka mahdollisesti oli seurausta ensimmäisestä, kertoo vuonna 2014 Nature Geoscience -lehdessä julkaistu tutkimus.

Lämpöhuippu ei aiheuttanut joukkosukupuuttoa, mutta eivät kaikki siitä selvinneetkään. Erityisesti merieliöitä katosi. Näin kävi sekä tropiikissa, missä ilmasto kuumeni sietämättömäksi, että napaseuduilla, missä viileät vedet lämpenivät.

Maaeläimille lämpöhuippu aiheutti sattumalta samansuuntaisia seurauksia kuin ihmisen toiminta nykyään. Aasia, Eurooppa ja Pohjois-Amerikka sulautuivat yhdeksi suureksi metsäksi, jossa eläimet liikkuivat vapaasti. Amerikkalaiset lajit levisivät vanhaan maailmaan ja päinvastoin – samoin kuin minkit, kottaraiset ja muut vieraslajit nyt leviävät ihmisen kuljettamina.

Seurauksena oli myös sukupuuttoja. Euroopassa dinosaurusten ajalta saakka sinnitelleet jyrsijänkaltaiset multituberkulaatit kokivat lopullisen tappion uudessa kilpailussa.

Eoseenikauden lämpöhuipussa on nykyiseen ilmastonmuutokseen verrattuna myös sellaisia eroavuuksia, jotka ovat ihmiskunnan kannalta huolestuttavia.

Silloinkin lämpeneminen oli poikkeuksellisen nopea, mutta tällä hetkellä ihmiset puskevat hiilidioksidia ilmakehään ehkä kymmenenkin kertaa nopeammin kuin sitä vapautui eoseenikaudella, raportoi tutkijaryhmä Nature Geoscience -lehdessä vuonna 2011. Nyt lämpeneminen etenee vuosikymmenissä, ei -sadoissa.

Lisäksi huolena on napaseudun jäätiköiden sulaminen. Auringonvaloa takaisin heijastava jää vähenee, mikä nopeuttaa lämpenemistä entisestään.

Tätä ei tapahtunut eoseenilla, sillä silloin jäätiköitä ei ollut alkuaankaan.

Luonnon monimuotoisuuden kannalta ongelma on myös se, että eliölajit eivät tällä kertaa voi siirtyä ilmaston mukana. Niiden reitillä on kaupunkeja, peltoja, valtateitä ja lukuisia muita ihmisten rakentamia esteitä.

Muinainen lämpöhuippu kertoo sekä hyviä että huonoja uutisia.

Hyvät uutiset: ilmastonmuutos ei aiheuttanut maailmanloppua, vaan ylimääräinen hiili imeytyi aikanaan pois ilmakehästä ja ekosysteemit toipuivat. Huonot uutiset: se kesti lähes 200 000 vuotta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ilmastonmuutos
 • Tiede
 • Maija Karala

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Näin suomalaisten työajat voivat muuttua – HS kokosi 5 tärkeintä uudistusta, joita hallitus esittää kiisteltyyn työaikalakiin

  2. 2

   Kalle sai puhelun headhunterilta, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  3. 3

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  4. 4

   Eurokriisi uhkaa taas kärjistyä, nyt syyllinen on alueen kolmanneksi suurin talous Italia – ”Panokset ovat paljon suuremmat kuin Kreikan tapauksessa”

  5. 5

   Yhdysvaltalaiskirjailija Philip Roth on kuollut

  6. 6

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  7. 7

   Suomen talouden tilanne on vähän sama kuin juhlissa puolenyön jälkeen: Hauskin tunnelma alkaa hiipua

  8. 8

   Kohu Aku Louhimiehen ohjausmetodeista nousi jälleen – Ohjaajan mukaan Ylen jutussa oli neljä olennaista virhettä, mutta riittävätkö todisteet?

  9. 9

   Siitosorin päivä pitenee, kun kevät käynnistää tammojen kiiman – Celantus-ori huhkii nyt kahta työtä

  10. 10

   ”Kun painaa jalkapohjan oikeasta kohdasta, niskasärky ja unettomuus helpottaa” – Kiinalainen lääketiede pitää pintansa, mutta paljonko siinä on huuhaata ja mistä on oikeasti apua?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Huoli suomalaispojista sai tutkijakaksikon kysymään pojilta, vaikenevatko he tunteistaan, mikä koulussa mättää ja miksi he homottelevat toisiaan – tulokset yllättivät

   Tilaajille
  2. 2

   Autiotalo rapistui surkeaan kuntoon Helsingin paraatipaikalla – sen remontointi ei kuulu taloyhtiölle, päätti käräjäoikeus

  3. 3

   Suomalaisen vaatteet on todennäköisimmin ostettu marketista, ja suosituin muotitalo on Prisma – ”Kertoo siitä, että hinta on määräävä tekijä”

  4. 4

   Ulkomaiset opiskelijat jäisivät mielellään Suomeen, mutta täkäläisten eristäytyneisyys saa monen hylkäämään aikeet – ”Täällä joutuu olemaan paljon yksin”

  5. 5

   Katsastusväli pitenee, pakokaasumittaus poistuu, huonoista renkaista seuraa ajokielto – HS kokosi yhteen katsastustoiminnan muutokset

  6. 6

   Vainoaja palkkasi etsivätoimiston selvittämään entisen kumppaninsa salaisen osoitteen – ”Täysin väärin”, sanoo ammattietsivien edustaja

  7. 7

   Presidentti Niinistön virallisesta muotokuvasta paljastui yllätys – Kuvapari osoittaa, että poski kuuluukin afganistanilaiselle turvapaikanhakijalle

   Tilaajille
  8. 8

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  9. 9

   Pihalla ulkoilevia päiväkotilapsia ja henkilökuntaa ammuttiin muovikuula-aseella Helsingin Ruoholahdessa – Epäilty on itsekin lapsi

  10. 10

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  3. 3

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  6. 6

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  7. 7

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  8. 8

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää