Tiede

Afrikan vanhimmat apinanleipäpuut ovat kasvaneet tuhansia vuosia ja kestävät jopa tulipaloja, mutta nyt ne kuolevat mystisesti

Afrikan kolmestatoista vanhimmasta apinanleipäpuusta yhdeksän on kuollut täysin tai osittain viime vuosikymmenen aikana.

Valtavan paksuiksi kasvavat apinanleipäpuut ovat Afrikan luonnon kuuluisimpia näkyjä. Suurimmat ovat ympärysmitaltaan kymmeniä metrejä. Niiden onttoihin runkoihin mahtuu vaikka asumaan.

Puut ovat myös erittäin pitkäikäisiä. Vanhimmat apinanleipäpuut voivat olla yli 2 500 vuotta vanhoja.

Sellainen oli esimerkiksi Zimbabwessa kasvanut Panke-nimen saanut puu, joka versoi maasta jo ennen kuin filosofi Sokrates oli syntynyt. Rooman valtakuntakin oli silloin vasta nuori.

Vuonna 2011 Panke kuoli. Noin kymmenen viime vuoden aikana on kuollut kahdeksan muutakin vanhaa apinanleipäpuuta, kertoo uusi Nature Plants -lehdessä julkaistu tutkimus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka puut ovat vanhoja, on erikoista, että ne alkavat menehtyä näin lyhyen ajan sisällä.

”Tällainen tuho on odottamaton. Nämä puut voivat elää yli 2 000 vuotta, mutta nyt ne kuolevat yksi kerrallaan meidän elinaikanamme. Se on tilastollisesti hyvin epätodennäköistä”, sanoo yksi tutkimuksen tekijöistä, professori Adrian Patrut Romanian Babeș-Bolyai-yliopistosta uutiskanava NPR:n haastattelussa.

Tutkijat epäilevät syyksi ilmastonmuutosta. Apinanleipäpuut varastoivat vettä. Niiden tilavuudesta 70–80 prosenttia täytyy olla vettä, jotta puut pysyvät pystyssä. Ne voivat kuolla, jos kukinta-aikaan on liian kuivaa.

Lämpenevä ilmasto on kuitenkin aiheuttanut kuivuutta ja sekoittanut säätä Afrikassa. Esimerkiksi vuoden 2015 syyskuussa alkavaksi odotettu sadekausi alkoi Botswanassa vasta helmikuussa 2016.

Afrikan suurimpiin ja kuuluisimpiin kuuluva apinanleipäpuu nimeltä Chapman ei tästä selvinnyt. Puu kaatui tammikuussa 2016. Sen rungossa oli enää 40 prosenttia vettä.

Vanhimmista 13:sta apinanleipäpuusta nyt siis yhdeksän on kuollut kokonaan tai kuolemassa. Näistä yhdeksästä puusta neljä oli myös Afrikan suurimpia.

Romanialaiset, yhdysvaltalaiset ja eteläafrikkalaiset tutkijat kartoittivat Afrikan vanhimpia ja suurimpia apinanleipäpuita 12 vuoden ajan, vuodesta 2005 viime vuoteen.

Kaikkiaan tutkittiin yli 60 puuta. Tutkimuksen tarkoitus oli selvittää puiden ikä ja se, miten apinanleipäpuut kasvavat niin isoiksi.

Puiden on uskottu voivan elää jopa 5 000-vuotiaiksi, mutta vanhimmat näyttävät nyt olevan noin 2 500-vuotiaita. Apinanleipäpuut ovat erittäin kestäviä. Ne voivat selvitä jopa tulipalosta.

Kun puu kuitenkin lopulta kuolee, se alkaa mädäntyä sisältä ja repeää kahtia tai kellahtaa kumoon.

Näin kävi Etelä-Afrikassa kasvaneelle Platland- tai Sealand-puulle, joka oli niin valtava, että sen sisään oli rakennettu cocktailbaari 15 ihmiselle. Puut ovat tyypillisesti sisältä onttoja ja ihmiset ovat asuneetkin niissä.

Platland halkesi vuonna 2016 ja romahti lopullisesti viime marraskuussa. Tämän puun tutkijat arvioivat olleen yli tuhatvuotias.

Tutkijat ajattelivat aluksi, että puiden kuolemia aiheuttaisi jokin tauti, mutta mitään merkkejä siitä löytynyt. Puiden kuolemat eivät myöskään täsmää minkään taudin leviämiseen.

”Ei ole normaalia, että 70 prosenttia näistä vanhimmista puista kuolee 12 vuoden sisällä. On vaikea keksiä muuta selitystä kuin ilmastonmuutos”, kommentoi apulaisprofessori Erika Wise Pohjois-Carolinan yliopistosta The Atlantic -lehdelle. Hän ei osallistunut tutkimukseen.

Tätä ei kuitenkaan voida vielä varmasti sanoa.

Osa tutkijoista on kritisoinut tutkimuksessa käytettyä iänmääritystapaa, joka heidän mukaansa voi aliarvioida puun todellisen iän. Ekologi David Baum Wisconsin-Madisonin yliopistosta sanoi NPR-uutiskanavalle, että osa puista voi tosiasiassa olla jopa tuhat vuotta vanhempia kuin tutkijat nyt esittävät.

Apinanleipäpuun iän määrittäminen on vaikeaa, koska puu ei tee vuosirenkaita. Runko kasvaa useasta osasta niin, että siitä on vaikea tietää, mikä sen vanhin osa on. Villieläimet nakertavat puita, ja puu kasvaa paitsi ulkoreunaltaan, myös sisäänpäin. Keskellä on tyypillisesti onkalo.

Tutkijat käyttivät nyt puiden iän määrittämiseen radiohiiliajoitusta. Ryhmä sanoo, että lisätutkimusta kaivataan vielä mysteerin selvittämiseksi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Luonto
 • Tiede
 • Niko Kettunen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  5. 5

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  6. 6

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  7. 7

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat