Tiede

Jopa judonaiset uusintavat uskoa naisten haurauteen, havaitsi tutkija – kreikkalaisten ja suomalaisten väliltä löytyi kuitenkin suuri ero

Nuoret kreikkalaiset naiset ovat huolissaan naisellisuutensa säilymisestä, mutta suomalaiset eivät edes käsittäneet tutkija Anna Kavouran kysymystä.

Nuorten kreikkalaisten judonaisten sielua repii urheilijuuden ja naiseuden välinen ristiriita. He elättävät naisellisuuden ihannetta, jonka lihakset ja kamppailu-urheilu voivat vaarantaa. Tämän takia he ovat jopa valmiita luistamaan harjoituksista.

Tämä kävi ilmi Anna Kavouran väitöstutkimuksessa. Kavoura on itsekin judoka, ja hän väitteli toukokuussa Jyväskylän yliopistossa kreikkalaisten ja suomalaisten judonaisten identiteettistä.

Kavoura haastatteli tutkimustaan varten kymmenen kreikkalaista ja yhdeksän suomalaista 17–49-vuotiasta judoa harjoittelevaa naista. Aineiston diskurssianalyysi paljasti maiden väliltä suuria eroja, mutta myös yllättäviä yhtäläisyyksiä.

”Eräs kreikkalainen nuori nainen sanoi, ettei hän tee kaikkia punttiharjoituksia, koska ei halua näyttää mieheltä”, Kavoura kertoo. Vanhemmat joukkuetoverit olivat hänestä liian lihaksikkaita eivätkä miesten mieleen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaiset naiset sen sijaan viis veisasivat naisellisuudesta.

”He eivät maininneet sitä ollenkaan. Ei, vaikka yritin houkutella puhumaan siitä, koska se oli kreikkalaisille niin keskeistä. Suomalaiset vastasivat, etteivät he ymmärrä, mitä tarkoitan.”

”Sikäli suomalainen kulttuuri on paljon terveempi.”

Kavouran mielestä ero selittyy kulttuurilla. Suomessa on pitkä perinne tasa-arvon tavoittelussa, mutta Kreikassa 70 prosenttia ilmoittaa yhä kyselyissä, että naisen paikka on kotona ja miehen tehtävä on elättää perhe.

Kreikkalaiset naiset olivat myös kokeneet paljon sukupuoleen perustuvaa syrjintää lajissaan ja maajoukkueessa.

Suomalaiset sanoivat tulleensa tasa-arvoisesti kohdelluiksi. Lopulta kaikki kertoivat kuitenkin myös vaikeuksista, joita heillä oli lajissa siksi, että he ovat naisia: puuttui harjoituskavereita miesten ja poikien keskellä. Oli valmentajia, jotka pitivät naisten judoa vähempiarvoisena.

Haastatellut naiset pitivät itseään poikkeuksellisina naisina. He olivat olleet pienestä asti vahvoja, poikatyttöjä.

”Synnynnäisiä taistelijoita”, Kavoura kiteyttää.

Paljastavimmat vastaukset tulivat, kun tutkija kysyi, miksi lajissa on vähän naisia. Judonaiset arvelivat, että naiset eivät ole yhtä kilpailullisia ja innostuneita kamppailusta kuin miehet, jotka tekevät sitä luonnostaan.

Kipu ja kova treeni ovat pitkälle päässeiden judonaisten mielestä tavallisille naisille liikaa.

”Nämä ovat samoja stereotypioita, joita esitettiin jo 200 vuotta sitten Viktorian aikaan. Naiset ovat hauraita, he eivät kestä samaa kuin miehet. Tällä perusteella naisilta kiellettiin aikoinaan kaikki urheilu ja yhä joitakin lajeja.”

Varmuuden vuoksi Kavoura huomauttaa, että mikään tästä ei pidä paikkaansa. Hänen tietääkseen ei ole näyttöä siitä, että naiset kestäisivät fyysistä rasitusta tai kipua miehiä huonommin.

”Ja naiset, jotka ovat itse todistaneet pystyvänsä tähän kaikkeen, uusintavat näitä väitteitä!”

Toisin sanoen pitävät yllä ajatusta, että judo on miesten hommaa.

Itsensä pitäminen poikkeusyksilönä voi olla henkilökohtaisesti voimaannuttavaa, mutta ei auta tuomaan lisää naisia kamppailulajien pariin, Kavoura sanoo.

Korkean tason kilpaurheilussa menestyvät naiset toki ovat poikkeusyksilöitä – mutta niin ovat myös huippu-urheilijamiehet. Iso osa miehistäkin haluaa pehmeämpää liikuntaa ja kavahtaa kipua.

Tutkija tunnustaa haksahtaneensa nuorena samaan poikatyttöajatteluun ja ymmärtää, kuinka se tapahtuu.

”Olin parikymppinen ja ainoa nainen joukkueessa. Halusin tulla hyväksytyksi pystymällä samaan, käyttäytymällä samoin ja puhumalla samoin kuin miehet. Olin tyytyväinen, kun he sanoivat, että tämä ei ole naisten hommaa, mutta Anna on yksi pojista.”

Ajattelua on mahdollista muuttaa. Pari viikkoa väitöstilaisuuden jälkeen Kavoura veti kamppailijanaisille työpajan, jossa opeteltiin tunnistamaan stereotypioita ja syrjintää sekä omassa että muiden kielenkäytössä ja toiminnassa.

Miksi puhua esimerkiksi naisten punnerruksista? Kaikille, myös miehille, on parempi, että ohjaaja käyttää kieltä, jossa ei viittailla sukupuoliin eikä niiden oletettuihin ominaisuuksiin.

Suomeen Kavoura tuli ensimmäisen kerran vuonna 2006. Hän opiskeli Kreikassa liikunnanopettajaksi ja saapui Erasmus-vaihtoon Jyväskylään. Hän ihastui ensiksi yliopistoon.

”Olin hyvä opiskelija, mutta Kreikassa opiskelu ei ollut vaativaa. Täällä sain sitä haastetta, mitä tarvitsen.”

Niinpä Kavoura jäi tekemään liikuntapsykologian maisteriopintojaan. Hän on myös jatkanut Jyväskylässä judon ja brasilialaisen jiujitsun harjoittelua. Sekin on ollut Suomessa erilaista.

Kreikkalainen judo on hänen tutkimuksensa mukaan hyvin suorituskeskeistä. Harrastelua ei sallita, vaan valmentajat vaativat, että kaikki harjoittelevat voittaakseen. Suomessa lajia tarjotaan kaikille, ja kilpaillakin voi monella tavalla.

”Ajattelin, että olen jo liian vanha kilpailuihin, mutta Suomessa minut rohkaistiin mukaan. Se haastoi omakin asenteen.”

Niinpä Kavoura otteli vähän ennen väitöstilaisuuttaan Suomen joukkuemestaruuskisoissa Jyväskylän Jigotain joukkueessa.

Nyt hän on saanut tutkijan paikan Jyväskylän yliopistosta kolmeksi seuraavaksi vuodeksi. Seuraava tutkimus käsittelee seksuaalivähemmistöjen kokemuksia urheilussa.

Hän jää Suomeen mielellään.

”Kreikan epätasa-arvoisuus on turhauttavaa. Olen nähnyt ongelmia täälläkin, mutta pidän suomalaisista naisista. Siitä miten he ovat itsepäisiä, tekevät työn eivätkä valita, treenaavat, opettavat ja ovat roolimalleja. Ei vain judossa, vaan elämässä yleensä.”

Kuka

Kamppailu-urheilija ja liikuntapsykologi


 Anna Kavoura, 33, on tuore liikuntapsykologian tohtori.

 Projektitutkija Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan Preact-hankkeessa, jossa selvitetään syrjinnän ja häirinnän ilmiöitä suomalaisessa kilpa- ja harraste- ja koululiikunnassa.

 Väitteli toukokuussa suomalaisten ja kreikkalaisten judonaisten identiteetistä.

 Kotoisin pieneltä Ikarian saarelta Kreikasta.

  Perheeseen kuuluu Kreikassa äiti ja kaksi nuorempaa sisarusta.

 Harrastaa judoa, brasilialaista jiujitsua, lukkopainia ja muuta urheilua. Nauttii lukemisesta ja matkustelusta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sukupuolistereotypiat
 • Tiede
 • Henkilöjutut
 • Annikka Mutanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin

  4. 4

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  7. 7

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  8. 8

   Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?

  9. 9

   Kertotaulun tankkausta ja ruotsin epä­säännöllisiä verbejä 70 euron tunti­hintaan – maailmalla miljardi­luokkaan paisunut yksityis­opetus­bisnes on rantautumassa Suomeenkin

  10. 10

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  4. 4

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  5. 5

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  6. 6

   Suomalaiset sopimus­juristit olivat ovelampia kuin amerikkalainen jätti­yhtiö, ja se pelasti Uuden­kaupungin auto­tehtaan – Tällainen on Valmet Automotiven ihmeellinen tarina

  7. 7

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  10. 10

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun
  3. Entinen NBA-tähti väittää saaneensa 12 aivohalvausta ja kuusi sydänkohtausta – kertoo palaavansa ammattilaiskentille Kiinaan
  4. Siniset kertoivat maahanmuuttokantansa, mutta miten ne eroavat perussuomalaisista?
  5. Mitä jos Suomen tietoliikenneyhteydet menisivät poikki? Pankeille ehdotetaan varajärjestelmää, mutta finanssialan mielestä ehdotus on ajastaan jäljessä ja järjettömän kallis
  6. Maailman kallein hotelli aikoo veloittaa kahden viikon lomasta kymmenen miljoonaa euroa, ja syy siihen on sijainti Tilaajille
  7. Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”
  8. Uudet elokuva­teatterit syntyvät hyvien kulku­yhteyksien päähän
  9. Tenniksen kattojärjestö ATP haluaa puuhastelijat ulos turnauksista, samalla suomalaisten asema vaikeutuu: ”Näkyykö valoa edes missään”
  10. 14 miljoonaa maksava kana ja muita ongelmia – Venezuela poisti valuutasta viisi nollaa, mutta talouskaaos tuskin ratkeaa
  11. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
  12. Näytä lisää