Suomalaistutkijoilta hyviä uutisia: maailman metsät voivat entistä paremmin, vaikka väestö kasvaa – hyvinvoinnin lisääntyminen auttaa myös metsiä toipumaan - Tiede | HS.fi
Tiede

Suomalaistutkijoilta hyviä uutisia: maailman metsät voivat entistä paremmin, vaikka väestö kasvaa – hyvinvoinnin lisääntyminen auttaa myös metsiä toipumaan

Rikkaissa ja keskituloisissa maissa metsien biomassa on lisääntynyt 0,5–1,3 prosenttia joka vuosi viime vuosikymmeninä. Metsien kasvua ei selitä ilmakehän lisääntyvä hiilidioksidi, vaan ihmisten hyvinvointi, esittää tuore suomalaistutkimus.

Öljyputki halkoo metsäistä maisemaa Siperiassa Venäjällä. Kuva: Jessica Bachman / Reuters

Julkaistu: 14.5.2018 21:09

Tämä kuulostaa yllättävältä: siitä huolimatta, että maapallon väestö kasvaa ja miljardien suiden ruokkimiseen tarvitaan yhä enemmän ravintoa, maapallon metsien biomassa ei hupene, vaan saattaa kokonaisuudessaan jopa lisääntyä.

Kyse ei ole pinta-alasta vaan biomassasta, toisin sanoen puusto tihentyy, runsastuu ja maapallo vihertyy, vaikka sademetsiä yhä hakataan kiivasta tahtia erityisesti Brasiliassa, Indonesiassa ja Nigeriassa. Vahvin selittävä tekijä tälle on hyvinvointi. Keskituloisissa ja rikkaissa maissa puuston määrä on kääntynyt kasvuun osittain jo 1800-luvun puolella.

Seuraa uutisia tästä aiheesta